<<< Vissza

Rehabilitáció és sport az Ady Endre utcában
Nyit a szentesi Colosseum

2005. augusztus 5.

 

Hamarosan eredeti szépségében tündököl a régi SZTK-épülete. (Fotó: Vidovics)

Kissé keserű a szájíze Brezovai Sándornak, de azért ünnepelni készül. Augusztus 13-án ugyanis megtörténik a Wellness Colosseum átadása. Nagy és tekervényes út vezetett a január 10-én megejtett első kapavásástól idáig. Mint mondja, az épület sokkal rosszabb állapotban volt, mint amikor fölmérték. Nem sejtett semmit az elején, pedig a szakemberek eléggé pesszimistán szóltak a több mint százéves épület állagáról.

Hatalmas munkát végeztek kívül-belül. A teljes födémet, a tetőt, mindent átjavítottak. Érdekességként jegyzi meg: közel 200 köbméter szemét, törmelék, sár, cserép, tégla volt a padláson. Ezt 11 ember egy hónapon keresztül napi 8-10 órában takarította. A tetőben több kilométer cseréplécet cseréltek ki. A szarufákat lecserélték. A nagyon komoly felújítási munkában a stukkókat kijavították, helyre tették .

- Bérbevettem egy ingatlant - meséli. De... Máig tisztázatlan okból volt az épületnek egy bérlője. Hogyan, mit bérelt, azt a mai napig homály fedi. A jóember megígérte, majd foglalkozik a házzal, csak maradhasson. Megértettem, közel 30 éve lakik ott. Ígéreteket tett arra, hogy az épület gondját viseli, állagát óvja. Amíg el nem kezdjük a fölújításokat. Többen azt tanácsolták, hogy a fűtésrendszerből engedjem le a vizet, hogy ne fagyjon be. Azt mondta, ő ezt nekem nagyon szívesen megteszi. Tanúk előtt vagy ötször sor került erre a beszélgetésre.

- Állta a szavát?

- Nem. A fűtésrendszer január 21-én durrant, mert a jóember elfelejtette leengedni a vizet. Az összeset ki kellett vágni. Nagyon nagy kár ért, például a Japánból kapott értékes relikviáim mind tönkrementek. Hihetetlenül rossz a szám íze, mert amikor jogorvoslatért fordultam különböző megoldásokat keresve, akkor becsukódtak a kapuk előttem. A bérlőnek nevezett egyén nem akarta elhagyni az épületet, nehezítette a munkát. A rendőrség közreműködését kellett kérnem, mert még jobban szétverte a házat, letépte a gázcsöveket, elvitte a konvektort, széttörte a mosdókagylót, lakástartozék tárgyakat vitt el.

- Rendőrségi ügy lett belőle...

- Igen. Én álltam a szavamat. Fölújítom az épületet. A teljes épületgépészete kész van, az egész villanyt átköttettem, vadonatúj fűtés van a házban, a szennyvíz-vezetéket felújíttattam, kiburkoltam mindent, tartós, drága anyagokkal tataroztuk az épületet.

- Mit takar a név: Wellness Colosseum?

- Egy rehabilitációs sportkomplexumot. A maga nemében egyedülálló fénye lesz a városnak. Egy impozáns, komoly létesítményt sikerült varázsolnunk a volt SZTK épülete helyén, ami komoly turisztikai látványosság lehet. Működésére már érdeklődnek külföldön is. Lesz benne kondicionálóterem, karate edzőterem, Japánból hozatott tataminon folynak az edzések. A női tornaedzéseknek is itt adunk helyet. Rehabilitációs csoportos foglalkozásokat szervezünk. Versenyzőként körbeutaztam a fél világot, ezalatt sok dolgot láttam. A tapasztalataim egy részét most fölhasználom a sportkomplexumra.

- Az egyesülete ugyanúgy működik tovább?

- Természetesen. Sőt! Máris megnőtt az érdeklődés a karate iránt Szentesen. Én is várom, hogy újra oktassak, foglalkozhassam a gyerekekkel. Maradt egy 10-15 főből álló csoport, igen nehéz körülmények között edzettek eddig. Márciusban rendeztem egy diákolimpiát, amelyre sajnos a támogatást a sportbizottság elvette. Máig nem értem a dolgot. Valaki úgy gondolta, tegyük még lehetetlenebb helyzetbe a sportegyesületet.

A 250 ezer forintot sem kaptam meg, amit megígértek. Idejön közel hatszáz diák, nekik különösen fontos az egész. Mellette megrendeztem a Tradicionális Kyokusinkaikan Szövetség súlycsoportos magyar bajnokságát is A diákolimpia 2,5 millióba került. Lehoztam a Sport1 stábját, több mint egymillió forintért vettem egy 25 perces vágott anyagot. Mint rendezvényszervezőt nevetségessé tesznek, befektetőként hatalmas károk érnek, kíváncsi vagyok, jogorvoslatért hova, kihez fordulhatok? Egy nemzeti sportvárosban egy sikeres sportegyesület ellen... Ez fölháborító.

- Hogyan jött létre a bérleti szerződés?

- ... forintot kell beruháznom 2009-ig. Ez a sporttal, a rehabilitációval kapcsolatos országos beruházás. A betegek gyógyulása érdekében jött létre. Tervezem felvenni a kapcsolatot a társadalombiztosítással, a kórházzal is együtt szeretnék munkálkodni. Mi csak a szárazföldi kezelésekben tudunk közreműködni. Külön gépi terápiás kezelésekkel. Speciális komputerizált kardiológiai berendezést szereztem be, komoly gépek állnak a vendégek rendelkezésére. Főiskolát végzett szakemberek végzik a munkát. A teljes regenerálódáshoz biztosítjuk a feltételeket.

- Az épület teljesen kész állapotban lesz augusztus 13-ára?

- A beruházás ma 75 százalékos állapotban van, hátra van még a volt bérlő lakása, és a pince teljes rekonstrukciója. Az aulában gyönyörű légtérrel, gótikus oszlopokkal, internetes kávézó várja a vendégeket. Szökőkúttal, pálmákkal, sziklakerttel beépítve. Akiket érdekelnek az étrend-kiegészítők, a ruházat, nálunk kedvükre válogathatnak majd. Köszönöm annak a tizenhat embernek, akik támogattak a testületben. És azoknak is, akik ellenezték azt, hogy bérbe vegyem. Nagy lendületet adtak a tervem megvalósításához. Az ünnepélyes megnyitó este 6 órakor kezdődik. Nagyon jó hangulatú utcabált tervezünk, bemutatók, műsorok, jönnek Japánból is vendégek. A műsor ingyenes lesz. Különlegességként fellépnek japán taiko-dobosok, először Szentesen. Magyar fiatalokból álló csoport, de eredeti japán dobokon játszanak. Lesz színvonalas karate-bemutató. Este 10 órától az érdeklődők csoportokban megtekinthetik a termeket is. Augusztus 16-tól, hétfőtől állunk az emberek hasznára.

Lovas József


<<< Vissza