<<< Vissza

Török pasa Mártélyon
A keresztény Európa védelmében

2006. augusztus 18.

 
Az Új Hajtás 102 Ifjúsági Közösség Közhasznú Egyesület július 17-e és 23-a között Mártélyon hatvanöt gyermeknek szervezett török korban játszódó hittantábort.

A gyermekek Szentesről és Budapestről érkeztek a mártélyi üdülőtáborba. A szállásfoglalást követően történelem óra keretében az adott kor európai eseményeivel ismerkedtek meg. A magyarországi történéseket látványosan előadott magyar - török párharc során követtük nyomon. A tábor Kecskemét városát formálta meg Mikszáth Kálmán Beszélő köntös c. műve alapján. A bőrműves, takács, papírmerítő, fazekas, csuhéfonó céhes mesterek segítségével az inas tanoncok saját, zárható ládákat készítettek, melyeket kifestettek. Ebbe gyűjtötték a török pasa által kért alkotásokat, a házaikra pedig cégért gyártottak. Hétfő este megérkezett a pasa levele, amelyben a táborlakóktól irdatlan mennyiségű adót követelt. Késedelem esetén lányok elrablását helyezte kilátásba. A napot taizei imaórával, hálaadással, segítséget kérő imával zártuk.

A török pasa küldöttei folyamatosan érkeztek a táborba a hét folyamán, követelve az adót. A gyerekek játékos feladatokat kaptak, hogy megtalálják az oltalmat adó köntöst, és védekezzenek az esetleges török támadások ellen. A kézműves foglalkozások, íjászat mellett a fiúk külön haditornán vettek részt, a lányok táncokat tanultak. Szombaton a pasa személyesen látogatott el a táborba, de nem tudta a követeléseit behajtani, mert a táborlakók az utolsó pillanatban megtalálták a köntöst, és a pasa elállt a szándékától. Ezen a napon megemlékeztünk a nándorfehérvári diadal 550. évfordulójáról, melynek eseményeit a gyermekek adták elő. Vasárnap taizei imaóra keretében adtunk hálát a táborért, a kialakult barátságokért.

A reggeli és esti közös éneklések, esti mesék, csoportos játékok, feladatok, táncházak fergeteges hangulatban teltek, elősegítve a közösségi élmény megalapozását. Köszönjük az "Út a Keresztény Iskolához - Szentes" Alapítvány, a csongrádi Máltai Szeretetszolgálat és a német Renovabis Alapítvány támogatását. A tábor állandó vezetőiként 12-en szerveztük a programokat és hosszabb-rövidebb ideig további 10 felnőtt vezető segített; mindenki önkéntes munkával.

Új Hajtás 102 Közösség Közhasznú Egyesület


<<< Vissza