2007. január 19.

Adó-infó

Törőcsik Norbert rovata

A szja január 1-jei változásai

Az szja törvénymódosítás változatlanul érvényben hagyja a 2007. évi adótáblát, eszerint az adótábla 2007-ben is két sávos, a sávhatár 1,7 millió forint, az adó mértéke 18 illetve 36 százalék. Változatlanok maradnak az adójóváírás szabályai is, az adójóváírás által biztosított adómentesség havi 63 ezer forint jövedelemig terjed. A munkáltatónál adóköteles béren kívüli juttatások után fizetendő adó mértéke 54 %-ra változik. Módosul a nyugdíj adójogi megítélése, önmagában a nyugdíj adómentessége 2007. évben is fennmarad, azt azonban adóterhet nem viselő járandóságként figyelembe kell venni a nyugdíj mellett más összevonandó jövedelmet is szerző magánszemélyek adófizetési kötelezettségének megállapításánál. A tandíj adókedvezményét már nem csak az első alapképzésben résztvevő magánszemélyre tekintettel lehet érvényesíteni.

A felsőoktatási tandíj kedvezménye, közcélú adományok kedvezménye, élet- és nyugdíjbiztosítások kedvezménye, megállapodás alapján fizetett járulék, magánnyugdíj-pénztári tagdíj, illetve annak kiegészítése címén adókedvezmény csak 3 millió 400 ezer forint éves összevont jövedelem esetén érvényesíthető, az őstermelői kedvezmény pedig 6 millió forint jövedelemig vehető figyelembe teljes mértékben. Az első négy említett adókedvezmény együttes összege nem haladhatja meg a 100 ezer forintot. Nem minősül a magánszemély jövedelmének a munkáltató által a magánnyugdíj-pénztárba és az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakba a magánszemély javára munkáltatói hozzájárulásként a tárgyhónap első napján érvényes havi minimálbér 50 százalékát meg nem haladóan fizetett összeg, ez a korlát az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba befizetett összeg 20 százaléka.

A vállalkozói személyi jövedelemadót fizető egyéni vállalkozó adóalapjának megállapítása, a vállalkozói adóalap az eladásra beszerzett áruk beszerzési értékével csökkentett vállalkozói bevétel 2 százaléka, ha egyébként a vállalkozói adóalap megállapítására vonatkozó rendelkezések szerint az ennél kevesebb lenne. Az így megállapított adóalap is módosítható a külföldi telephelynek betudható bevételekkel és költségekkel. Az új rendelkezést nem kell alkalmaznia annak az egyéni vállalkozónak, aki tevékenységét az adóévben kezdi meg, ha a tevékenység megkezdését megelőző 36 hónapban egyéni vállalkozói tevékenységet nem folytatott, vagy, ha adóévi vállalkozói bevétele nem éri el az előző évi vállalkozói bevétel 75 százalékát, illetve, ha az egyéni vállalkozó tevékenységi körét érintően az adóévben és/vagy a megelőző adóévben elemi kár következett be.

Az eva január 1-jei változása

A személyi jövedelemadóról szóló törvényben szabályozott osztalék utáni adó első kulcsához igazodva az evába belépő, bevételi nyilvántartás vezetését választó betéti társaságok és közkereseti társaságok által fizetendő osztalék utáni adót kiváltó adó mértéke 20-ról 25 százalékra emelkedik.

Törőcsik Norbert