<<< Vissza

Megelőzve a konfliktusokat...
Válasz a július 28-án megjelent olvasói levélre

2006. augusztus 18.

 
A betegellátás során kapcsolatba kerülő felek kölcsönös megelégedettsége érdekében ismételten szeretnénk a kórházunk Gyermekosztályához fordulók figyelmét az alábbi fontos tényekre felhívni. A kórházi sürgősségi ellátás a hirtelen kialakuló súlyos betegségek, a kritikus állapotromlás panaszaival jelentkező betegek számára működik.

Egészségügyi ellátó rendszerünk több csatornán keresztül igyekszik biztosítani a szülők felkészítését, tájékoztatását a gyermeknevelés során jelentkező feladatok megoldására (védőnői, házi gyermekorvosi hálózat kórházi szervezésű lakossági fórumok, interneten és nyomtatott formában elérhető felvilágosító anyagok). Talán a leggyakoribb problémát a lázcsillapítás jelenti, melynek módjáról már több alkalommal rádión, újságon keresztül tájékoztattuk a szülőket, erről a gyógyszertárakban kiadványok állnak a rendelkezésre. Fontossága miatt kiemelendő, hogy az ügyeleti időben a sürgős ellátást főként akkor indokolt igénybe venni, ha a lázat nem sikerül csillapítani és mellette egyéb tünet is jelentkezik, pl. hányás, hasfájás, köhögés, nehézlégzés, kiütések. Hirtelen kialakuló köhögés, nehézlégzés esetén, még láz nélkül is jó, ha látja orvos a beteget.

Nem kell azonban azonnal az ügyeletre menni, ha egy kis orrfolyás jelentkezik, ha a lázcsillapítás után megszűnik a lázas állapot, ha egy kicsit hígabb a széklet, ha egy rovar megcsípte a gyermeket (munkánk során rendszeresen találkozunk ilyen esetekkel). Az ilyen jellegű panaszok másnap meg tudják várni a házi gyermekorvos rendelési idejét.

Vitathatatlan tény, hogy ha valaki gyermeket vállal, annak a felelősségét és feladatát is magára veszi, hogy ha a gyermeke beteg lesz, bizonyos esetekben neki kell majd helyt állnia. A szülőnek kell, pl. először a lázat csillapítania, neki kell köptetőt adni enyhe köhögés esetén, bekenni a szúnyogcsípést, fertőtleníteni a kisebb hámhorzsolásokat, orrcseppet adni kis orrfolyásra, a bedugult orr problémáját megoldani, diétáztatni kisebb hányás, hasmenés esetén. Az ehhez hasonló gondok minden gyermek életében bizonyára előbb-utóbb bekövetkeznek, ezért ezekre időben fel kell készülni.

A házi patikában javasolunk tartani bizonyos kellékeket, úgymint lázmérőt, lázcsillapítót, orrcseppet, fertőtlenítőt, kenőcsöket, köhögéscsillapítót, köptetőt stb.

Tapasztalataink szerint hasznosabb, ha a szülő feladata az is, hogy gyermekét, ha a gyermekorvoshoz kerül levetkőztesse, lefektesse, megnyugtassa, hiszen őt fogadja el a leginkább. A szülőnek gyermeke gyógyulása érdekében együtt kell működni az orvossal és az ellátásban résztvevő többi egészségügyi dolgozóval. Jó, ha elfogadja segítségüket, tanácsaikat a kórházi és kórházon kívüli kezelés során egyaránt. Ne felejtsük el, egy beteg gyógyulása nem feltétlenül azonnali és látványos!

Kórházunkat évente több ezer beteg hagyja el gyógyultan. A gyermekosztályon is évente ezer gyermeket gyógyítunk meg, és több ezret látunk el ambulánsan. Az ellátást megköszönve, egészségesen nagyon sokan távoznak. Kár, hogy ez manapság már nem igazán hírértékű.

A Megszólított


(Szerkesztőségünk köszöni a válaszlevelet, a jó tanácsokat. A témát ezennel lezártnak tekintjük.)


<<< Vissza