XXXVII. évfolyam 33. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Miénk a tér
 

2006. augusztus 18.


A város apraja-nagyja a téravatón Fotó: Vidovics


Ezen a nyáron megszépült, átalakult a belváros meghatározó része a rendezési tervben előkészített városközponti rehabilitáció keretében. A Nagy Ferenc utca és a Szent Miklós tér által határolt terület külső megjelenésében és funkcióját illetően átalakult.

Közös, kitartó munka eredménye ez. Erről beszélt a város polgármestere, Szirbik Imre országgyűlési képviselő
is avatóbeszédében. Mint mondta, jó érzés az, hogy valami szépet, közöset megálmodtak a szentesiek arról, hogy legyen egy olyan korzó, nevezzük sétáló utcának, ahol hasonlóan más városokhoz, le lehet ülni, ismerősökkel találkozva megbeszélni sok mindent.

- Ismét megvalósítottunk valamit - mondta a polgármester. - Mi, egy nyitott, európai város alkotásra kész szabad polgárai büszkék vagyunk a munkánkra. Ez azt jelenti, hogy van fantáziánk, van gondolatunk, erős összefogással munkát végző kedvünk. Bízunk abban, hogy ezek a fák meglombosodnak, árnyékukban jó lesz megpihenni.

A területi kiegyenlítést szolgáló fejlesztési célú támogatásban a felújítások összköltsége 58,5 millió forint. Ebből az önkormányzatnak 18 millió forintot kellett befizetni, mint saját erőt. A kivitelezők: Integrál Rt. (Szarvas), Békési Faiskola Kft. (Békéscsaba), Kert-Ép-Szolg Kft. (Szentes), Kera-Form Stúdió Bt. (Szentes). A terület bebútorozásához és növénydíszítéséhez egyedi tervezésű kerámiákat, padokat és utcabútorokat használtak fel, és több száz tő cserjét, virágot ültettek be.

Az ünnepségen közreműködtek: Réty Fúvószenekar (Erdély), Mezőhegyesi Fúvószenekar, Szentes Város Fúvószenekara és a Zenthus János Középkori Hagyományőrző Egyesület. A szép számban megjelenő érdeklődő közönség este utcabálon vehetett részt. A Rock and roll party szünetében hastáncbemutatót tartottak a Kelet Lányai Egyesület tagjai.

 


 

Dráguló minőség
 Árpád-kenyér az árversenyben

2006. augusztus 18.


Az Árpád Agrár Zrt.-hez tartozó Rónasági Kenyér Sütőipari Kft. ügyvezető igazgatóját, Horváth Józsefet (képünkön) augusztus 20-a, az új kenyér ünnepe kapcsán kerestük meg, de szót kellett ejteni a kényszerű "árdagasztásról" is.


Bővebben


 

Művészetek tárháza
  Felújítják a gólyásházat

2006. augusztus 18.


Befejezéséhez közeledik a Petőfi utcában a gólyásházként ismert épület felújítása. Kívülről már látni lehet, ahogyan visszakapja eredeti arculatát. Belül a befejező munkák zajlanak, a különböző helyiségek a burkolók munkazajától hangosak. Utánuk a festők veszik át a terepet, majd a szerelvényezés munkálatai következnek.


Bővebben


 

Ébren álmodni
 

2006. augusztus 18.


Ébren még tudok álmodni. De mielőtt elmesélném legutóbbi ébren-álmomat, mentségemre beszámolok egy olyan álomszerűnek tűnő élményemet, mely nagyon is nagy valóság volt akkor, mikor temették a tragikus sorsú Lady Dianát.

Ki gondolta volna, hogy a fiatalos megjelenésű angol miniszterelnök, T. Blair, - a munkáspárti - gyászbeszéd helyett felolvassa Pál apostol híres szeretet-himnuszát? S ugyan kinek jutott akkor az eszébe, hogy feltegye a kérdést: járt-e ekkora megtiszteltetés az elvált trónörökösnének?


Bővebben


 

Dicső idők tanúja
 175 éve született Várady Lajos gyógyszerész

2006. augusztus 18.


A Torontál vármegyei Deszken született 1831. augusztus 24-én. Szüleit korán elveszítette, ezért felneveléséről nagybátyja, Várady János nagybecskereki plébános gondoskodott. Iskoláit Szegeden, Temesváron és Nagybecskereken végezte. 1848 tavaszán - 16 éves diákként - részt vett a honvédek toborzásában, majd maga is beállt a Szegeden felállított III. honvédzászlóaljba, Damjanich híressé vált vörös sipkásai közé. A délvidéki harcok után végigküzdötte a tavaszi hadjárat csatáit, vitézségével elnyerve a hadnagyi rendfokozatot. Sebesülése miatt a komáromi várba vezényelték; itt élte át a szabadságharc lever


Bővebben


 

A mezgé új vezetője
 

2006. augusztus 18.


A szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola új igazgatója július elsejétől Lászlóné Varga Zsuzsanna. Az eddigi helyettes a továbbiakban folytatni kívánja a jó hagyományokat, kiemelve a kertészeti képzést, a hajtatott növénytermesztés szakembereinek ismeretbővítését. Ennek alapján folytatódik minden eddigi nappali rendszerű képzési forma, valamint a kertész-és növényvédelmi, a természetvédelmi és a kertépítő technikusképzés. Többek között a szeptemberben induló új tanév diákjairól, illetve a tantestületről nyilatkozott a rádiónak az új vezető.

(Rádió Szentes)

 


 

Alakuló ipartestület
 Évfordulók - 2006.

2006. augusztus 18.


100 éve, 1906. augusztus 20-án a Szentesi Iparos Ifjak Önképző Köre iparos-, segéd- és tanonc-munkakiállítást rendezett.

80 éve,
1926. augusztus 20-án a Szentesi Iparos Dalárda ezüstkoszorút nyert a szolnoki országos dalversenyen.

80 éve,
1926. augusztus 22-én beiktatták szentesi hivatalába Gilicze Antal református lelkészt, ugyanakkor elbúcsúztatták a nyugalomba vonuló Papp Lajost, aki közel 40 éven keresztül szolgált Szentesen.

60 éve,
1946. augusztus 22-én elhunyt Nagy Ibolya (1864-1946) színésznő, 1886-tól a Nemzeti Színház tagja, 1923-tól örökös tagja, Szentes szülötte.

120 éve,
1886. augusztus 24-én megtartotta alakuló közgyűlését a Szentesi Ipartestület.

105 éve,
1901. augusztus 25-én Szentesre érkezett Eötvös Károly azzal a céllal, hogy tárgyalásokat folytasson a Kossuth-párti jelölt személyéről. Eredmény nélkül távozott.

Összeállította: Labádi Lajos

 


 

Gondolatok
 

2006. augusztus 18.


A közéleti nyelvezet egyik legdivatosabb szava: kommunikálni, kommunikáció. Sajnos leggyakrabban nem az alapszó (kommunió közösség, barátkozás) értelmében használják, hanem csak beszélgetést, közlést értenek alatta, miközben sokkal inkább: az emberi közösség megteremtését és gyakorlását jelent / ismerkedjünk és barátkozzunk/ Ha már inkább beszélünk "arabusul", akkor tanuljunk is meg. (Szólásmondás: - Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul).

Amikor javul az élet, senki sem szól egy szót sem, sem az emberek, akik jobban élnek, sem a sajtó. Bezzeg, ha megszorítások jönnek, egyszerre megjön mindenkinek a hangja, pedig az élet soha nem lesz más: "egyszer kerék, másszor talp". Olyan kormány soha nem volt és nem is lesz, amelyik kizárólag kellemes intézkedéseket tesz és Eldorádót teremt. Azt csak ígérik amíg kampányolnak.

Rendszeresen megnézem a tévében a sportközvetítéseket. De a magyar közvetítők több boszszúságot okoznak, mint amenynyi segítséget nyújtanak ahhoz, hogy jól értsem, amit látok és hallok. Példa: nem a csapatok nevét emlegetik, hanem a játékosok keresztneveit és azok sportpályafutását, amire nem vagyok kíváncsi. Másik példa: húszan futnak egy 1500 méteres versenyben, köztük egy magyar is versenyez. Végignéztem, de a mai napig sem tudom, mikor, hol futott, hol helyezkedett és hányadik helyen érkezett célba Zsivótzky, aki az összesítésben végül is második lett /ha igaz/.

Milliárdos lottónyereményt bűn kifizetni: helyette inkább adnék ezer lottózónak l-l milliót, miközben az öttalálatos kaphatna öt milliót is. De ezer embert boldoggá tennék, az öttalálatost pedig megmenteném attól, hogy holtáig bujdokoljon és a leleplezéstől rettegjen, vagy minden barátját elveszítse
Az erdőket az utolsó darabig egységesen állami szakkezelésben tartanám, mert csak úgy lehetne biztosítani a hosszú távú és szakszerű erdőgazdálkodást, amelynek folyamatos célja a jó levegő, a szépség árasztása, és az árvizek megakadályozása (egy négyzetméter mohás altalaj 100 liter esővizet képes megtartani, ha nincs jó altalaj, folyamatossá válnak az árvizek). Az egyéni gazdák érdeke a rövidtávú haszonszerzés.

Dr. Imre Ernő

 


 

Koalícióban
 

2006. augusztus 18.


A Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége valamennyi választókörzetben állított jelöltet. Közös polgármesterjelöltjük Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. A választókörzetek jelöltjei: 1. Móra József, 2. Janó Tibor, 3. Baranyi Imre, 4. Varga Árpád, 5. Nagy Mihály, 6. Balog Szabó Gábor, 7. Dr. Demeter Attila, 8. Füsti Molnár Lajos (SZDSZ), 9. Hornyik László, 10. Törőcsik Zoltán, 11. Szűcs Lajos (SZDSZ), 12. Pásztor Antal (SZDSZ), 13. Geréné Dunaháti Vas Márta, 14. Csernus Lukács László (SZDSZ).

Dr. Demeter Attila elnök (MSZP) lapunk érdeklődésére elmondta, az együttműködés az elmúlt ciklusban jó volt, ez följogosította őket arra, hogy most is hiteles jelölteket állítsanak.

A listán is együtt mérettetik meg magukat. Sorrendben: 1. Demeter Attila, 2. Szűcs Lajos, 3. Móra József, 4. Baranyi Imre, 5. Geréné Dunaháti Vas Márta, 6. Janó Tibor, 7. Varga Árpád, 8. Pásztor Antal, 9. Oltyán Lajos, 10. Hornyik László.

A jelöltek többsége már ismert, ők jelenleg is a testület tagjai. Az újakról az elnök a következőket mondta: Balog Szabó Gábor 22 éves, Békéscsabán végzett a főiskolán. Ha bejut, komoly szerep vár rá a pénzügyi bizottságban. Janó Tibor pedagógus, agilis, kreatív fiatalember, munkája mellett a művészeti iskolában kerámia szakon tanít. Pásztor Antal sportember, sokáig a Bertók SE vízipólósainak volt az edzője. Velük kapcsolatban elmondható, hogy fiatalít az MSZP.

A megyei listán is szerepelnek: a 10 ezer főt meghaladó települések listáját Szirbik Imre vezeti, Szűcs Lajos a harmadik a szentesiek közül. A kislistán (10 ezer fő alattiak) dr. Demeter Attila az ötödik helyet foglalja el.

Mint megtudtuk, az ajánlószelvényeket valamennyi jelöltnek sikerült megszerezni, ünnep után, hivatalosan átadják.

 


 

Rézfúvósok, musicalsztárok
 

2006. augusztus 18.


Szinetár Dóra is az ünnep sztárjai között.


A Szent István Napok három napos program-kavalkádjának rendezéséből a Szentesi Művelődési Központ az ünnepnapon, augusztus 20-án veszi ki a részét.

Szervezésükben a "Kurcán innen", vagyis az ifjúsági park szabadtéri színpadán vasárnap este fél hét tájban harsonások nyitják az ünnepi műsort. A Fourtissimo egy négytagú családi zenekar, a családfő a kecskeméti zeneiskola igazgatója. A világviszonylatban is különlegesnek számító rézfúvós kvartett tánccal is szórakoztatja a publikumot.


Bővebben


 

Járdán kerékpározni
 Egyszerre szabálytalan és veszélyes

2006. augusztus 18.


Az élhető, fejlődő Szentesről sokféle eredmény és sokféle kívánalom tudata kering a helyi közfelfogásban. Ennek gyakorlati, kézzelfogható megnyilvánulása, hogy a lakosság túlnyomó többsége cselekedeteivel és viselkedésével folyamatosan hozzájárul a város működéséhez, egybetartozásához, mások pedig - igaz kevesen vannak - például rongálják a köztéri padokat, a kihelyezett hulladékgyűjtőket, vagy a házukból az utcára engedik a szennyvizet, vagy nem vigyáznak a városi kertészek által kiültetett fákra, virágokra és így tovább. Az arányokkal nincs baj, de mégis "kétféle" Szentes létezik, és ezen belül úgymond hivatalosan is a város rendjét, tisztaságáért, általános elfogadhatóságáért dolgozik a közterület felügyelőség. Munkatársaival a legkülönbözőbb helyeken és időben találkozhatunk Szentes kerületeiben, részein, ez is egyik biztosítéka a városkomfort fenntartásának és növekedésének.

Vezetőjétől, Kóczán Istvántól megtudjuk, hogy együttműködnek a polgárőrséggel és adott esetben a rendőrséggel is. Így is nehéz egyes kirívó szabálytalanságok elkövetőit megtalálni, és felelősségre vonni. Egyebek között áramelosztók oldalára és egyéb tiltott felületekre szokás magánhirdetéseket ragasztani - csúfítva a városképet - holott van mód a közlemények megengedett és ingyenes elhelyezésére, csak tudni kellene, hogy hol és milyen formában. Erről felvilágosítást kérhet bárki a felügyelőségtől. Mindenféle nemkívánatos dolgot és ezek következményeit figyelembe véve az elmúlt időszakban a "város épsége" érdekében közel kétszáz feljelentés történt és csaknem 700 szabálysértési ügyben kellett eljárni más szakigazgatási szervezetekkel együtt. A kirótt pénzbírságok együttes összege meghaladta a 3 millió forintot. Elgondolkodtatóak ezek az adatok és rávilágítanak a káresetek és szabálytalanságok megelőzésének fontosságára is.

Sajnos divatba jött a járdákon történő kerékpározás a központi területeken éppúgy, mint a város más negyedeiben. Ráadásul a gyalogosoknak épített járdákon a hangtalan elektromos kerékpárokkal is közlekednek, és így még nehezebb kikerülni az ütközést, egymás testi épségének felelőtlen veszélyeztetését. A járdákon már rajokban feltűnő kerékpárosoknak tudnia kellene, hogy a KRESZ szerint a járda nem közút és egyedül a gyalogosok közlekedését szolgálja. Gyerekek, felnőttek egyaránt találhatóak a járdán kerékpározók között, tehát a szabálytalanság nem ismer generációs különbségeket. A folyamatosan beérkező panaszok, és főleg a közlekedési rend helyreállítására a Közterület Felügyelőség is fokozott intézkedéseket foganatosít, és ne csodálkozzék senki - ha szankcionálással együtt - megkérdezik tőle, hogy miért a járdán kerékpározik és miért nem a közúton.

- Minden tekintetben és minden gyakorlati vonatkozásban az elfogadható városrend úgy áll össze, és úgy valósul meg, ha valamennyien teszünk érte a hétköznapokban, és így hatással vagyunk olyan illetéktelen személyekre, akik időnként hajlamosak ennek a helyes magatartásnak az ellenkezőjére is - fejezte be nyilatkozatát Kóczán István.

 


 

Török pasa Mártélyon
 A keresztény Európa védelmében

2006. augusztus 18.


Az Új Hajtás 102 Ifjúsági Közösség Közhasznú Egyesület július 17-e és 23-a között Mártélyon hatvanöt gyermeknek szervezett török korban játszódó hittantábort.

A gyermekek Szentesről és Budapestről érkeztek a mártélyi üdülőtáborba. A szállásfoglalást követően történelem óra keretében az adott kor európai eseményeivel ismerkedtek meg. A magyarországi történéseket látványosan előadott magyar - török párharc során követtük nyomon. A tábor Kecskemét városát formálta meg Mikszáth Kálmán Beszélő köntös c. műve alapján. A bőrműves, takács, papírmerítő, fazekas, csuhéfonó céhes mesterek segítségével az inas tanoncok saját, zárható ládákat készítettek, melyeket kifestettek. Ebbe gyűjtötték a török pasa által kért alkotásokat, a házaikra pedig cégért gyártottak. Hétfő este megérkezett a pasa levele, amelyben a táborlakóktól irdatlan mennyiségű adót követelt. Késedelem esetén lányok elrablását helyezte kilátásba. A napot taizei imaórával, hálaadással, segítséget kérő imával zártuk.


Bővebben


 

A képviselő felelőssége
 

2006. augusztus 18.


Hogy érzi magát Szentes polgármestere a Parlamentben? - kérdeztük Szirbik Imre polgármestert, országgyűlési képviselőt, a Parlament Európai Integrációs Bizottságának tagját. Mint mondja, ezt már sokan megkérdezték tőle. A válasz:

- Minden kertelés nélkül el kell mondanom, nem túl jól. Rendre egymásnak-feszüléseket látok. A plenáris üléseken nem is annyira a munka, hanem az önmutogatás folyik, amely a televíziónak, a választóknak, a pártnak szól. A Parlament folyosóin arról beszélgetünk, változtatni kell. Párthovatartozás nélkül érezzük, valahol nagyobb felelősségérzet kell az ország ügyei iránt. Remélem, az első hetek, hónapok gyermekbetegségei lehiggadnak, s akkor elindulhat a korrekt törvényhozói munka, hiszen az országnak erre van szüksége.


Bővebben


 

Képviselők-választás előtt
 

2006. augusztus 18.


Lapunk sorozatot indított, melyben bemutatja a szeptemberben leköszönő önkormányzati képviselőket. Két kérdésre vártuk válaszukat: egyrészt tervei közül mit sikerült megvalósítania az elmúlt négy évben, illetve tervezi-e az újabb megmérettetést az őszi képviselő-választáson, vagyis indul-e újra a mandátumáért.


Bővebben


 

Zöldséghajtatástól a szőlészetig
 Minisztériumi elismerés a mezőgazdaság oktatásáért

2006. augusztus 18.


Hosszú pedagógus pálya után idén júniusban elköszönt a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolától dr. Csikai Miklósné igazgató. Munkájának elismeréseként a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban azt a díjat vehette át, amit csak négyen kapnak meg egy évben. A Nagyváthy János-díjat a mezőgazdasági gyakorlati oktatás fejlesztéséért ítélték oda neki.


Bővebben


 

Megelőzve a konfliktusokat...
 Válasz a július 28-án megjelent olvasói levélre

2006. augusztus 18.


A betegellátás során kapcsolatba kerülő felek kölcsönös megelégedettsége érdekében ismételten szeretnénk a kórházunk Gyermekosztályához fordulók figyelmét az alábbi fontos tényekre felhívni. A kórházi sürgősségi ellátás a hirtelen kialakuló súlyos betegségek, a kritikus állapotromlás panaszaival jelentkező betegek számára működik.


Bővebben


 

Bárki, bármit írhat?
 

2006. augusztus 18.


A Szentesi Élet utóbbi számaiban megjelent olvasói levelekkel kapcsolatban felháborodásunknak adunk hangot e levél megírásával. Nem értünk egyet azzal, hogy valótlan dolgok úgy jelennek meg, hogy annak igazáról nem győződik meg a cikk írója. Ilyem alapon bárki bármit írhat. Sajnos el kell mondjuk, hogy vannak olyan hozzátartozók, akik nem tudnak "viselkedni" az osztályon. Az ilyen embereknek akármit teszünk semmi nem felel meg. Azt sem értjük, hogy ha valaki "csupán" szakmailag jól ellátja a beteget és korrektül, de nem mézes-mázasan tart kapcsolatot a gyerekkel és hozzátartozóival, azt miért nevezik durvának.

Végül azt is el szeretnénk mondani, hogy a gyerekek és szüleik nagy része jól érzik magukat a gyerekosztályon. Ezt bizonyítja az is, hogy többször kapunk köszönő levelet, rajzokat. Reméljük, hogy az osztály dolgozóinak munkáját nem ezekből a félrevezető cikkekből ítélik meg. Sajnáljuk, hogy ilyen írásokkal ellenünk hangolják a lakosságot.

Gyermekosztály ápolói

 


 

Útszélen kóborolt egy gyermek
 

2006. augusztus 18.


Kedden reggel, a Fábián-sebestyéni úton egy három év körüli gyermeket láttak egyedül kóborolni az arra közlekedők, míg végül egyikük behozta a kicsit a szentesi rendőrkapitányságra. A nyomozók nagy erőkkel, valamint a családsegítő központ és a védőnői szolgálat segítségével kezdték keresni a hozzátartozókat. Másfél órával később a rendőrök a fábiáni úton, az egyik szolgálati lakásban megtalálták a kicsi gondviselőjét, aki bár állítása szerint kereste, de nem találta a gyereket, és arra sem gondolt, hogy ezt esetleg be kellene jelentenie a kapitányságon. A rendőrök végül átadták neki a gyermeket, azt pedig vizsgálják, hogy a gondviselőt terheli-e valamilyen felelősség a kis kalandor sétájáért.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. augusztus 18.


  • Zöldséges aprópecsenye
  • Túrókrém


Bővebben


 

Hárommal nyitott a Kinizsi
 

2006. augusztus 18.


Magabiztos játékkal, három rúgott góllal, és győzelemmel kezdte a 2006-2007-es szezont a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. A mieink hazai pályán nyertek a Csanytelek gárdája ellen az elmúlt szombaton. Bozóki Zoltán vezetőedző értékelése szerint megérdemelt győzelmet arattak a vendégek ellen, hiszen gyakorlatilag végig irányították a találkozót, helyzetek sokaságát alakították ki, és ha jobb a helyzetkihasználásuk, akkor akár nagyobb arányú győzelmet is arathattak volna. Három lehetőséget így is kihasználtak, Hidas kétszer, Páger egy alkalommal volt eredményes, míg Mészáros kapuja érintetlen maradt a kilencven perc során. Bozóki pozitívumként említette, hogy bár sok volt a hiányzó a csapatból, a helyükön bemutatkozó ifjúsági korú labdarúgók nem okoztak csalódást. A nyári szünetben igazolt labdarúgók közül Nagy Péter bíztatóan mozgott a csatárposzton, a csereként szóhoz jutott Tóth Lászlónak is voltak lehetőségei, a középpályán pedig Vass Zsolt kezében volt a karmesteri pálca, Págerrel ketten mozgatták jól a társakat.

Augusztus 19-én, szombaton újra itthon játszik a Kinizsi, az ÚTC elleni mérkőzés 17 órakor kezdődik. Bozóki Zoltán nehezebb találkozóra számít, mint amilyen a csanytelekiek elleni volt, de céljuk természetesen nem más, mint az újabb három pont begyűjtése. Az összecsapáson sérülés miatt továbbra sem léphet pályára Tóth Gy. és Nemes.

H.V.


Bővebben


 

Siker Vásárhelyen
 

2006. augusztus 18.


A Hódmezővásárhelyi Lábtenisz Egyesület megalakulása alkalmából tizenöt páros részvételével rendeztek tornát Csongrád-megye legjobbjainak a vásárhelyi teniszstadion salakos pályáin az elmúlt csütörtökön. Papp Tibor, a Szentesi Lábtenisz Egyesület alelnöke lapunknak elmondta, hogy a párosokat három ötös csoportba sorsolták, amelyen belül mindenki játszott mindenki ellen, majd a mérkőzések után a három legjobb teljesítményt nyújtó páros került a döntőbe. Ennek végén a harmadik helyen végzett a Kecskés Á. - Oláh T. vásárhelyi, szegedi páros, a válogatott kerettag Sipos Árpád Bertók Róberttel az oldalán lett a második, míg a szentesi Frenczi, Papp duó elhozhatta a győzteseknek járó kupát. A csapatok ezt követően banketten vehettek részt a klub támogatóinak jóvoltából.

Figyelemre méltó, hogy a vásárhelyi immár a második lábtenisz klub a megyében, amely a szentesi klub mintájára megalakult, hiszen tavaly Szegeden is létrehoztak egy ilyen egyesületet a sportág szerelmesei.

H.V.

 


 

Anikó "cápaezüstje"
 

2006. augusztus 18.


Újabb versenyeken vettek részt a Szentesi Városi Úszó Club sportolói. Csák Anikó (képünkön) az országos cápaseregszemlén 100 méteres mellúszásban második, míg az országos gyermekbajnokságban harmadik helyezést ért el. 95-ben születettek között: Elbert Stefi 200 m gyors 5., 400 m gyors 7. helyezett. A serdülő korosztály országos bajnokságán a két évvel idősebbek között az 50 méteres mellúszásban ötödik lett.

A 4x100 m-es gyermek gyorsváltó - Elbert Stefánia, Mizere Flóra, Dajka Dalma, Csák Anikó összeállításban - a fenti két versenyen 5. helyezést ért el.

Július 8-9-én a Kaposváron megrendezett IX. Országos Cápa Seregszemlén a Szentesiek az alábbi eredményeket érték el:
94-ben születettek között: Csák Anikó 100m mellúszásban 2. helyezett Mizere Flóra 200m gyors 11. hely, 400m gyors 12. hely Dajka Dalma 200m hát 14. hely; 95-ben születettek között: Elbert Stefi 200m gyors 5. hely, 400m gyors 7. hely.

4x100m-es gyorsváltóban 5. hely Csák Anikó, Mizere Flóra, Dajka Dalma, Elbert Stefi; 4x100m-es vegyesváltóban 6. hely Dajka Dalma, Csák Anikó, Tihanyi Fanni, Mizere Flóra. Felkészítők: Kádár Róbert és Vincze Edit.

 


 

Pingpong
 

2006. augusztus 18.


A Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület augusztus 7-10-ig minden délután jó hangulatú pingpong edzőtábort tartott a Kiss B. u. 3. alatti próbateremben. Az érdeklődők a Zöldág MSE NB III-as versenyzői vezetésével az asztaliteniszben használt ütésformák helyes kivitelezésével ismerkedtek. Ebben segítségükre volt Simon Viktor jóvoltából egy korszerű adogatógép is.

 


 

Szomszédok egymásért
 

2006. augusztus 18.


Nem tudjuk, hogy mit vétett a képen látható három facsemete a Csongrádi úton, de az már biztos, hogy mindet megszabadították a gyökerétől. Egy-egy hétvége után szinte csatatérré válik a városközpont, így a Kossuth téren több helyen lehet találkozni törött üvegekkel, poharakkal. A három kisfát sem kímélték a hétvégén, és mint a rossz gyereknek valaki letörte a derekát.

A lakosság és a polgárőrök megdöbbenve látták, hogy már megint ki vannak törve a fák. Sajnálni való az ilyen erőt fitogtató ember, van-e ilyen személynek város szeretete, a szebb városért a közrendért, a zöldövezetért való törődése, a közös munka tisztelete?

A közelmúltban a város apraja és nagyja a gáton dolgozott, tette mindenki a dolgát, hogy a Tiszát a gátak között tudja tartani. A közös munka eredményét sikerrel tudta zárni. Van lehetőség összefogásra az ilyen irányú vandalizmus csökkentésére a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM), kiszélesítésére, lakókörzetenként való megszerzésére. A rendőrség sem tud mindenütt ott lenni. A rendőrség munkáját segíteni akaró, a város megszépült központját továbbiakban is megőrizni akaró városi lakosságnak össze kell fogni. Ebben segítséget tud adni a rendőrség, az önkormányzat, polgárőrség.

Gránicz Pál
a Polgárőr Egyesület elnöke

 


 

Fóliasátorban landolt
 Lezuhant egy Góbé vitorlázó repülőgép

2006. augusztus 18.


Szerda délután oktatás közben eddig ismeretlen okból egy repülős növendék a repülőtér mellett egy fóliasátorban ért földet Góbé típusú gépével. A férfi könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet, orrtörést szenvedett. A körülményeket a Csongrád Megyei Rendőr-Főkapitányság légügyi nyomozója és a Polgári Légiközlekedési Biztonsági Szolgálat vizsgálja. A Szentesi Repülőklub megtéríti a ketész kárát.

 


 

Címmeccsek a szentesi ringben
 

2006. augusztus 18.


Nagy "Hóhér" József

A VI. Nemzetközi Küzdősport Fesztivált szeptember 9-én 17-órától rendezik meg a Dr. Papp László Sportcsarnokban. A programban, mint eddig minden évben több küzdősport is szerepet kap, többek között lesz kick-box, thaibox és profi ökölvívás is. Elmondható, hogy az eddigi legnagyobb gála lesz, hiszen az előmeccseken túl három címmérkőzés lesz látható. Ökölvívásban például nyolc mérkőzést láthat a közönség. Mindezeket rendkívül látványos bemutatók fogják kiegészíteni.


Bővebben


 

Családi események
 

2006. augusztus 18.


Házasságot kötött:
Kozák Zsolt és Molnár Judit (Kátai u.8.), Lakos Róbert (Klauzál u.2.) és Janiga Erzsébet (Dósai-M. u.8.), Szilágyi László és Szilády Katalin (Vecseri u.1/B.), Pintér György (Csongrád Justh Gy. u. 69.) és Czibola Barbara (Arany J. u. 40.), Szvoboda Gergely Attila és Balázs Erika (Vécsei K. u. 45.), Kádár Róbert és Lantos Aliz (Apponyi tér D.ép.I/8.).

Született:
Spitzer Zsoltnak és Stabarecz Ildikó Csillának (Szabadság tér A ép.) Odett Ildikó, Kálmán Lóránd Györgynek és Sebők Erzsébetnek (Nagyörvény u. 23.) Laura Bianka, Kozma Lajos Zsoltnak és Gömöri Editnek (Teleki L.u.7.) Levente, Szikora Csabának és Czuczi Évának (Rákóczi F. u. 20.) Levente Máté, Csendes Tamásnak és Merza Ágnes Katalinnak (Temető u.10.) Balázs Tamás, Szarka Péter és Tőke Beatrixnek (Nagyörvény u.8.) Zsanett, Szalontai Jenő Zoltánnak és Marton Beátának (Dr. Berényi u.66.) Jenő Patrik, nevű gyermeke.

Elhunyt: Dudás Józsefné Scholl Ibolya Mária (Magyari I.u.14.), Gombos István (Dr. Berényi u.150.), Németh János (Gaál I.u.12.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz