2007. január 19.

Lidércfény a neten

Kulturális online magazint szerkeszt két szentesi számítógép-és irodalombarát fiatalember. Az internetes megjelenési fórum sokakat vonz, alkotóként és olvasóként is.

A Lidércfényt három éve csinálja Jimmy Cartwright és Kapitány, vagyis Bognár Zsolt és Török Viktor. Az egyik felvett név a bognár angol megfelelője, Viktort pedig még régen az osztálytársai nevezték el Kapitánynak, de eredete már számára is homályba vész. Nem így a magazin története, melyet, mint mesélik, részben irodalmi vénájuk hívott életre. Előzményeként egy Nyúsz című lemezújságot említenek: a kilencvenes évek közepén terjedt el ez a fajta, floopy-kon kiadott változó tartalmú médium, melynek a szentesi változatát szerkesztői irodalmi irányba vitték el. Ebből lett később a Ne0lógia című lemezújság, melynek néhány kiadása megélt országos terjesztést is. Baráti társaság készítette ezeket a kiadványokat akkoriban, páran még mindig publikálnak náluk. Méghozzá 2003. októbere óta az interneten, mert több próbálkozás után ekkorra adottak voltak hozzá a feltételek. A Szentesinfo szerverén kaptak tárhelyet, így a honlap a www.szentesinfo.hu/lidercfeny címen érhető el. Jimmy civilben tördelő, Kapitány pedig programozó matematikus, munkájuk tehát a hobbijuk, mint ahogy hobbinak tekintik a Lidércfényt is. Jimmy amatőrnek nevezi magukat, bár neki és több alkotónak is jelent már meg műve nyomtatásban, de honoráriumként csak tiszteletpéldány járt.

- Számon tartanak bennünket, de mi is megadjuk másoknak a megjelenési lehetőséget, - folytatja Jimmy. Így a legfiatalabb korosztálytól egészen nyugdíjasokig küldenek be írásokat, fotókat, rajzokat is. A Lidércfény az egész országból kap alkotásokat, de még Amerikában élő magyaroktól is, valamint Szerbiából, Romániából. Szerkesztési elveiket Kapitány úgy foglalja össze:

- Politikai, vallási véleményt, ami bárkit sérthet, nem közlünk.

Mintegy kétezer-ötszáz mű van fent, az indulás óta 70 ezer látogatójuk volt. Sokan szeretnek írni, ezt életkori sajátosságnak tartja Kapitány, mert középiskolás korban nem szokatlan verset írni.

Régóta tervezték, hogy ne csak képernyő előtt lehessen elolvasni az írásokat, hanem kézzelfogható legyen. Már nyomdába is került a z ingyenes Lidércfény antológia, mely válogatást tartalmaz az írásaikból.

Hamarosan megjelenik egy magánkiadvány, Bereczky Zita kötete. A budapesti költő a megjelentetés technikai hátteréhez kérte segítségüket.

Kortárs irodalom az, amit legtöbben küldenek, a másik nagy csoport a fantasy, sci-fi, horror, de sajátságos, "neopri-mitív" humor is megjelenik, magvas mondanivalóval abszurd stílusban.

A szerzők jellemzően álnév mögé rejtőznek: Mesterem, -senki- vagy Vox_humana is felbukkan köztük. Tavaly már
a III. Lidércfény-találkozóra gyűltek össze az ifjúsági házban.

D. J.