2007. január 19.

Szeniorok évzárója

Eltelt egy év. Kezdődnek a hátunk mögött hagyott esztendő értékelései. A Szentesi Delfin ESC is ezt tette a két ünnep között megtartott évzárón.

- Tizenhárom éve alakult az a mag, amelyik létrehozta Szentesen a szenior úszást - kezdte bevezetőjében Pólyá-né Téli Éva klubtitkár. A jelenlegi önálló egyesület a hetedik évét kezdte meg. Taglétszámunk jelenleg 58+1 fő. Az idén jelentősen fiatalítottuk az átlagéletkorunkat, hét jól úszó szentesi, szegedi és budapesti fiatallal erősítettünk.

A klub kapcsolatairól Téli Éva elmondta: - A korábbi szenior alszövetség pozitív hatással volt a szenior úszásra, de a sporttörvény módosulása miatt már csak hátrányaink származtak a közösködésből. Hosszas gondolkodás és előkészítés után, megpróbálunk önállóan élni. Ez sem volt egyszerű, a fennálló törvények miatt, új formát kellett kitalálnunk, ez pedig a Magyar Szenior Úszók Országos Szövetsége lett. Most folyik a bírósági bejegyzése. Én elnökségi tag lettem, munkát vállalt még az új szervezetben Felvégi Zsuzsanna, klubunk tagja is.

A szponzorálással kapcsolatosan Pólyáné elmondta: - Nem vagyunk könnyű helyzetben, sőt egyre rosszabbak a kilátásaink. Évek óta állandó szponzoraink vannak, akik kisebb-nagyobb összegekkel, ajándékokkal, munkával támogatnak bennünket.

A klubtitkár köszönetét fejezte ki a városvezetésnek, s mindazoknak, akik segítséget nyújtottak a pályázatok elkészítésénél, a versenyek rendezésénél és akik az adójuk 1%-val támogatták a Delfin ESC-t.
A 2006-os eredményekről így beszélt a klubtitkár:

- Összesen 27 versenyen vettünk részt. A 41 versenyzőnk 409 arany, 240 ezüst és 139 bronzérmet nyertek. A legtöbb egyéni aranyérmesek: Kovács Imréné (az ország legidősebb szenior úszója) 54, Pólyáné Téli Éva 53, Melkuhn Dezső 46, Cseuz László 43, Csák Zsuzsanna 34, Bocskay Zsófia 33, Becsák Jánosné 24, Balázsné Lukatsy Katalin 23, Berezvainé Virágos Éva 20, Venczel Kincső 20, Felvégi Zsuzsanna 19, dr. Bakacsi Gyula 16, Debreczeni Beáta 15, Bihari János 15. Egyéniben legtöbbször dobogóra állt: Cseuz László 88, Melkuhn Dezső 87 alkalommal. Ez az éremgyűjtemény több mint az előző évi, bár egyre nehezebb a dobogóra kerülni. A szeniorok egyre többen vannak, térnek vissza folyamatosan a régi nagy úszók, egyre intenzívebben edzenek. Az erőteljes színvonal-emelkedés külföldön is megfigyelhető, egyre népesebbek a versenyek, sokan 30-50 évesen közelítik meg ifjúságuk legjobb idejét is. A magyar színvonal-emelkedésben jelentős szerepe van annak, hogy a szenior korosztályos csúcsokat nyilvántartják.

Országos korosztályos szenior csúcsot úsztak: Kovács Imréné 2006-ban lépett a 13. korcsoportba, itt hét számban (50, 100, 200 mell, gyors, hát) 18 alkalommal állított be alapcsúcsot, illetve később saját csúcsait javítgatta. Pólyáné Téli Éva 2 számban 5 alkalommal javított csúcsot a 6. korcsoportban 50 és 100 mellen. Melkuhn Dezső 100 és 200 pillén javította meg a 9. korcsoportos csúcsot. Kiss Csaba 2 számban 200 és 400 vegyesen úszta a legjobb időt a 3. korcsoportban. (Az utóbbi esetben még nem volt tagunk.) Palai Patrik 100 háton adta a múltnak az országos csúcsot a 2. korcsoportban.

A versenyek közül kiemelte a márciusi országos pedagógus, valamint a júniusi nemzetközi szenior úszóversenyt és az országos szenior úszóbajnokságon való részvételt. A nemzetközi fellépések közül pedig a szenior úszó Eb-n való részvételt. Pólyáné Téli Éva egy sokak által ismert úszótársától elhangzott idézettel zárta beszámolóját: "Az úszás reggelente csak az enyém, magamért csinálom. Úszás közben könnyűnek, sőt gondtalannak érzem magam. Ami a szárazföldi mozgásban fáj vagy nehezen megy, vízben könnyűvé válik. Természetesebb és hosszabb időtartamra szóló szépségápolás, mint a különböző szalonok drága kezelései."

Dunás-Varga Zoltán