<<< Vissza

A TE labdarúgócsapata: volt - nincs

2005. augusztus 5.

 
Üstökösként robbant be a városi, majd az országos labdarúgásba 1999 augusztusában a Szentesi Kinizsi-Szentesi FC egyesüléséből született Szentesi TE. Az új egyesületről az akkori vezetés nagyszerű álmokat szövögetett. Sikereket értek, örültek a szurkolók, hogy végre Szentes nem csak a vízilabdában lesz sikeres, hanem a fociban is.

A város mindig biztosította a működéshez szükséges pénzt. Az SZTE egyre magasabbra tört, így a támogatás kevésnek bizonyult.

Voltak akadályok, de ezeket mindig sikerült leküzdeni, s tovább folytatódott a diadalmenet, amely a 2004-2005-ös bajnokság végén bronzérmet hozott az NB II-ben. Már a bajnokság vége előtt arról beszéltek a foci szerelmesei, hogy baj van az anyagiakkal. Verebélyi József - főtámogató volt - kiállt a csapat mögül, s bár a 3. helyet megszerezték mégis kártyavárként omlott össze az addigi sikeres gárda.

A harmadik hely sporttörténelmi küszöböt jelentett. A Kurca-parti labdarúgást sem kerülte el az országos "fertőzés": évekre tűnnek el sikeres egyesületek a süllyesztőben. Az is igaz, az a világ is elmúlt már, hogy a játékosok szeretetből focizzanak. Ma már minden a pénz körül forog. Az sem meglepő, hogy a városi vezetés által biztosított működési költség kevésnek bizonyult. Nem akadt olyan szponzor sem, aki felvállalta volna a játékosok elmaradt bérének kifizetését, és hogy a következő idényre fizesse az általuk kért pénzt. Nem minden esetben a játékos a hibás a Szentesi TE megszűnéséért. Ki a felelős? Ezt a kérdést szurkolótársaim véleményére bízom.

E sorok írásakor eszembe jut Tóth István, Abonyi János, Szabó László, Janiga László mint edzők, akik utánpótlás-neveléssel foglalkoztak. Kezeik alól olyan játékosok kerültek ki, akik az NB I-ig, sőt a válogatottságig is eljutottak. Adódik a kérdés, hová tűntek a Szentesi TE utánpótlás-edzői, az általuk nevelt gyerekek? Egy-két kivétellel nem jutottak el a felnőtt csapat kispadjáig sem. Az együttesbe hozott vidéki játékosok vitték a prímet, s ezzel elvették a lehetőséget a helyi születésű, és itthon játszani akaró játékosok elől. Ezek után egy lehetőségük maradt, elhagyni a várost. Elkerülve innen - lehet, hogy alacsonyabb osztályban - megállják a helyüket, s néhányukkal máshol a 2005-2006-os idényre is szerződést hosszabbítottak.

A városi labdarúgást egy csapat képviseli. A megye II-ben hatodik helyen zárt Kinizsi. Az együttes 1999-2001-ig szüneteltette működését, de az eltelt négy év alatt az itt maradt, vagy a visszatérő labdarúgókat - akik szeretetből sportolnak - összegyűjtötte és próbált sikeresen szerepelni.

Mi, szurkolók bízunk abban, hogy lesz még minőségi foci a Kurca partján, de mikor?!

D. V. Z.


<<< Vissza