2008. december 12.

Tárlat - ünnepi hangulatban

Mai ikonok a galériában

Aki decemberben ellátogat Szentesen, a főtéri galériába, rögtön megérzi és megérti: miért is nevezik a kiállítóhelyeket a művészet templomának. Kalmárné Horóczi Margit ikonszerű alkotásai szinte áhitattal töltik el a nézelődőt.

A Kecskeméten elődolgozó képzőművész egy tanévnyi, szentesi emléket is hordoz magában. Pályakezdése idején a Damjanich iskolában tanított. Szívesen emlékezik ma is a kollégákra, a gyerekekre és a régi, baráti kötődéseire. A hetvenes évek derekán már egyszer bemutatkozott a szentesieknek, egy önálló kiállításon. Akkor még az olajfesték színei segítettek eligazodni a nézőt, a művész érzéseiben. Mára a letisztult formákkal és szépséggel találkozik a közönség az akril képeken.

Nem a hagyományos pointilista tolmácsolással üzen a képeivel Kalmárné Horóczi Marit - ezt hangsúlyozta a tárlatot megnyitó Szuromi

Pál újságíró-művészeti író. Ugyanakkor mégis színes pontok ezreiből áll össze, a több hónapig készülő alkotás formavilága.

Az 1963-as, szentesi kitérő után, 1964-től Kecskemét a művész szűkebb környezete, ahogy a tanítás területén is váltott. A kémia-fizika szakos tanárnő, később már a vonalakról, a színekről és a formákról magyarázott a tanulóknak.
Ha figyeljük a galéria falaira elhelyezett képeket, ünnepi hangulat tölt el bennünket. A meseszerű motívumok a gyermekek világát is megidézik, de érezzük a szeretet és a ragaszkodás megelevenítését is. Szuromi Pál beszédében kiemelte: mintegy vizuális naplót vezet az alkotó a képein, ahol az ember és a természet szépsége mellett megjelenik Kalmárné Ho-róczi Margit gondolkodásának másik fontos pillére. Ez a népművészet és a természeti élmények együttélése, az ember és a természet testvérisége.

Aki a kortárs festészet egyik fontos személyiségének alkotásaival szívesen találkozna, látogasson el december 20-ig a galériába.

Kruzslicz Pál