XXXIX. évfolyam 00. szám

2007. január 19.

Püspöki gondolatok a nevelésről

 

Január 17-én, csütörtökön számos szentesi pedagógus, lelkész, hitoktató, keresztény és keresztyén ember fogadta az ifjúsági házban a városunkba érkező dr. Kiss-Rigó Lászlót, a Szeged-Csanádi egyházmegye püspökét.

A püspök egyházi és világi emberek számára egyaránt ismerős lehet, hiszen Puskás Ferenc temetésén ő celebrálta a gyászmisét a budapesti Szent István Bazilikában. Érthető, hiszen világhírű labdarúgónk ismerőse, s a foci nagy szeretője.

2007. január 19.

Esélyt a fejlesztésnek

Farkas Sándor képviselő

Tavaly ilyenkor éppen Orbán Viktor elnök szentesi látogatására készült a Fidesz MPSZ helyi szervezete. A szervezés egész januári programjukat meghatározta. Hogy egészében mit hozott a választások éve? Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a Fidesz MPSZ térségi elnöke e pontnál elnyom egy nagy sóhajt, úgy mondja: a tervük az volt, hogy az országgyűlési és helyhatósági választásokon a polgári oldal értékrendjét képviselve minél sikeresebben szerepeljenek.

2007. január 19.

VTV Tüzépből I-HÓD

Új névvel, bevált üzletpolitikával

Változatlan feltételekkel, személyzettel és telephellyel, de új elnevezéssel működik a Sopron soron a város legnagyobb múlttal rendelkező tüzép telepe. A januárban szokatlan jó időnek a tüzelőanyaggal kereskedők nem örülnek, árulta el a telep vezetője, akit a kft. történetéről, tevékenységéről, jövőjéről is kérdeztünk.

2007. január 19.

Mécsesek az áldozatoknak

 

Csendes megemlékezést tartottak a második világháborús emlékműnél. A 2. Magyar Hadsereg Don-kanyarban elesett áldozatainak tiszteletére mécseseket gyújtottak, s koszorút helyeztek el az önkormányzat, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár, a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége (képünk), a tűzoltóság és civil szervezetek képviselői, valamint az áldozatok hozzátartozói.

(Fotó Vidovics Ferenc)

2007. január 19.

Januárban a szebb márciusért

 

Miközben a végelgyengülésben szenvedő magyar nacionalizmus lázasan készül, hogy 1956 után 1848 becsületébe is belerúgjon - s ehhez még a médiumok is segítséget nyújtanak - azonközben nagyon halkan, talán túlságosan is halkan, beindulnak az ökumenikus imahetek rendezvényei. Országszerte és itt Szentesen is, az egyházak maradék hitű népe, egymást bátorítva Jézus elé áll, hogy szembesüljön vele, akiről írva van: "Mindent jól cselekedett: a siketeket is hallókká teszi, a némákat is beszélőkké." (Márk 7,37)

2007. január 19.

A konzervativizmust képviselte

Száznegyvenöt éve született dr. Cicatricis Lajos

Az idegen hangzású, nehezen kimondható nevű személy városunk szülötte, mégpedig azok közül, akik korukban a legismertebbeknek számítottak. Kevés olyan tisztviselőről tudunk, aki a hivatali ranglétrán oly gyorsan emelkedett volna, mint Cicatricis Lajos. Szorgalmának, tehetségének és nem kevésbé alkalmazkodó képességének köszönhetően megyei szinten eljutott a legmagasabb posztra, többször elnyerve az uralkodó elismerését is. Pályafutását ma sikertörténetnek neveznénk, amely miatt sokan irigykedtek rá.

2007. január 19.

Döntöttek a bérekről

Évfordulók - 2007.

100 éve, 1907. január 13-án a szentesi szervezett munkások népgyűlést tartottak a Kossuth téren, amelynek napirendje: 1. A mai politikai helyzet, 2. A szervezkedés célja és haszna.

130 éve, 1877. január 17-én született Török Sándor (1877-1955) földmunkás-kubikos, a Szentesi Földművelő Munkások Egyletének alapító tagja és elnöke.

110 éve, 1897. január 17-én a szentesi földmunkások értekezletet tartottak a Győri-féle vendéglőben, amelyen részletesen kidolgozták az általuk elfogadható bérek és egyéb járandóságok tarifáit. Határozatot hoztak Május 1. méltó megünnepléséről.

75 éve, 1932. január 17-én született Borsodiné Nedényi Ilona tanár, ny. városi tisztviselő, a helytörténeti kiadványok jeles gondozója.

90 éve, 1917. január 18-án Csongrád megye közellátásának szervezésére felállították Szentes székhellyel a megyei közélelmezési hivatalt, élén dr. Csergő Károly megyei II. főjegyzővel.

145 éve, 1862. január 19-én született dr. Cicatricis Lajos (1862-1953) főszolgabíró, Csongrád vármegyei főjegyző, alispán, majd főispán, városi és megyei képviselő, királyi tanácsos, örökös felsőházi tag, a Lipót Rend lovagja.

Összeállította: Labádi Lajos

2007. január 19.

Közbiztonsági felmérés a kistérségben

 

Szentes Város Önkormányzatának Bűnmegelőzési Bizottsága a Szentesi Kistérség településeinek lakossága körében tavaly felmérést végzett, melyben szubjektív biztonságérzetéről, a bűnüldöző szervezetek munkájáról, valamint a bűnmegelőzésről kérdezték a lakosságot. Mindez annak érdekében történt, hogy az állampolgárok segítséget nyújtsanak az illetékes szerveknek a helyi bűnmegelőzési stratégia megalkotásában.

2007. január 19.

Egy mozgalmas élet képei

 

Az év első közéleti kávéházi összejövetelének vendége Csergő Judit, a szentesi kórház nyugalmazott labor-vezető asszisztense volt. De nemcsak erről az oldaláról ismerhetjük. Rengeteget tett a szentesi középületek kivilágításáért, egyik létrehozója volt a kórházi gyűjteménynek, valamint az állatmenhelynek, s a Szentesről elszármazottak baráti körének találkozóit is ő szervezi társaival együtt.

2007. január 19.

Ápolni a legnagyobb kincset

 

Január 12-én immár 15. alkalommal rendezték meg az Implom József Helyesírási Verseny megyei döntőjét a Boros Sámuel szakközépiskolában. Pádár Zoltánné igazgató elmondta, hogy a versenynek több hagyománya is van. Minden évben megtiszteli jelenlétével az alapító, dr. Nagy János a Szegedi Tudományegyetemről. Az is a hagyományok közé tartozik, hogy a város nevezetességeit megmutatják a vendégeknek. Idén Pálfalvi Zsolt, a dél-alföldi OKÉV igazgatója is jelen volt a megnyitón. Szirbik Imre polgármester köszöntötte a jelenlévőket.

2007. január 19.

A szíjgyártó munkaeszközei

Új szerzeményeink 4.

A Koszta József Múzeum a tavalyi esztendőben útjára indított sorozata olyan tárgyegyüttesek jellemzésére vállalkozott, amelyek a közelmúltban kerültek vásárlás vagy ajándékozás útján intézményünk birtokába. A Szentesi Élet hasábjain megpróbáljuk ezen túl a jövőben is bemutatni a múzeumot gyarapító hagyatékokat, gyűjteményeket, amelyek jelzik a műtárgy állomány folyamatos bővülését, ugyanakkor előrevetítik a gyűjteményfejlesztési koncepció fontosabb irányvonalait.

2007. január 19.

Győztes ehető növények

 

Nemrég Szirbik Imre polgármester vendége volt három olyan ember, akik mindannyian részesei voltak egy magyar sikernek. Pillár József szentesi virágtermelőt két világbajnok szakács kísérte el: Varga Károly és Szabó László. 2006. november 18. és 22. között Luxemburgban világbajnokságon vettek részt, ahol összesen 37 ország legjobb szakácsai mérkőztek meg, és több mint 1100 versenyző indult.

2007. január 19.

Lidércfény a neten

 

Kulturális online magazint szerkeszt két szentesi számítógép-és irodalombarát fiatalember. Az internetes megjelenési fórum sokakat vonz, alkotóként és olvasóként is.

2007. január 19.

Hét éve járja a világot

 

Egy hónapja lépte át Magyarország határát a világjáró kanadai Jean Béliveau. Hazánkban érte a karácsony, majd Rákóczifalván ünnepelte útjának 40000. kilométerét. Január 11-én érkezett Szentesre, itt Gergely Szilveszter otthonában töltött két éjszakát. Az igazi Forrest Gumpként emlegetett ötvenegy éves férfi 2000. augusztus 18-án, a születésnapján indult el az UNESCO programját "A gyermekek békéjét" hirdetve.

2007. január 19.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

A szja január 1-jei változásai

Az szja törvénymódosítás változatlanul érvényben hagyja a 2007. évi adótáblát, eszerint az adótábla 2007-ben is két sávos, a sávhatár 1,7 millió forint, az adó mértéke 18 illetve 36 százalék. Változatlanok maradnak az adójóváírás szabályai is, az adójóváírás által biztosított adómentesség havi 63 ezer forint jövedelemig terjed. A munkáltatónál adóköteles béren kívüli juttatások után fizetendő adó mértéke 54 %-ra változik. Módosul a nyugdíj adójogi megítélése, önmagában a nyugdíj adómentessége 2007. évben is fennmarad, azt azonban adóterhet nem viselő járandóságként figyelembe kell venni a nyugdíj mellett más összevonandó jövedelmet is szerző magánszemélyek adófizetési kötelezettségének megállapításánál. A tandíj adókedvezményét már nem csak az első alapképzésben résztvevő magánszemélyre tekintettel lehet érvényesíteni.

2007. január 19.

Tóni bácsi konyhája

 

  • Csőben sült halszeletek
  • Banános tiramisu
2007. január 19.

Rómában folytathatja a Szentes!

 

Kalandos úton, de továbbjutott selejtezőcsoportjából a Hungerit-Top Cop-Security-Szentesi VK női vízilabda csapata a LEN-kupában. Az olaszországi Casertában az elmúlt hétvégén megrendezett F-jelű kvartettben a hazai Volturno mellett a görög Patrasz és a svájci Zürich volt a mieink ellenfele. A papírforma alapján a Zürich ellen kötelező volt a győzelem, ami nem is maradt el, hiszen a Hungerit 34-1-re nyert vetélytársa ellen.

2007. január 19.

Hungerit-kupa (2.)

 

A Hungerit-kupáért Városi teremlabdarúgó bajnokság 4. és 5. játéknapján az alábbi eredmények születtek:

Január 13., 4. játéknap: Hungerit I.-Fiorello 0-3, Unicum-Mágocs 0-3, Zseba FC-Bundás Liba 1-4, Mátyás Söröző-MetalCom-R 3-3, Zseba FC-MetalCom-R 1-0, Hungerit II.-Narancs 1-0, 10 Dollars-All In 0-1, Gallér SE-Rendőrség 1-0, Loki-JéVék 1-6, Biochip-Felgyő 4-, FNM-Nagymágocs 1-2.

2007. január 19.

Szeniorok évzárója

 

Eltelt egy év. Kezdődnek a hátunk mögött hagyott esztendő értékelései. A Szentesi Delfin ESC is ezt tette a két ünnep között megtartott évzárón.

2007. január 19.

Halasztottak

 

A magyar futsal válogatott felkészülése miatt elmaradt a hétfő estére kiírt Gödöllő-Legrand-MetalCom Szentes bajnoki összecsapás. Koncz Zsolttól, a szentesiek játékos-edzőjétől megtudtuk, hogy a találkozót egy későbbi időpontban, valószínűleg január végén pótolják majd. Az is előfordulhat, hogy a Gödöllő két napra leköltözik Szentesre, és két bajnokit is lejátszanak egymás utáni napokon a Legranddal. Január 22-én viszont biztos, hogy lesz bajnoki, ekkor a Colorspectrum Aramis látogat a Dr. Papp László Sportcsarnokba. A mérkőzés 20 órakor kezdődik.

2007. január 19.

Dzsúdó Szerbiában

 

A Pollák DSE dzsúdósai az elmúlt hétvégén nemzetközi versenyen szerepeltek Szerbiában. Az U 11 korcsoportban 2. Kiss Zoltán (-38 kg), 5. Tyityán Bendegúz (-41 kg), U 9 korcsoportban 1. Molnár Gabriella (-27 kg).

2007. január 19.

Asztalitenisz

 

A 2006/2007-es NB II-es asztalitenisz bajnokság tavaszi idényének első fordulójában a Szentesi Kinizsi férfi csapata hazai pályán a Tiszaújváros gárdáját látta vendégül. Nem sikerült a tavaszi nyitány, a vendégek 12-6-ra győztek a hazaiak ellen. Szentesi Kinizsi-Tiszaújváros 6-12. Pontszerzők: Juhász Ádám-Simon Viktor páros 1, T. Nagy Zsolt 2, Erdész Tibor, Simon Viktor, Zoltai Zoltán 1-1-1.

2007. január 19.

Keresik a bombával fenyegetőt

 

Magánlaksértés miatt indult eljárás egy szegvári férfi ellen, aki a nagyközségben, január 13-án éjszaka behatolt az egyik ingatlanba, és az éjszaka hátralévő részét ott töltötte - alvással. A férfi minden bizonnyal eltévesztette a házszámot, hiszen lakóhelye néhány házzal odébb van. Az eset körülményeit vizsgálják a szentesi rendőrkapitányság illetékesei.

2007. január 19.

Mézeskalács-nyertesek

 

A Szivárvány Művészeti Iskola mézeskalácssütő-versenyt hirdetett decemberben, a karácsonyi előkészületek jegyében. A Művészetek Házába vitték is a finomabbnál finomabb süteményeket, melyek közül az alábbiakat díjazták.

A "Legfinomabb mézeskalács"-díj nyertese: 509. sz. Bethlen Gábor Cserkészcsapat (Szentes), "Legszebb mézeskalács"-díjas Kovács Ivánné (Szentes), "Legötletesebb mézeskalács"-díjasok Farkas Imola (Hódmezővásárhely), Gombos Anita (Nagymágocs), Maszlag Tiborné (Csongrád), aki még a "Közönség"-díjat is megkapta.

A látogatók között kézműves termékeket és kedvezményes vásárlási utalványt sorsoltak ki. Kézműves terméket a Szivárvány iskola tanárától Lévai György (Szegvár) és Veres Kata (Csongrád) nyert, a Gyöngykagyló Művészeti Bolt (Petőfi u. 4.) vásárlási utalványát Lindákné Ujj Andrea (Bercsényi u. 26/A), Deák Zsuzsanna (Pöltenberg u. 3.) és Bata Jenőné (Gaál I. u. 37.) nyerte.

2007. január 19.

Első edzés

 

Szentesi Kinizsi TE felnőtt- és ifjúsági csapatai a tavaszi szezon első edzését és megbeszélését január 23-án, kedden 17 órakor tartja a pályán.

2007. január 19.

Kertbarátok

 

A Király István Kertbarátkör tagjai január 22-én, hétfőn 18 órakor találkoznak a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, valamint termelési szakemberek válaszolnak a feltett kérdésekre.

2007. január 19.

Fontos két pont a tarsolyban

 

Sima meccs lehetett volna, ha kimaradt helyzeteinek legalább a felét értékesíti a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabda csapata a Szolnok ellen. Mivel nem így történt, ezzel önmagának tette nehézzé a mérkőzést a gárda, de végül sikerült begyűjteni a fontos két pontot, a többi utólag már nem számít.

2007. január 19.

Családi események

 

Született: Mikecz Attilának és Szalinka Mária Brigittának (Hétvezér u. 35.) Attila, Kanfi-Horváth Jánosnak és Lakatos Bettinának (Ma-gyari u. 24.) János, Rátkai Zsoltnak és Blahó Brigitta Juditnak (Bálint u. 25/A) Krisztán Bence, Panda Lászlónak és Kiss Georginának (Csongrád, Vasút u. 44.) Larina Metta, Kádár Imrének és Pozsár Ildikónak (Csongrád, Thököly u. 8.) Dávid nevű gyermeke.

Elhunyt: Sajtós János László (Bajcsy Zs. u. 5.), Piti László (Vecseri u. 64.), Antal József (Dózsa Gy. u. 140.), Lovas Margit Katalin (Futó Z. u. 14.), Pajkos László (Körösparti u. 1.), Jankai János (Lőrinc u. 15.), Kása Ferencné Szolga Margit (Juhász Gy. u. 5.), Kató Mihály (Csongrád, Vörösmarty u. 8.), Forgó Ferenc (Csongrád, Andrássy u. 33.), Rácz Tamásné Drozd Terézia (Csongrád, Szív u. 93.).