<<< Vissza

Művészetek tárháza
Felújítják a gólyásházat

2006. augusztus 18.

 
Befejezéséhez közeledik a Petőfi utcában a gólyásházként ismert épület felújítása. Kívülről már látni lehet, ahogyan visszakapja eredeti arculatát. Belül a befejező munkák zajlanak, a különböző helyiségek a burkolók munkazajától hangosak. Utánuk a festők veszik át a terepet, majd a szerelvényezés munkálatai következnek.

A pince is gyakorlatilag kész van. A földszinti részen ma már látni azokat a végleges megoldásokat, amiket a tervezők megálmodtak. És várhatóan szeptember végén megnyílhat, tudtuk meg Szirbik Imre polgármestertől. A napokban lebonyolították azt az eljárást, amely az üzemeltetés vállalkozásba adását jelentette. Mint a polgármester, országgyűlési képviselő fogalmazott, nem elég egy épületet felújítani, annak működnie is kell. A város költségvetése pedig elég szűkös ahhoz, hogy ne mindent maga oldjon meg.

Az üzemeltetésre két művészeti iskola pályázott, azok elbírálása után a bizottság a Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskola mellett tette le a voksát. Így szeptember 1-jével az épület működtetés jogát megkapják, ami azt jelenti, hogy a művészeti oktatás mellett, különféle művészeti műhelyek is helyet kapnak az épületben. Mesterségek művelésére nyílik lehetőség, bemutatójelleggel, iskolások, egyéni csoportok megismerkedhetnek Szentes néphagyományaival, a fazekassággal, a feketekerámia készítéssel, a fafaragással, szövéssel és egyéb házi kismesterségekkel. A pincében egy szép rendezvénytermet alakítanak ki, és az udvar is kellemes környezetet biztosít majd. Két kemence lesz, egy elektromos benn az épületben és egy hagyományos égetőkemence kint az udvaron. Mind a két technikát figyelemmel lehet majd kísérni. Az iskola a teljes működtetési költséget vállalja.

A város Újszentessel közösen pályázott, elképzeléseiket az Európai Unió támogatta, ami azt jelenti, hogy az újszentesi népművészek, kézművesek is jelen lesznek a házban. A polgármester kifejtette, hogy Románia Európai Unióhoz való csatlakozása után ennek a paralel változata is megvalósulhat Újszentesen, a két település most már kézzelfoghatóan is együtt tud pályázni.

Annak meg különösen örül a lakosság, hogy a gólyák is szokott helyükön maradtak! Voltak, akik aggódtak értük, de láthattuk, hogy a munkások is vigyáztak rájuk. Most vígan kelepelnek a régi fészekben.

(lovas)


<<< Vissza