<<< Vissza

Időskorúak támogatása

2005. augusztus 5.

 
A cél az, hogy az idős emberek az idős kort ne sivár évekként éljék meg, hanem találják meg a nyugdíjas kor szépségét, melyhez elsősorban a közösségi életbe, a települési közéletbe történő mind teljesebb bevonásukkal vezet az út - olvasható az elkészült idősügyi koncepcióban.

A témát legutóbbi, június végi ülésén tárgyalta a képviselő-testület. A Gondozási Központ kérdőíves módszerrel készített felmérést. Ez volt az alapja az idősügyi koncepciónak, amely átfogóan mutatja be az idősek jelenét, és határozza meg a jövő stratégiai céljait.

A szociálpolitikai osztály által készített koncepcióból kitűnik, Szentes népessége 1980-ban volt a legmagasabb 34 ezer 613 fővel. A 2004. január 1-jei adatok szerint a népesség 31 ezer 148-ra csökkent. A városban élő idős lakosok száma meghaladja a 20 százalékot. Számuk 6 ezer fölé kúszott. A gondok az aktív korú népesség korai halálozásából, a születések számának csökkenéséből, az aktív korú fiatal munkavállalók elvándorlásából adódik. Tavaly a születések száma 250 volt, az elhalálozottaké 400.

Az időseket is támogató ellátórendszer pénzbeli és természetbeni, valamint személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat különít el. Az időskorúak járadéka a megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkező, a nyugdíjkorhatárt betöltött időskorú személy részére nyújt támogatást. A támogatás összege családban élő személy esetén a nyugdíjminimum 80 százaléka, egyedül élő idős ember esetén 95 százaléka.

Rendszeres szociális segélyt kaphat az, aki 18. életévét betöltötte és munkaképességét legalább 67 százalékban elvesztette; vakok személyi járadékában vagy fogyatékossági támogatásban részesül. A támogatás összege a nyugdíjminimum 80 százaléka. A természetbeni támogatások nagy területét képezik a lakásfenntartási, valamint a fűtési támogatások. Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosít anyagi ellátást. Az önkormányzat ezt nemcsak alanyi jogon, hanem méltányossági alapon is biztosítja, a törvényi szabályozástól eltérően 20 százalékkal magasabb támogatással, hogy az idős, beteg ember otthonában maradhasson, és a szükséges segítséget hozzátartozóitól kaphassa meg.

A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan létfenntartási gonddal küzdő felnőtt személyek részére átmeneti segélyt nyújtható. Ezt a támogatási formát lehet kérni élelmiszerre, ruhaneműre, gyógyszerre, lakással kapcsolatos rezsiköltségek csökkentésére, ha az igénylő nem jogosult lakásfenntartási vagy fűtési támogatásra. Az önkormányzat közgyógyellátásban részesíti azt a személyt, aki szociális helyzetéből eredően a gyógyszerköltségeit egyedül nem képes viselni. A tanyavilágban élő idős ember közlekedési támogatásként 16 utazásra érvényes bérletet válthat, melynek árát az önkormányzat fedezi.

A vitában dr. Gyenes Ágota arra volt kíváncsi, hogy mennyi idős ember él külterületen? Történt-e statisztikai felmérés, hogy mennyi az egyedül élő idős emberek száma nemek szerint? A kérdésre válaszolva Lencséné Szalontai Mária, a szociálpolitikai osztály vezetője elmondta, hogy a külterületen élő idős emberek számát csak a tanyagondnokok felmérése után tudja megmondani. A Gondozási Központ által végzett felmérés szerint a külterületen élők mintegy 45 százaléka él egyedül.

Pap Imre, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke javasolta, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az idős lakossággal kapcsolatos feladatokat. Eredményeket vár a tanyagondnoki szolgálat működésétől. Sok idős ember él egyedül a külterületeken. A koncepció lehetőséget biztosít az ilyen jellegű pályázatokon való részvételhez. Dr. Sipos Ferenc kijelentette: segíteni kell az időseket, a betegeket, a kórházat. Sajnos, nem tudnak fedezetet biztosítani a feladatok megoldásához. Véleménye szerint a gondokat és feladatokat csak pályázati forrásból nem lehet megvalósítani.

Dr. Gyenes Ágota arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Szentes népessége 31 ezer 148 főre csökkent, melyből 6 ezer 719 fő számít idősnek. Rendszeres szociális segéllyel nemcsak az időseket, hanem a munkaképességüket legalább 67 százalékban elvesztett személyek is támogathatók. A személyes gondoskodást nyújtó ellátások nagy segítséget jelentenek az egyedül élő embereknek.

Móra József véleményezte: az idősek szép időskort érhetnek meg, ha a tájékoztatóban szerepelő gondozási lehetőségeket tovább tudják fejleszteni.

Oltyán Lajos arról szólt, hogy az önkormányzati feladatoknál jelölni kellene, hogy azok joghézag vagy forráshiány miatt nem valósíthatóak meg, illetve hogyan lehetne azokat végrehajtani. A pályázati kiírások egyik feltétele, hogy rendelkezzenek megfelelő koncepciókkal. Véleménye szerint a város fejlődéséhez szükséges elképzeléseket kellene tartalmaznia, melynek ütemezését, határidejét és felelőseit a szociálpolitikai osztálynak, valamint a szociális és egészségügyi bizottságnak kellene meghatároznia.

Halmai László statikusnak tartja a koncepciót, mert csak általános dolgokat tartalmaz és "nem szólaltatja meg" az időseket. A koncepciók helyett konzultációkra van szükség. Ollai Istvánné gratulált a tanyagondnoki szolgálat kialakításához, mely segítséget nyújt a tanyákon egyedül élő idős embereknek. Az idősek nevében kérte, hogy jövőre legalább a hétvégi ebédet biztosítsák számukra.

Szirbik Imre polgármester elmondta: a koncepciók a fejlesztés irányát, a költségvetés pedig a megvalósítását határozza meg. Az összefüggések nélkül lekötött források lehetetlenné tennék az önkormányzat működését. A koncepciók tartalmának megvalósításához pályázati forrásokra is szükség van. A Regionális Fejlesztési Tanács az idősek otthona pályázatát első körben elfogadta, megvalósulása esetén teljessé válna az intézményi hálózat is. Az előterjesztés szerint az idősek 88 százaléka támaszkodik a családra. A család az a közeg, amely anyagilag és emberileg is támaszt jelent az időseknek. Mellette felmerül a szociális otthoni igény is. Az idős emberek többsége közösségi ember szeretne maradni, melyhez az önkormányzat támogatást biztosít. A tanyagondnokok kb. 2.500 külterületen élő embernek tud segítséget nyújtani.

Dr. Sipos Ferenc hozzáfűzte: a költségvetési koncepcióban már figyelembe kell venni a feladatokhoz szükséges pénzügyi forrásokat is. Több idős ember nem vallja be, hogy idősek otthonában szeretne élni, de vannak, akik odakerülnek és mégsem érzik magukat jól.

A képviselő-testület elfogadta az Idősügyi koncepciót, és megállapította, hogy az elkövetkezendő években is nagy figyelmet kell fordítani a város idős lakosságának ellátására. A határozat kimondja: a szociális gondosodás körébe tartozó kötelező alapfeladatokon túl meg kell keresni azokat a lehetőségeket, melyekkel az időskorúak életvitelét javítani lehet. Továbbra is együtt kell működni a civil szervezetekkel és a lakosság önkéntes segítőivel, keresve az együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségeit a hatékonyság növelése érdekében. A képviselő-testület a jövő évi költségvetése során felméri a hétvégi szociális étkeztetés visszaállításának lehetőségét.

L. J.


<<< Vissza