2007. január 19.

Győztes ehető növények

Pillár József (balról) és Varga Károly

Nemrég Szirbik Imre polgármester vendége volt három olyan ember, akik mindannyian részesei voltak egy magyar sikernek. Pillár József szentesi virágtermelőt két világbajnok szakács kísérte el: Varga Károly és Szabó László. 2006. november 18. és 22. között Luxemburgban
világbajnokságon vettek részt, ahol összesen 37 ország legjobb szakácsai mérkőztek meg, és több mint 1100 versenyző indult.

A cukrászoknak és szakácsoknak különböző hazai megmérettetéseken már a versenyt megelőzően bizonyítaniuk kell, hogy érdemes elindulniuk egy világversenyen. Ha a magyar válogatottba akar bekerülni valaki, annak komoly kritériumai vannak. Egyéniben is el lehet jutni a világversenyre, a két bajnok is regionális csapat keretein belül jutott ki. 2000 óta nagy sikerrel vesznek részt a világversenyeken, Varga Károly 10 világbajnokságot nyert meg. Kecskeméten kezdte a pályafutását, ott járt középiskolába, és ott tanulta meg a szakma szépségeit és keserveit. Ebben a városban kezdett dolgozni. Eljutott a sevillai világkiállításra, majd ott tölthetett 6 hónapot. Ez volt élete egyik legszebb időszaka. Megismerte a spanyol kultúrát, és népszerűsítette a magyar konyhát. Miután hazajött, Budapest egyik ötcsillagos éttermének vezetője lett. Svájcban is dolgozott, jelenleg saját vállalkozása van. Szabó László 2000-ben a hannoveri világkiállításon vett részt. Már hetedik éve Varga Károly mellett dolgozik. Úgy véli, minden a sok-sok gyakorláson múlik és szerencse is kell hozzá, hogy valaki világbajnok legyen. A legegyszerűbb ételt is nehéz jól elkészíteni, mondja.

Pillár József több mint 16 éve működik együtt Varga Károllyal, aki Budapesten hallotta, hogy a szentesi termelő különleges virágokkal foglalkozik. Felvette vele a kapcsolatot, és onnantól kezdve minden nagyobb rendezvényre összeállít nekik egy-egy repertoárt az általa termelt növényekből. Az élelmiszertörvény meghatározza, hogy a tányéron csak ehető növény lehet. Ez az egyik szempont, ami miatt ők állandó kapcsolatban vannak, hiszen Pillár ehető növényeket termel. A másik szempont az, hogy a vizuális élmény minél nagyobb legyen. Pillár József szerint nem járhat külön utat a kertész. Azoknak a maximális igényeknek kell eleget tenni, amelyek az érzékszervekre való hatást kiváltják. Arra is kell gondolni, hogy ne unják meg az adott növényt. Lennie kell egy olyan lépésnek, ami a máé, egy olyannak, ami a holnapé, és egynek, ami a holnaputáné. Fontos, hogy a zsűri a versenyen lássa először az adott növényt.

Majzik Andrea