<<< Vissza

A képviselő felelőssége

2006. augusztus 18.

 

Hogy érzi magát Szentes polgármestere a Parlamentben? - kérdeztük Szirbik Imre polgármestert, országgyűlési képviselőt, a Parlament Európai Integrációs Bizottságának tagját. Mint mondja, ezt már sokan megkérdezték tőle. A válasz:

- Minden kertelés nélkül el kell mondanom, nem túl jól. Rendre egymásnak-feszüléseket látok. A plenáris üléseken nem is annyira a munka, hanem az önmutogatás folyik, amely a televíziónak, a választóknak, a pártnak szól. A Parlament folyosóin arról beszélgetünk, változtatni kell. Párthovatartozás nélkül érezzük, valahol nagyobb felelősségérzet kell az ország ügyei iránt. Remélem, az első hetek, hónapok gyermekbetegségei lehiggadnak, s akkor elindulhat a korrekt törvényhozói munka, hiszen az országnak erre van szüksége.

A továbbiakban az őszi törvényhozásra terelődik a szó. Mint ismeretes, a kormány benyújtotta a második félévi jogalkotási tervét, benne komoly, és nagy súlyú törvényekkel. A legnagyobb benne a költségvetés, amely 2007-re már tartalmazza azokat az Európai Uniós forrásokat, amelyeket fontos megszereznünk. És itt álljunk meg egy pillanatra.

- Talán nem kapott elég hangsúlyt, hogy a sok kellemetlenséggel és fájdalmas lépéssel járó egyensúlyjavítást miért kell véghezvinnünk - folytatja a polgármester. - Nemcsak azért, mert az ország egyensúlya megbillent és a költségvetési hiány igen magas. És nemcsak azért, mert az Európai Uniónak meg kell felelnünk ebben a kérdésben, mert kritériumok vannak, hanem saját jól felfogott érdekünkből is. Az Európai Unió ingyen pénzt nem ad. Az unió úgynevezett finanszírozási hozzájárulást ad. A programoktól függően 10 és 30 százalék közötti önerőt mindenkinek hozzá kell tenni. Ez igaz az állam költségvetésére is. Ha most az állam minden pénzét feléli, akkor ebből az következik, hogy nem tudja letenni a saját pénzét, ehhez nem tudja megszerezni az Európai Uniós forrásokat, és akkor hiába az európai adófizetők jó szándéka, hogy Magyarország fejlesztéséhez hozzájáruljanak, Magyarország ügyetlensége miatt ez spontán nem fog bekövetkezni. Minden egyes beruházott forinthoz 7 forintot hozzáad az unió. Ha nem teszszük rendbe a költségvetésünket, ha nem tudjuk biztosítani az egyensúlyunkat, ezt a lehetőséget elveszítjük. Akkor pedig nem lesznek autópályáink, fölújítható lakásaink, megújuló városaink, nem lesznek infrastruktúráink, hogy munkahelyek települjenek, akkor innentől kezdve elveszítjük jövőnket.

Másik téma: a felsőoktatási vita.

- Három gyermekem végzett felsőoktatási intézményben, egy még egyetemista - mondja Szirbik Imre. - Az a véleményük, és a barátaik is egyetértenek vele, hogy az egyetemek az egyetemisták elé egy teljesítményrendszert kéne állítani. Egy olyan típusú teljesítményt, amelyben megéri jól tanulni, és ne legyen ösztönző az ingyenesség arra, hogy valaki 7-8 évig jól ellegyen a főiskolán vagy az egyetemen, mondván, majd lesz valahogy. Amit elvárnánk: ha valaki jól tanul, akkor gyakorlatilag tandíjmentessé, mi több, ösztöndíjalapúvá válhasson. Tudom, vannak, akinek a meghatározott szint magán kívül álló ok miatt magas, és az első 15%-ba nem tud bekerülni. Szentes saját erejéből ösztöndíjkeretet hozott létre, és évente 140 diák képzéséhez járul hozzá. Célunk az, hogy egyetlenegy tehetséges diák se vesszen el.

A polgármester úgy gondolja, hogy a különféle vélemények korrekt ütköztetésére a bizottságokban, a munkacsoportokban igen is van színtere. Amikor lehet gondolkodni, mérlegelni, és lehet kompromisszumokat kötni, amit az állampolgár ugyan nem lát, de szeretné az eredményét érezni. Szerinte annak a 386 embernek az országgyűlésben ez a feladata. Sajnálja, hogy az igazi nagy rendszerváltó törvények, ami akár a regionalitást, akár a kisebb parlamentet jelentette volna, most nem jöttek be.

- Úgy érzem, most egy értelmetlen dac szülte ezt az elutasító döntést - jelenti ki. - A legnehezebb időszak volt a mögöttünk hagyott néhány hét. A kormánypártok szeretettek volna a fájdalmas lépéseken minél hamarabb túlesni. Az emberek, akikkel beszélgettem, mindenki azt mondta: bármilyen színű kormánya is lett volna az országnak, hasonló döntésekről beszélhetnénk. A jövő iránti felelősségről, amely ha úgy tetszik, 386-odrészben az enyém is abban, hogy amikor az emberek meghozzák ezt az áldozatot, azok ne legyenek hiábavalóak. Igazából a mi feladatunk és felelősségünk, hogy olyan döntéseket hozzunk, hogy az valóban a kiutat jelentse. Arányosan, és ne hozzon több terhet, mint ami nagyon muszáj, és az vonatkozzék mindenkire. Polgármesterként sem volt könnyű a döntés. Gondoljunk csak bele: áremelkedések. Teljesen mindegy, hogy miből adódik, áfából-e vagy másból, ugyanúgy sújtja a családi kasszát, mint a közintézményét. Nagyon fontos, hogy a rászorultak a segítséget megkapják. Ugyanakkor polgármesterként gondolkodnom kell arról, hogy mint város pl. a fűtésszámlát hogyan fizetjük ki, hiszen a megemelt árak az iskolákban és az intézményekben épp úgy jelen vannak mint a családokban. Arról is gondoskodnunk kell, hogy a rászorulókon hogyan tudunk segíteni. A törvényhozónak látni kell az embert, a várost, az országot is. Egyben, egészben.

- Az első megszorító törvényeket a képviselők önmagukkal szemben hozták. A különféle költségtérítések megszüntetését, lemondtak az ingyenes vasúti közlekedésről, a szállásköltségekről. Azt mondtuk, legyünk egyenlők, hiszen ugyanaz a jogosítvány van a kezünkben, mint bárki másnak, akkor a szabálysértési következmények is legyenek ugyanazok. Bízom benne, hogy egy nyugodtabb periódusban a most elszalasztott törvények is visszajönnek majd, mint például a kisebb parlament, a megye és a régiók kérdése. Gondoljunk csak bele, a megyék fönntartása egy évben közel négyszeresébe kerül az államnak, mint az országban kifizetett családi pótlék. Jól felfogott érdekünk az euró mielőbbi bevezetése is, hiszen a munkahelyek létesítése a tőkeberuházáson múlik. A tőke pedig odamegy, ahol kiszámítható, nyugodt, hosszú távra tervezhető terepet talál. Na, most ha Magyarország pénzügyi helyzete hintamódjára mozog, akkor egy idő után máshol fognak letelepedni. Ebből a versenyhelyzetből sem maradhatunk ki, mert a jövőnket éljük föl.

Lovas József


<<< Vissza