2007. január 19.

VTV Tüzépből I-HÓD

Új névvel, bevált üzletpolitikával

Változatlan feltételekkel, személyzettel és telephellyel, de új elnevezéssel működik a Sopron soron a város legnagyobb múlttal rendelkező tüzép telepe. A januárban szokatlan jó időnek a tüzelőanyaggal kereskedők nem örülnek, árulta el a telep vezetője, akit a kft. történetéről, tevékenységéről, jövőjéről is kérdeztünk.

Az idősebb korosztály emlékezhet a Krausz-Tüzépként ismert telephelyre, mely a sportszálló melletti területen volt egykor évtizedeken át. 1987-ben egyesült a vasútállomás közelében lévő tüzelőanyag-teleppel. Ennek a cégnek az utódjaként így alakult meg a mai napig a Sopron soron található VTV Tüzép Kft. Viszonylag fiatal a cég, rövid a története, ám megélt már néhány tulajdonos-és névváltást. A legfrissebb elnevezés 2006. június 1-jétől érvényes, amikor is új tulajdonos vette meg: I-HÓD néven működik tovább. Terület-és tulajdonviszonyoktól függetlenül 1981 óta irányítja a telepet Bristyán József.

Az új néven eltöltött hét hónapos ciklust eredményesnek nevezi a telepvezető, s hozzáteszi, ezt várják el tőlük ebben az évben is.

- A pillanatnyi fűtőanyag-paletta egy szűk keresztmetszete azonnal fogható-vihető, de ha a kedves vevő tud várni 24, vagy 48 órát, szinte nincs olyasmi, amit ne tudnánk beszerezni - mondja Bristyán József. Elárulja, óriási harcban vannak a vevőkért. Szentesen négy cég foglalkozik tüzelő-és építőanyag-kereskedelemmel, s mivel a város felvevőpiaca kicsi, ráadásul vonzáskörzetről sem beszélhetünk, ez a konkurenciaharc nagyon éles. Az I-HÓD üzletpolitikája: minőség szolíd áron. A telepvezető szavait idézve, az utólagos szidást elkerülendő, mindig tájékoztatják a vásárlót, mit kap a pénzéért. Fontos információ a termék térfogatsúlya, jelölése. Nem árt tudni, mit meddig lehet alkalmazni, mit lehet tőle várni, s aztán már a vevőé a választás, hogy az olcsóbbat vagy a drágábbat veszi meg. Az építőanyag-kereskedelemben sajnos megtalálhatók nagyon silány termékek is, de ezeket nem értékesítik a Sopron soron, magyarázza Bristyán József. Tüzelőanyagban csak a mindenki által dorogi brikettként ismert szenet forgalmazzák az I-HÓD-nál is. A többi szén importból cseh és lengyel területről származik.

A váratlanul jött "januári tavaszban" készült ez az interjú, s a telepvezető nem is titkolja, milyen kellemetlen ez a jó idő nekik, ilyenkor nem megy úgy a tüzelőanyag. A megszorításokról viszont azt gondolja, nem fog negatívan lecsapódni náluk.

- Ezekből még semmit sem érzünk, később derül ki, mennyi lesz a kereslet, - mondja kereskedőként, majd közreadja privát véleményét is:

- Szerintem ezen a területen vajmi kevés hatása lesz. Ha valaki eldöntötte, hogy új lakást akar építeni, vagy felújítani, tatarozni szándékozik, akkor az olcsóbb megoldást választja, de ugyanúgy működni fog ezután is az üzlet.

Hat fős személyzet dolgozik a telepen, hárman kereskedelmi, telepvezetői végzettséggel.

- Az elmúlt években kialakult ez a létszám, ami a forgalomhoz néha kevés, de megkockáztatom, néha sok is, például most. Azonban mindig találunk munkát a telepen, le vannak kötve az emberek, olykor munkaidőn túl is. Egyelőre nem tervezünk bővítést, nem nagyon hiszem, hogy fellendülés lesz a forgalomban. Nagyobb ívű beruházásoknál nem tudunk labdába rúgni. Túlnyomórészt a lakosságból élünk. Vannak közületi vevőink is, társaságok, kft.-k, de nem számottevően.

A jövőjükről így fogalmaz:

- Az energia-áremelés a tüzelőanyagok árában is megmutatkozik, ebből lehet haszna a cégnek. Fejlesztésről nincs szó, de úgy érzem, különösebben nem is szükséges. A kereskedelmi munkában kell előrelépni. Minden évben sikerül a szállítópartnerünkkel kompromiszszumot kötni. Most is folyamatban vannak ilyen tárgyalások, hogy a vevők megelégedésére szolgáló árakat tudjunk biztosítani.

Darók József