<<< Vissza

A hetedik nyári egyetem
II. Rákóczi Ferenc szülőházánál is jártak

2005. augusztus 5.

 
Hallgatók a nyári egyetem előadásán. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Immár hetedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem a helyőrségi klubban július 24-én. Az egy hét alatt sok-sok érdekes előadást hallgattak meg és különböző kulturális programokon vettek részt a meghívottak, akik az ország minden részéből érkeztek.

- A nyári egyetem ötlete közel tíz éve vetődött fel - mesélte Túri Andrea programgazda. - A Magyar Atlanti Tanács meghívott egy konferenciára, és ott közös gondolkodás során arra az elhatározásra jutottunk, hogy létrehozunk egy olyan nyári egyetemet, amely euroatlanti gondolatokat fog közvetíteni, illetve NATO kommunikációt fog végezni, hiszen akkoriban volt szó arról, hogy országunk a NATO tagja lesz. A Magyar Atlanti Tanács akkori főtitkára ezt nagymértékben támogatta erkölcsileg és anyagilag egyaránt. A legnagyobb partnerünk a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár volt, hiszen a Hegedűs László Helyőrségi Klub akkor még a dandárhoz tartozott. Bekapcsolódott a körbe a Honvédség és Társadalombaráti Körök Országos Szövetsége is. Ebben a partnerségben hoztuk létre hét évvel ezelőtt a nyári egyetemet. Megpróbáltuk kidolgozni a tematikáját, majd amikor szóba került, hogy országunk az Európai Közösség tagja lesz, arra gondoltunk, hogy EU kommunikációs részt is létre kellene hozni. A tagságunk előtti évben nyitottuk meg a nyári egyetemnek ezt a részét.

- Mi a nyári egyetem célja?


- Három éve ez a program a Nemzeti és Kulturális Örökség minisztériumának akkreditált programja, vagyis a hallgatóság olyan látogatási bizonyítványt is kap, ami diploma-megerősítésre szolgál. Százhúsz órával tudják a kollégák megerősíteni a diplomájukat. Ez egy harminc órás kurzus, de ha négy évig ide jár valaki, akkor megerősítheti diplomáját. Olyan társadalmi és civil szervezeteknek a vezetői, illetve tagjai látogatják a nyári egyetemet, akik önzetlenül segítik mind az önkéntes haderőreformot és az ő kommunikációs tevékenységüket, mind pedig a NATO-t vagy az európai uniós kommunikációs részt. Ezen kívül felfejlődött és stabilizálódott a nyári egyetem ifjúsági tagozata is. Olyan egyetemi hallgatók érkeznek, akik politológiával, történelemmel foglalkoznak, művelődési szakemberek vagy jogászok lesznek. Nagyon örülünk annak, hogy sok fiatalt vonz a nyári egyetem.

- Idén József Attila emlékév van, és ez a nyári egyetem egyik témája.


- Igen, József Attila az egyik, Rákóczi Ferenc pedig a másik. Minden évben kiválasztunk egy olyan személyt, akinek kerek évfordulója van valamilyen szempontból. József Attila születésének századik évfordulóját ünnepeltük idén. Ezzel azt is szeretnénk alátámasztani, hogy magának az intézménynek mintegy húszéves tehetséggondozó munkája van a városban, és közel áll hozzánk a vers és prózamondás. A másik téma a Rákóczi Ferencre történő emlékezésünk, hiszen benne vagyunk még a háromszáz évvel ezelőtti nyolcéves hadjáratának a folyamatában. A történelmi emléktúránk - minden évben van egy gyakorlati blokk - során idén először Szlovákiába mentünk, tehát első ízben léptük át a határt, ami már nem is határ. Borsiban látogattuk meg II. Rákóczi Ferenc szülőházát és megkoszorúztuk a szobrát. II. Rákóczi kapcsolódik a szentesi alakulathoz is, hiszen az ő nevét vette fel annak idején.

Pénteken, a záró napon megkapták a hallgatók a látogatási bizonyítványukat, előtte pedig nívódíjas előadókat hallgathattak meg. A hallgatóság minőségbiztosítás kapcsán minden évben elmondja, hogy melyik előadás tetszett a legjobban, így születnek a nívódíjasok. Három nívódíjas előadó zárta az idei nyári egyetemet: dr. Szöllősi Erzsébet filozófus tanárnő Szegedről, dr. Komor Levente humánpolitikai helyettes államtitkár és prof. Czeizel Endre orvosgenetikus. A Seres formáció latin-amerikai estjével zárult a nyári egyetem.

Majzik Andrea


<<< Vissza