<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. augusztus 5.

 
Július 1-jétől az olyan esetekben, amikor a munkavállaló nem vesz igénybe tömegközlekedést a munkába járásához, a munkáltató a munkában töltött napokra a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért távolság alapján - oda-vissza - kilométerenként legfeljebb 9 forint költségtérítést fizethet. Ezt az összeget a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni, természetesen csak akkor, ha az adott utazásra jogosító bérlet, jegy alapján térítésben, illetőleg ilyen juttatásban egyidejűleg nem részesült. A kormányrendelet szerint a munkáltatónak kötelezően fizetendő költségtérítés összege (ha a munkába járás tömegközlekedéssel nem oldható meg, vagy, ha a munkavállaló mozgáskorlátozott) is 9 forintra emelkedett kilométerenként a 3 forint helyett.

Megszűnt lehetőség...

Július 1-jétől, megszűnt a bérleten (jegyen) az utazási igazolványszám feltüntetésére, vagy ennek hiányában a magánszemély nevére szóló számlával történő igazolásra vonatkozó rendelkezés, továbbá hatályát vesztette az a lehetőség, hogy a munkáltató nevére szóló számla esetében a bérlet (jegy) leadása nélkül a juttatást adómentes természetbeni juttatásként lehessen adni, elszámolni.
Az új szabályok január 1-jétől történő visszamenőleges alkalmazhatósága miatt, ha a dolgozónak nem volt utazási bérlet igazolványa, és számlát sem tudott hozni, de a bérletszelvényt, felhasznált utazási jegyet megőrizte, július 1-je után a munkáltató utólag is kifizetheti a költségtérítést adómentesen.

Közteherjegy költségként elszámolható

Az augusztus 1-jét követően megvásárolt közteherjegyek értékének összegét érvényesítheti költségként az önálló tevékenységet folytató magánszemély – így az egyéni vállalkozó és a mezőgazdasági őstermelő is -, ha alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztat munkaviszonyban magánszemélyt. Ilyen esetben költségként levonható a kifizetett munkadíjak és a foglalkoztató magánszemély nevére szóló számviteli elszámolásra alkalmas bizonylattal igazolt, érvényesített közteherjegyek értékének összege.

A nyilvántartás tartalmi elemei:

- a munkavállaló természetes azonosító adatai és adóazonosító jele
- az alkalmi munkavállalói könyv sorszáma
- a kifizetett munkadíj öszszege
- az alkalmi munkavállalói könyvben érvényesített közteherjegy(ek) értéke
- a munkavállaló aláírása

Kérdés
Heti 20 órában foglalkoztatott munkavállaló után milyen mértékű tételes egészségügyi hozzájárulást kötelező fizetni?
K. I.

Válasz:
Ha a meghatározott jogviszonyban (munkaviszony, stb.) történő foglalkoztatás a teljes munkaidőnél rövidebb munkaidőben (részmunkaidő) történik, a tételes egészségügyi hozzájárulás összege a teljes összegnek a teljes munkaidő és a részmunkaidő arányában, legfeljebb azonban 50 százalékos mértékben csökkentett öszszege. Tehát minimálisan 1725 Ft/hó.

Várjuk az ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza