<<< Vissza

Zöldséghajtatástól a szőlészetig
Minisztériumi elismerés a mezőgazdaság oktatásáért

2006. augusztus 18.

 

Hosszú pedagógus pálya után idén júniusban elköszönt a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolától dr. Csikai Miklósné igazgató. Munkájának elismeréseként a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban azt a díjat vehette át, amit csak négyen kapnak meg egy évben. A Nagyváthy János-díjat a mezőgazdasági gyakorlati oktatás fejlesztéséért ítélték oda neki.

- A nagyapámnak nagy gyümölcskertje volt, ahol sok időt töltöttem. Talán ennek is köszönhető, hogy a mezőgazdasági pályát választottam. Érden laktunk, hozzánk legközelebb a kertészeti egyetem volt. Oda jelentkeztem az érettségi után. Gyümölcstermesztésből írtam a diplomamunkámat, de szeretem a szőlészetet, a dísznövénykertészetet és a zöldséghajtatást is.

- Érdről hogyan került Szentesre?


- A férjem révén. Amikor végeztük, már itt a környéken kerestünk állást. Először Mindszenten dolgoztunk, a férjem üvegházban, én pedig gyümölcsösben. Aztán megszülettek a lányok, és a gyerekek mellett nehéz olyan munkát vállalni, ahol 6-ra kell járni dolgozni. Ekkor kerültem az iskolához szakoktatónak.

- Több mint 30 éve ez volt az egyetlen munkahelye.


- A 70-es évektől már kertészetet oktattak, bár akkor még szakmunkásképző volt. Dísznövénytermesztést és zöldséghajtatást tanítottunk, később, ahogy szakközépiskola lett, úgy vezettük be az általános kertész szakot is. Ez a képzésforma eredményes volt, mert az érettségi mellett szakmát is lehetett tanulni. S akkor még nagyon jó volt a színvonal, csak az jött hozzánk, aki tanulni is akart.

- Mi változott azóta?


- Sajnos, ma nem az a fontos, hogy minél több ismeretet szerezzenek, inkább sokan csak eltöltik az időt az iskolában. Vannak persze kivételek. Előre lépés volt a technikai szakok beindítása, az érettségi utáni szakmatanulás. Kertész, növényvédő és természetvédő szakok közül lehet választani. Tavaly indult be először a parképítő technikus szak, ami népszerű a diákok körében.

- Itt az oktatás gyakorlat nélkül semmit sem ér.


- Amikor dolgozni kezdtem, két gyakorlóterepünk volt, a diákok egy hétig elméleti, egy hétig gyakorlati oktatásban részesültek. Akkor több nagyüzemben dolgoztunk, mára csak az Árpád Rt. maradt. Itt viszont olyan fejlett a technológia, hogy, főleg a növényvédelem miatt, nem lehet beengedni a gyerekeket az üvegházakba. A technológiát ennek ellenére ismerik a gyerekek.

- Tankönyvekből?


- Saját gyakorlókertet építettünk. Korszerű fóliablokkot, aztán egy üvegházat. Hátrányban vagyunk azonban, mert nincs termálvizünk és a gázfűtés mellett nagyon figyelni kell, mikor termelünk. Telepítettünk gyümölcsöst is, ahol minden munkát a gyerekek végeznek. Több fajtát és művelési módot igyekszünk bemutatni, hogy a gyerekek ismerjék ezeket.

- Az utóbbi hetekben az iskola megszüntetéséről lehetett hallani. Ma már tudjuk, nem zárnak be. Miért került szóba a bezárás gondolata?


- Fenntartónk, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a takarékoskodás miatt le akarja adni intézményeit. Ez volt a terve a Barthával is. Úgy tűnik, sikerült a minisztert meggyőznünk, szükség van a szentesire. Tervünk szerint az iskola regionális központtá alakul át, hiszen Szentes és környéke az ország legnagyobb zöldséghajtató területe. Az utánpótlást is itt kell kinevelni, itt kell ezt a munkát a gyerekekkel megszerettetni.

- Az iskola neve mára már összeforrt a Kertmagyar-ország felé kiállítással. Idén is lesz?


- Pályáztunk a megrendezéséért, mégpedig szőlő-bor témakörben. Szeptember végén azonban nemcsak szőlészetről szól minden, hanem lesz gyümölcs, zöldség és dísznövény kiállítás is. Évek óta virágkötő versenyt is szervezünk, most külföldi iskolákat is meghívtunk. Nagyon színvonalas az a kiállítás is, amit ezekből a munkákból állítunk össze.

- Szakmai oktatóként került az iskolába, és igazgatóként megy nyugdíjba. Nem fog hiányozni a munka?


- De, biztosan. Tanítani ugyan nem fogok, de nem fordítok hátat az iskolának. Ha szükség lesz rám, szívesen jövök. Úgy gondolom, most több időm lesz a családomra, jobban számíthat rám a férjem és a három lányom. 9 unokám van, a legnagyobb 13 éves, a legkisebb 6 hónapos. Elkél a nagymama segítsége.

Vanó Éva


<<< Vissza