XXXVI. évfolyam 31. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Kánikula - hőségriadóval
 

2005. augusztus 5.


Az elmúlt héten tomboló kánikulában nem dőlt meg a melegrekord - adta közre Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Július 30-án, szombaton Szentesen és környékén a higanyszál 36 fokig kúszott fel, melynek eredményeként ellepték a strandokat a fürdőzők. A Tisza-parti szabad strand, miként azt képünk is mutatja, sokakat vonzott, még "este" hatkor is több százan pancsoltak a vízben. Noha e hétvégére jelentősen elromlott az idő, esős napokat élünk át, a szakemberek szerint a hideg borongós időjárást újabb felmelegedés követi.
(Fotó: Vidovics Ferenc)

 


 

Időskorúak támogatása
 

2005. augusztus 5.


A cél az, hogy az idős emberek az idős kort ne sivár évekként éljék meg, hanem találják meg a nyugdíjas kor szépségét, melyhez elsősorban a közösségi életbe, a települési közéletbe történő mind teljesebb bevonásukkal vezet az út - olvasható az elkészült idősügyi koncepcióban.

A témát legutóbbi, június végi ülésén tárgyalta a képviselő-testület. A Gondozási Központ kérdőíves módszerrel készített felmérést. Ez volt az alapja az idősügyi koncepciónak, amely átfogóan mutatja be az idősek jelenét, és határozza meg a jövő stratégiai céljait.


Bővebben


 

Rendőrkézen a csuklyás rabló
 

2005. augusztus 5.


Elfogták a Sárgaparti részen történt "csuklyás" rablás egyik feltételezett elkövetőjét. A 33 esztendős M. L. azzal gyanúsítható, hogy társával másfél héttel ezelőtt késő este behatolt az egyik szentesi házba, ahol az ott lakó férfit és élettársát bántalmazták, majd eltulajdonították több mint 7 millió forintjukat. A sértettek a bántalmazások következtében 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya tájékoztatása szerint a gyanúsított férfit a rendőrség őrizetbe vette, előzetes letartóztatását kezdeményezte.


Bővebben


 

Mint az olimpián
Szilveres pár a világjátékok parkettjén

2005. augusztus 5.


Első alkalommal indultak magyar táncosok a világjátékokon, köztük a szentesi László Csaba-Szögi Szilvia páros, akik a számukra kimondottan jónak mondható 11. helyezést szerezték meg. Az idén már hetedik alkalommal - ezúttal a németországi Duisburgban július 14-24. között - megrendezett grandiózus sportesemény mindig a nyári olimpiákat követő évben zajlik, s az olimpiai műsorból még hiányzó sportágakat tömöríti. Karate, vízisí, szumó, erőemelés, amerikai futball, fallabda, tánc - csak néhány sportág a programból. Az idei világjátékokra 63 magyar sportoló utazott, a Szilver TSE hétszeres magyar bajnok párosa standard táncokban kapott lehetőséget a részvételre, a Nemzetközi Táncszövetség delegálta őket. Több világ- és Európa-bajnoki, világkupa szereplés után jött a nagy lehetőség, mely némileg váratlanul érintette a Szatmári-Nagy Szilvia tanítványait.


Bővebben


 

Már egy kicsit otthon vagyok
 

2005. augusztus 5.


Még itt vagyok. De már félig itthon is. Egyszerűen azért, mert tegnap este, azaz július 21. estéjén a Német Szövetségi Köztársaság elnöke bejelentette, hogy szeptember 18-án választások lesznek.

Az egyik ma reggeli lap óriási betűkkel, szinte dicsekedve jelenti be: "Wir dürfen wählen." Választhatunk! S, nem is sokára. Csak 68 napnak kell elmúlnia, s jöhet a nagy népi döntés: az istenadta nép eldöntheti, hogy a jelenlegi válságból kik vezessék ki az országot?


Bővebben


 

A nemzeti ellenállás leszerelése
Szentes és az országos politika a századfordulón (VI.)

2005. augusztus 5.


Wekerle Sándor miniszterelnök

Az ügyvezető kormány tehetetlennek bizonyult a megyék ellenállásával szemben. Megítélése szerint a közviszonyok teljes anarchiába jutottak, a közigazgatási apparátus az egész vonalon felmondta a szolgálatot. A növekvő ellenzékiség letörése érdekében mind határozottabban sürgette a kivételes állapot bevezetését. A koalíció vezérkarát szintén foglalkoztatta a kérdés: - Nem vezet-e anarchiára a hosszú ellenállás? A Vezérlőbizottság jobbszárnyán megérlelődött az alkuvágy, az udvarral való megegyezés szándéka.


Bővebben


 

Patakországból jöttek
 

2005. augusztus 5.


Nem volt honvágyuk a csángó gyerekeknek.

Szentesre jöttek nyaralni a gyimesi csángó gyermekek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szentesi Szervezetének meghívására. A csoportban 15 gyermek érkezett 2 felnőttel Gyimesfelsőfokról és Csíkszeredáról, a „Patakország“-nak nevezett területről.

A vendégek a hét első felét a Balatonon töltötték, csütörtökön délelőtt pedig a szegvári máltaisok szervezésében a babamúzeumot és a falumúzeumot tekintették meg, a délutánt már a strandon töltötték.

A pénteki programban Ópusztaszer szerepelt, majd a Rádió Szentes stúdiójában számoltak be élményeikről.

Július 30-án szombaton a Tisza partján volt a zárás: hajókázás, bográcsos főzés, játékos versenyek.

Ambrus Éva, a gyerekek kísérője elmondta, jó látni, ahogy a gyerekek feltöltődnek élménnyel. Egyhetes itt tartózkodásuk alatt csak egy gyermeknek volt honvágya. A programok, a kirándulások nem merítették ki annyira a társaságot, mint az időjárás. A kísérő hozzátette: sajnos, nem tudják azt az örömöt visszaadni azoknak a családoknak, akik szállást adtak ezekre a napokra. De nem tudják elégszer megköszönni Farkasné Márton Katalinnak és a máltai szeretetszolgálatnak azt a fáradozást, mellyel lehetővé tették az egyhetes kirándulást a 15 gyermeknek.

Kép és szöveg: Vidovics

 


 

Gondolatok
 

2005. augusztus 5.


Rossz hírem van, kedves olvasó! 2001-ben elkezdődött és ma már javában folyik a negyedik világháború! A régen szokásos hadüzenet nélkül, mégis nyílt fenyegetésekkel: ebben a hadviselésben nem tankok, bombázó repülőgépek, felfegyverzett, egyenruhás katonák seregei támadnak, hanem civilek, nem kívülről, hanem belülről, nem idegenek, hanem bennszülöttek, a közeledben lakók maguk készítette bombákkal támadnak nem hadianyag-gyárakra, kaszárnyákra, hanem kizárólag polgári lakosokra, válogatás nélkül felnőttekre, gyermekekre, munkásokra és munkanélküliekre. A cél a nyugati kultúra és civilizáció elpusztítása, a lakosság nyugalmának a megzavarása, a zűrzavar... Rosszabb a régi háborúknál.

Derüljön ki sokadjára, hogy a Keresztelő Jánosnak tulajdonított "pusztába kiáltott szó" kifejezést a hiábavaló beszéd kifejezésére használni alapvetően téves. Idézet: "Keresztelő János prédikált Judea pusztájában és ezt mondta: Térjetek meg, mert elközelített a mennynek országa. Ő az, akiről Ézsaiás próféta szólott: "Kiáltó szó a pusztában: Készítsétek az Úrnak útját..." (Máté ev. 3. rész 1-3. vers). János szava nem volt hiábavaló, mert "tódult hozzá az egész Jeruzsálem, Júdea és a Jordán egész környéke." (Máté 3, 5 v). Tehát: Keresztelő János maga volt a kiáltó szó a pusztában, és amit mondott, egyáltalán nem volt hatástalan, sőt!

Éljünk egymással békességben, a harci kedvét pedig az egész ország fordítsa a szenvedélyek terjedése ellen.

A gyengébb képességű tanulókon nem az elkülönítés segít, hanem a jobbakkal való nemes vetélkedés.

Nem minden szent könyv egyenértékű a keresztény Bibliával.

Dr. Imre Ernő

 


 

Legrand - kettős kihívásban (2.)
 

2005. augusztus 5.


Károlyi Lászlóval, a Legrand Rt. vezérigazgatójával beszélgetünk. Előző számunkban a vállalatcsoporton belüli átalakulásokról, értékesítésről esett szó. Alábbiakban új termékekről, az ipari ágazatról, létszámról és tervekről folytatjuk az interjút.


Bővebben


 

Még nem komposztál
Negyedével csökkenhetne a lerakott hulladék

2005. augusztus 5.


Tavaly júliusban adták át a komposztálót a szentesi hulladéklerakó telepen, melynek működtetésére a mai napig nem kaptak engedélyt. Ígéret már van, mely szerint augusztusban lesz válasz, és akkor megkezdhetik a próbaüzemet. (A komposztálás során a mezőgazdaságban keletkező hulladékanyagokat trágyázásra alkalmas anyaggá alakítják át.) Kiss Ferenc, a városellátó intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetője és Dancsó Tamás, a hulladéklerakó telep vezetője megmutatta a kialakított területet, a komposztálót, és annak irányításáról beszéltek.


Bővebben


 

Anna-napi hangverseny
Szentesről elszármazottak léptek fel

2005. augusztus 5.


Erkel legismertebb áriája is elhangzott azon a jótékonysági hangversenyen, amit a Szent Anna-templomban tartottak július utolsó vasárnapján.

A Bánk bán részlettel már tavaly is hatalmas sikert ért el Berkes János operaénekes, s a felhangzó tapsvihar az idén is jelezte, a zene megnyitja az érzelmek kapuját. A Hazám, hazám kezdetű ária sokak szemébe csalt örömkönnyeket.


Bővebben


 

Rehabilitáció és sport az Ady Endre utcában
Nyit a szentesi Colosseum

2005. augusztus 5.


Hamarosan eredeti szépségében tündököl a régi SZTK-épülete. (Fotó: Vidovics)

Kissé keserű a szájíze Brezovai Sándornak, de azért ünnepelni készül. Augusztus 13-án ugyanis megtörténik a Wellness Colosseum átadása. Nagy és tekervényes út vezetett a január 10-én megejtett első kapavásástól idáig. Mint mondja, az épület sokkal rosszabb állapotban volt, mint amikor fölmérték. Nem sejtett semmit az elején, pedig a szakemberek eléggé pesszimistán szóltak a több mint százéves épület állagáról.


Bővebben


 

A hetedik nyári egyetem
II. Rákóczi Ferenc szülőházánál is jártak

2005. augusztus 5.


Hallgatók a nyári egyetem előadásán. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Immár hetedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem a helyőrségi klubban július
24-én. Az egy hét alatt sok-sok érdekes előadást hallgattak meg és különböző kulturális programokon vettek részt a meghívottak, akik az ország minden részéből érkeztek.


Bővebben


 

Kereskedőből festő
Vadászat a festményeken

2005. augusztus 5.


Szamosközi Antal

Szamosközi Antal nevét sokan ismerhetik Szentesen. Az egykori kereskedő mára országos – sőt országon túli – hírnévre tett szert tehetségének köszönhetően.


Bővebben


 

Anyatej - az egészség belépője
 

2005. augusztus 5.


Az anyatej világnapját ünnepelték az ifjúsági házban a babák, az anyák és a szakemberek.

Az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF 1992-ben indította el programját a csecsemők egészséges táplálása érdekében. Azóta augusztus 1-je világszerte a szoptatás világnapja. Több mint 120 országban ünneplik.

A szentesi védőnői szolgálat először döntött úgy, hogy ünnepélyessé teszi ezt a napot az édesanyáknak. Azokat hívták meg, akik 2004-ben gyermeküket 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplálták, és azokat, akik saját gyermekük mellett más csecsemőknek is tudtak anyatejet adni.

Az egészségügyben dolgozóknak kötelessége és felelősége, hogy felhívják az anyák figyelmét a szoptatás fontosságára, tanácsaikkal átsegítsék őket a kezdeti nehézségeken. Győzzék meg az anyákat: az egyetlen tökéletes, az egészséget biztosító táplálás, a baba legalább 6 hónapos koráig az igénye szerinti szoptatás.

Az anyatej csodaszer, mely minderre képes, és pótolhatatlan. Az anyatej könnyen emészthető, megfelelő menynyiségben tartalmaz fehérjét, zsírokat, vitaminokat, és tartalmazza azt az anyai szervezetből származó ellenanyagot is, amely védi a babát a fertőzésektől. Sok megfigyelés bizonyítja, hogy az anyatejjel táplált csecsemők testi és értelmi fejlődése egyenletesebb, kiegyensúlyozottabb, mint a mesterségesen tápláltaké. Ritkábban betegszenek meg, mert ellenállóképességük nagyobb, s betegségeket könynyebben átvészelik. Az anyatej pedig egy jobb, egészségesebb élet belépője lehet.

Támogatók: Városi Intézmények Gazdasági Irodája, Szentes Város Önkormányzata Egészségügyi és Szociális Bizottsága, MAVE, Nestlé Hungária, Bayer Hungária Kft., Salus Gyógyászati segédeszköz Kft., Jutka virágbolt, dr. Peithner Budapest Kft., Kiséri pékség, Francia pékség, Szentesi Szövép Kft., Buszesz Rt. Budapest, Kovács Csaba vállalkozó-rendezvény-szervező, Saluber Bt., Gáspár Andrásné, Művelődési és Ifjúsági Ház, Védőnői szolgálat (X)

Kép és szöveg: Vidovics

 


 

A mentősök munkája
Júliusi kánikulában

2005. augusztus 5.


Július utolsó hetében kánikula tombolt az egész országban, így városunkat sem kímélte a forróság. Gyakran lehetett hallani a mentőautók szirénázását, ezért sokan azt gondolhatták, hogy megnőtt a riasztások száma a nagy melegben. A mentőállomás vezetője, Nagy Béla elmondta, valójában a hőségben nem a mennyisége, inkább a minősége változott a betegszállításoknak.

- Szív és érrendszeri problémával, magas vérnyomással küzdöttek a legtöbben, és sokan voltak olyanok, akik esztelenül napoztak. Többen a munkájukból adódóan lettek rosszul, például fóliában kellett tartózkodniuk, és a meleg megviselte a szervezetüket. Sok kiszáradásos eset történt, mert nem pótolták kellő mértékben a folyadékot. Fontos, hogy ne csak tiszta vizet igyunk, mert némi elektroidra is szükség van, tehát jó, ha teázunk, vagy más ásványi anyagokat juttatunk a szervezetünkbe.

Olyan panasszal is érkeztek betegek, - nemcsak a mentőkhöz, hanem az orvosi ügyeletre is - hogy bedagadt a lábuk, fulladnak. Az idősebb korosztály viselte a legnehezebben a hőséget, az ötven-hatvan év körüliek és az afölöttiek. Sokan megszokásból járkálnak és nézelődnek az utcákon, pedig ilyen melegben mindenki jobban tenné, ha a hűvös szobában maradna. Az emberek többsége elfeledkezik arról, hogy a testhőmérsékletet le lehet hűteni a naponta többszöri tusolással, vagy olyan módon, hogy vizes ruhát teszünk a nyak területére. A strandon sokan felhevült testtel ugranak a hideg vízbe, mert nem tudják, hogy ez nagyon megviseli a szervezetet, így szívritmuszavar és egyéb probléma is jelentkezhet. Vízparton könnyen el lehetett viselni a meleget, a dolgozóink is jobban bírták volna ott a hőséget - tette hozzá a mentőállomás-vezető. A kánikulában melegben a klíma nélküli mentőautókban sem a mentősöknek, sem a betegnek nem kellemes utazni. Ásványvizet mindig vittek magukkal a dolgozók, ez némileg segített elviselni a hőséget.

Majzik Andrea

 


 

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. augusztus 5.


Július 1-jétől az olyan esetekben, amikor a munkavállaló nem vesz igénybe tömegközlekedést a munkába járásához, a munkáltató a munkában töltött napokra a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért távolság alapján - oda-vissza - kilométerenként legfeljebb 9 forint költségtérítést fizethet. Ezt az összeget a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni, természetesen csak akkor, ha az adott utazásra jogosító bérlet, jegy alapján térítésben, illetőleg ilyen juttatásban egyidejűleg nem részesült. A kormányrendelet szerint a munkáltatónak kötelezően fizetendő költségtérítés összege (ha a munkába járás tömegközlekedéssel nem oldható meg, vagy, ha a munkavállaló mozgáskorlátozott) is 9 forintra emelkedett kilométerenként a 3 forint helyett.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. augusztus 5.


  • Alföldi pulykaraguleves
  • Görög húsos pite


Bővebben


 

Aranyérem a másodosztályban
 

2005. augusztus 5.


Álló sor: Farkas Zsolt, Tomcsányi Ferenc, Mácsai Gellért, Tímár Zsolt, Baranyi Gábor, Fekete Csanád, Mácsai Csaba, Törőcsik Sándor játékos-edző, Csanki Sándor. Guggolnak: Bélteki Zsolt, Faragó Róbert, Kérdő Szabolcs, Szabó Árpád csapatkapitány, Tímár Ferenc, Dobos Attila. Hiányzik a képről: Kiss István, Katona Kiss Róbert, Kiss Szabolcs, Ugrai Árpád, Gazsi Tamás, Nagygyörgy Ádám és Kocsis Zoltán.

A Szentesi VSC '91-esek rögbi csapata - egy év első osztályú szereplés után - anyagiak miatt a 2004-2005-ös pontvadászatot az NB II-ben folytatták. Törőcsik Sándorral az együttes edzőjével beszélgettünk.


Bővebben


 

A TE labdarúgócsapata: volt - nincs
 

2005. augusztus 5.


Üstökösként robbant be a városi, majd az országos labdarúgásba 1999 augusztusában a Szentesi Kinizsi-Szentesi FC egyesüléséből született Szentesi TE. Az új egyesületről az akkori vezetés nagyszerű álmokat szövögetett. Sikereket értek, örültek a szurkolók, hogy végre Szentes nem csak a vízilabdában lesz sikeres, hanem a fociban is.

A város mindig biztosította a működéshez szükséges pénzt. Az SZTE egyre magasabbra tört, így a támogatás kevésnek bizonyult.


Bővebben


 

Kánikula - hőségriadóval
 

2005. augusztus 5.


Mint azt lapunk első oldalán olvashatják (és láthatják) az elmúlt héten tomboló kánikula Szentest sem hagyta ki a szórásból. Sokak szerint csak víz mellett lehetett elviselni a nagy meleget. Így tett a képen látható „három grácia“ is a Tisza-parti strand homokfövenyén. A fürödni vágyók a borongós, hűvös időjárást követően újra birtokba vehetik a vízpartot, hiszen messze még az ősz! (Fotó: Vidovics Ferenc)

 


 

Országos kutyakiállítás a sportpályán
Augusztus 21-én délelőtt 9 órától

2005. augusztus 5.


A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (MEOE) szentesi szervezete egy országos CAT kutyakiállítás megrendezésére kapott lehetőséget. Amint azt Gál Alberttől, a helyi szervezet elnökétől megtudtuk, egy évben 12-13 szervezet vagy klub kap lehetőséget országos rendezvényre, így megtiszteltetésként veszik, hogy Szentes a közel 200 honi szervezet közül beleesett ebbe a körbe. Hozzáfűzi azonban, hogy az engedélyezésnél minden bizonynyal közrejátszhatott az a tény, hogy szervezetük idén ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.

Az ország minden részéből jelentkeznek a kiállítók. Az országos kiállításra 7-800 kutya nevezését várják. A kutyákkal általában 2-3 ember érkezik. Ez azt jelenti, hogy augusztus 21-én több ezer ember látogat majd Szentesre. Amellett természetesen nagy számú nézőközönségre is számít a rendezőség.

A rendezvénynek a sportpályák adnak helyet. Mivel árusok is érkeznek, a kiállításnak egyfajta vásári jellege is lesz. Az elnök lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a rendezvényen előreláthatóan 14 bírói kör működik majd, Szentesre várják Nagy Istvánt, a MEOE országos elnökét, ő lesz a vezetőbíró. A kutyákat - fajtájukból eredően - 10 kategóriába sorolták. Ez több mint 300 fajta kutyát ölel fel. Az országos kiállítás szinte mindenegyes fajta szerepeltetésére ad lehetőséget. A győztesek kategóriánként jutalomban részesülnek. A legjobbakkal szakbemutatót is tartanak.

A rendezvényt 21-én, vasárnap délelőtt 9 órakor Szűcs Lajos alpolgármester nyitja meg, fél 10-kor elkezdődnek a bírálatok, a győztesek díjazására várhatóan délután 2 órakor kerül sor.

 


 

Czene Attila a szeniorokkal
 

2005. augusztus 5.


Első alkalommal rendezte meg országos szenior úszóversenyét a Tótkomlósi Rozmár Szenior Úszó Klub. Meglepte a versenyzőket a kellemes, szép környezet és a barátságos légkör, amely a Rózsa fürdőben fogadta őket, a jó hangulatot még a folyamatos égi áldás sem tudta elmosni. Néhány korosztályban igen népes mezőny gyűlt öszsze. Különdíjat kapott a legidősebb férfi, dr. Bánki Horváth Béla, valamint a legidősebb hölgy, a szentesi Kovács Imréné. A helyezetteknek az érmeket az olimpiai bajnok Czene Attila adta át. A kis létszámú szentesi csapat tagjait is gyakran szólították a dobogóhoz.

Eredmények: Cseuz László: 33 pille, 33 mell, 33 hát, 133 vegyes 1. 33 gyors 2.; Pólyáné Téli Éva: 33 mell, pille, gyors, 133 vegyes 1.; Debreczeni Beáta: 33 pille, 33 hát, 33 mell, 133 vegyes 1.; Jarolics Béla: 33 gyors, 33 mell, 133 vegyes 1. 33 hát, 33 pille 2.; Bocskay Zsófia: 33 mell, 33 pille, 133 vegyes 1. 33 gyors 2. 33 hát 3.; Kovács Imréné: 33 mell, 33 hát, 33 gyors 1.; Kasza József: 33 pille, 133 vegyes 1. 33 mell, 33 hát 2. 33 gyors 3.; dr. Bakacsi Gyula: 33 mell, 33 gyors 1. 33 hát 3.; Szakács Ernő: 33 mell 2. 33 gyors 3.

4x33m női vegyes váltó: 1. Szentes (Bocskay,Téli,Varga-Kis K., Debreczeni),
4x33 m férfi vegyes váltó: 1. Szentes (Cseuz, Jarolics, Kasza, Szakács),
4x33 férfi gyorsváltó: 1. Szentes (Cseuz, Jarolics, Kasza, Szakács).

Pólyáné Téli Éva

 


 

Fenyeget-e influenzajárvány?
 

2005. augusztus 5.


Mi az, amit tudnunk kell az influenzavírusokról, melyek orthomyxo-vírusok, egyszálú RNS-molekulák alkotják. Az a "baj" velük, hogy könnyen ki tudják cserélni génjeiket egymás között, így az A, B, C típusok szabadon kombinálódhatnak.

Az egész földre kiterjedő, világméretű járványokat képesek előidézni. A legkegyetlenebb az ún. spanyolnátha-járvány volt 1918-19-ben, 20 millió áldozatot követelt, többet mint az egész első világháború. Idősebbek talán jobban emlékeznek még az 1957-es "ázsiai" és az 1968-as "hongkongi" járványra, azóta szerencsére komolyabb járvány nem fordult elő, talán most?

Egyre több cikk jelenik meg a bulvár sajtóban és már komoly szaklapokban is, egy lehetséges újabb világméretű járvány lehetőségéről. Nagy nemzetközi kutatóintézetek megállapították, hogy a spanyolnátha kórokozójánál madárinfluenza vírus jelleget is lehet találni.

Járványügyi szakértők abban látják a legnagyobb veszélyt, hogy a baromfiakat megbetegítő madárinfluenza kombinálódhat az emberi influenzavírussal és egy nagyon veszélyes halálos kórt terjesztő kórokozóvá válhat. Ázsiában (Vietnam, Thaiföld, stb.) a baromfi és a sertés egy udvaron van, és már megfigyeltek vírussal fertőzött sertéseket. A sertés, mint emlős, közvetítő lehet az emberre terjedésben. Filmekben bármennyire is mutatják, hogy a fertőzött csirkék ezreit égetik el, az ázsiai állattartási és tisztasági viszonyok között, szinte lehetetlen a teljes vírusmentesítés.
Egy esetleges világjárvány kialakulásában nagy szerepe lehet a turizmusnak és a nagy áruházláncoknak. A kirándulók repülővel pár óra alatt elhozhatják a kórokozókat Európába. Az áruházláncok a világ több pontján, így Ázsiában is vásárolnak termékeket, melyeket aztán szétterítenek a hálózatukban.

Féljük-e, s tehetünk-e valamit? Mint laikusok nem sokat, legfeljebb csak a megelőzésben lehet szerepünk. A korszerű járványügyi kutatóintézetek az azonosított vírus ellen pár hét alatt képesek oltóanyagot előállítani, s egy esetlegesen induló járványt tömeges oltásokkal megelőzni.

Dr. Horváth György

 


 

Családi események
 

2005. augusztus 5.


Született: Rácz Zoltánnak és Kovács Emesének (Kossuth L. u. 25.) Emese Tünde, Rónyai Zoltánnak és Szatmári-Nagy Szilviának (Vásárhelyi út 62.) Csanád, Varga Zsoltnak és Jéri Szilviának (Pacsirta u. 12.) Milán, Váradi Ferencnek és Bese Anitának (Dr. Mátéffy F. u. 4.) Réka, Zalatnai Attilának és Olajos Katalinnak (Csongrád, Táncsics M. u. 7.) Viktória Anna, Pintér Mátyásnak és Demeter Noéminak (Csongrád, Tanya 1309.) Petra nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Berekes Zoltán (Tömörkény, Mező I. u. 18.) és Vecseri Rozália (Csongrádi út 29.), Bikádi Dániel (Bem u. 21.) és Nyiri Éva (Óbester telep 40.), dr. Donauer Márk (Szeged, Tisza L. krt. 21.) és Pengő Ágnes (Veres P. u. 7/2.), Halász László (Szegvár, Ménes u. 8.) és Nóbik Judit (Szegvár, Rákóczi u. 61.), Pethő Pál Zoltán és Jószai Katalin Edina (Hódmezővásárhely, Tanya 3411.), Kocsis János (Budapest, Tihanyi u. 42-44.) és Böszörményi Márta (Budapest, Gyulai P. u. 12.).

Elhunyt: Szikszai Imréné Aszipenku Ilona (Wesselényi u. 88.), dr. Radics Lászlóné Zubek Piroska (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.)

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz