2007. január 19.

Ápolni a legnagyobb kincset

Január 12-én immár 15. alkalommal rendezték meg az Implom József Helyesírási Verseny megyei döntőjét a Boros Sámuel szakközépiskolában. Pádár Zoltánné igazgató elmondta, hogy a versenynek több hagyománya is van. Minden évben megtiszteli jelenlétével az alapító, dr. Nagy János a Szegedi Tudományegyetemről. Az is a hagyományok közé tartozik, hogy a város nevezetességeit megmutatják a vendégeknek. Idén Pálfalvi Zsolt, a dél-alföldi OKÉV igazgatója is jelen volt a megnyitón. Szirbik Imre polgármester köszöntötte a jelenlévőket.

- Fiatalokkal találkozni megfiatalító dolog - kezdte. A magyar nyelv folyton megújuló, fiatalos nyelv. Kínában megkérdezték tőle, hogy van-e önálló magyar nyelv? Amikor megtudták, hogy körülbelül 15-16 millió magyar él a világon, azt kérdezték, nem luxus-e ennyi embernek egy külön nyelv. Mi hát a magyar nyelv szerepe? - tette fel a kérdést. Hiszen ha kitekintünk a világhálóra, elbizonytalanodhatunk. Egy biztos: álmodni, gondolkodni mindig magyarul fogunk. És miért fontos a magyar helyesírás? Hiszen helyesírás-ellenőrzőt is használhatunk a számítógépen. A nyelv viszont sokkal gazdagabb, árnyaltabb ennél. Számunkra a nyelv a legnagyobb kincs, ápolni kell. Többek között ilyen versenyekkel.

A megmérettetés tollbamondásból és feladatlap kitöltéséből állt. Délben állófogadással kedveskedtek a diákoknak és kísérőiknek, közben az elmúlt tizenöt év történéseiből tekinthettek meg kiállítást a tornateremben. Délután dr. Balázs Géza professzor Verbális agresszió, durvaságok - nyelvi környezetszennyezés címmel tartott előadást. Elhangzott, hogy az ember azóta káromkodik, amióta beszél. És a magyar embernek kifejezetten gazdag a szókincse, ha a káromkodásról van szó. Ez arra vezethető vissza, hogy sokat kellett harcolnia, és a katonák körében terjedtek a nyelvi durvaságok.

Dr. Nagy János egyetemi tanár előadása a "Mondjuk is, nem is" címet viselte. Arról beszélt a hallgatóságnak, hogy nem mindig azt mondjuk, amit értünk alatta. Sokszor nem egyezik a szóban közölt tartalom azzal, amit viselkedésünkkel kifejezünk. Elmondta azt is, hogy a három kategória nyertesei a Kárpát-medencei döntőre jutnak, melyet Gyulán fognak megrendezni. Itt mérik össze tudásukat a megyei döntők győztesei.

A megyei döntőn gimnáziumi kategóriában 22 fő, szakközépiskolai kategóriában 28 fő, és szakiskolai kategóriában 6 fő indult.

A gimnáziumi kategóriában második lett Varga Viktória, harmadik Volosin Márta a Horváth Mihály Gimnáziumból. Varga Viktória, a HMG 11. osztályos tanulója elmondta, hogy általános iskolás korában rendszeresen járt helyesírási versenyekre, és országos versenyeken is részt vett. Hetedikes korában negyedik helyezést ért el. A biológia érdekli igazán, orvos szeretne lenni a megye 2. legjobb helyesírója.

M.A.