<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2005. augusztus 5.

 
Alföldi pulykaraguleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg pulykamell, comb, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 ek. olaj, 1 mokkáskanál pirospaprika, 50 dkg tisztított zöldborsó, 25 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 1 kk. liszt, borsikafű, 1 kis csokor kapor.

Elkészítés: A húst kockára aprózzuk. Megfonnyasztjuk olajban a finomra vágott hagymát, rátesszük a húst, kissé megpirítjuk. Meghintjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a karikára vágott zöldpaprikát, paradicsomot és az áttört fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt puhára pároljuk. Közben 8 dl enyhén sós vízben félpuhára főzzük a borsót és az apróra vágott burgonyát. A kész pörkölthöz adjuk, majd borsikafűvel készre főzzük. A tejfölben és 1 merőkanál főzőlében simára keverjük a lisztet, a leveshez adjuk. A kaprot apróra vágjuk és tálalás előtt a leveshez keverjük.

Görög húsos pite

Hozzávalók:
80 dkg liszt, 1 kk. cukor, 4 dkg élesztő, 1,5 dl tej, ételízesítő, 2 tojás, olaj, 80 dkg darált hús, só, bors, oregano.

Elkészítés: A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe öntjük a meglangyosított, cukorral és élesztővel elkevert tejet, felfuttatjuk. 2 dl langyos vízben feloldunk 1 ek. ételízesítőt, majd 2 tojással és 5 ek. olajjal együtt a liszthez adjuk. Hólyagosra kidolgozzuk és a kétszeresére kelesztjük. A húst 2 ek. olajban fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk és oreganóval levét elfőzzük. A tésztát két részre osztjuk, tepsi nagyságúra nyújtjuk. Olajjal kikent tepsibe tesszük a tészta egyik felét. Rásímitjuk a kihűlt húst, ezután befedjük a másik tésztalappal. Villával megszurkáljuk, a tetejét megkenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. (Tűpróba!) Rövid ideig hűlni hagyjuk, kockára vágva tálaljuk.

Jó étvágyat!


<<< Vissza