XXXVI. évfolyam 10. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Zászlócsere a toronyban
 

2005. március 11.


Sokan emlékeznek, arra a fotóriporterre (Peter Parker), akinek a specialitása az volt, hogy csak ő tudta lencse végre kapni a Pókembert. Hát sikerült nekünk is, mert március 8-án "Pókember" ismételten lecserélte a városháza tornyának a legtetején található lobogót!

Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Pókember szerepét egy ipari alpinista vállalta, aki felmászott a torony hegyébe, és ott a 43 m-es magasságban kicserélte az idő vasfoga által megtépázott lobogót.

Kép és szöveg: Vidovics

 


 

Petőfi napja
 

2005. március 11.


Jó tisztázni: márciusban a forradalom kezdetére emlékezünk, nem pedig a szabadságharc kitörésére. A fegyveres küzdelem, a háború őszre teljesedik ki. Két okból. A bécsi udvar vissza akarta forgatni a történelem kerekét, semmissé akarta tenni március-április vívmányait. Erre pedig csak az erőszak látszott alkalmas módszernek. Másrészt elődeink Pesten és Pozsonyban érzelmi és jogi szempontból olyan dolgokat fogalmaztak meg, amihez akár az életük árán is ragaszkodtak. Felvették tehát az eléjük dobott kesztyűt.

Azt, hogy a jogok terén mit eredményeztek a legendás márciust követő napok viszonylag egyszerű megvizsgálni. A jobbágyok felszabadítását, a törvény előtti egyenlőséget, a sajtó szabadságát, többek között.


Bővebben


 

Bika öklelte fel a gondozót
Bravúros műtét a gégészeten

2005. március 11.


Kedden sikerült zárni a gégemetszés helyét Berkó Zsolt kunszentmártoni állatgondozó nyakán, aki közel húsz napja került sokkos, életveszélyes állapotban a szentesi kórház fül-orr-gége osztályára, mert felöklelte, átszúrta a nyakát egy bika.


Bővebben


 

A kétarcú költségvetés
Merre halad a hajó?

2005. március 11.


Egyperces néma felállással kezdte meg munkáját a képviselő-testület március első péntekjén. Kálmán János képviselő javaslatára a kommunista diktatúra áldozatai előtt hajtottak fejet, s melynek emléknapja február 25.


Bővebben


 

"Igaz jószágunk"-e a szabadság?
 

2005. március 11.


Ugyan milyen lesz 2005. március tizenötödike?

Miközben - némi aggodalommal - birkózom e kérdéssel, felnyitom naplómat, s kérdezem tőle: milyen volt 1990-ben az én első szabad március tizenötödikém? Kiderült, hogy nem éppen izgalommentes. Idézem a naplót: "március 12, hétfő 22 óra 40 perckor írom e sorokat. Ma minden személyi okmányomat elvesztettem. Sejtéseim vannak, hogy hol és hogyan. Nagyon rosszul érzem magam. Idegileg megvisel a dolog. De azért nem kívánok rosszat azoknak, akik megtalálják, de nem jelentkeznek. Pénz is van az okmányok közt, s ez nehezíti a jóindulat beindulását azokban, kik nem megbízhatóan becsületesek. Milyen jó lenne, ha az ember tudná, hogy e hazában az "igaz jószág" tényleg nem veszhet el. Isten áldja meg a megtalálót, akár visszaadja, akár nem. De hogy ezt mily nehéz szívvel imádkozom, el lehet gondolni."


Bővebben


 

A földmunkás nép tudós szószólója
145 éve született dr. Ecseri Lajos

2005. március 11.


"Régiek közül való szentesi ember: érző szívű, nagyeszű, széles szemhatárú férfi hunyta le a szemét tegnap reggel a Sarkadi Nagy Antal utca egyik házában. Elment az élők sorából Ecseri Lajos, és halálát nemcsak az a fekete lobogó gyászolja, amit a városházán lenget a szellő Szentes egykori főügyészének emlékezetére, - a kisemberek ezrei figyelnek fel munkájukból a szomorú hírre ezen a hétköznapon. A dolgozó emberek, a föld verítékező művelői, akiknek problémáit, gondjait és nyomorúságát senki se ismerte jobban, mint az a galambősz bajuszú, szálas öregember, akinek az évek súlyától meghajlott alakját esztendők óta nem láttuk már a szentesi utcákon, és aki tegnap elment csöndben." Az Alföldi Újság 1938. május 13-diki számának címoldalán jelentek meg ezek a sorok, búcsúztatva a város országos hírű tudós szülöttét, akinek öreg napjaira a mellőzöttség jutott osztályrészül. Műveit, melyek megjelenésükkor nagy feltűnést keltettek, azóta régen belepte a por, s még tudós berkekben is alig akadnak néhányan, akik tudják, hogy ki volt Ecseri Lajos.


Bővebben


 

Trabant motorral a levegőben
 

2005. március 11.


'59 elején hatalmas összegű támogatást vont el a kormány a honvédelmi sportoktól, így a repüléstől is. Ekkor következett be az, amire senki sem számított. Egy leszálló gép okozta halálos kimenetelű közúti baleset teremtett alkalmat az országos vezetőségnek a repülőtér felszámolására. Év végére a repülőklubot is feloszlatta a központ. A klub tagság egyik csoportja Algyőn, a másik része Kiskunfélegyházán folytatta a repülést. Szentesen huszonegy évig helyi repülési szilencium volt. 1980 márciusában alakult meg a Tiszti Klubban - az országban harmadikként - a sárkányrepülő klub. Ezt megelőző időszakban a mentő-, a vízügyi- és a növényvédelmi gépek, esetleg egy-két vitorlázó fordult meg a város légterében.

A repülési szélcsend időszakában, Veres János irányításával nemzetközi kapcsolatokat is ápoló, de mindenképpen az országos élmezőnyhöz tartozó városi repülőmodellező klubot hozott létre. Megteremtette a Szentes Kupa országos minősítő versenyt. A szentesi modellezők munkáját elismerendő szervezte Szentesre az MHSz Országos Központ a Szocialista Országok Világbajnoki Előkészítő Versenyét a (régi) repülőtérre és a cserebökényi ősgyepre.

Tilalommal a városra parancsolt repülési csend nem tudta az alkotó elméket tétlenségre kárhoztatni. A 60-as évek végén vitorlázó autogirot terveztek, majd megépítették az első sikló rendszerű sárkány repülőgépeiket. Első alkalommal a Tisza gátról, majd a Sáp-halom tetejéről elrugaszkodva próbáltak azokat mind hosszabb repülőútra bírni. A motoros sárkányrepülő alkalmatosságok idején itt kísérletezte ki és alkotta meg Fekete Imre a Trabant-motor meghajtású sárkány repülőgépnek azt a változatát, amely már kellő biztonsággal tudta emelni a szerkezetet, akár két személlyel is.
Rövid idő alatt ez a megoldás terjedt el az országban. A repülési csend éveiben, az MHSz rendezésében három alkalommal volt honvédelmi nap a városban, aminek fő attrakciója mindig a repülés volt. Hőlégballonosok, ejtőernyős ugrások színezték az Autó Klub rendezvényeit, Rákász János atya mesterségével. A város vezetése is támogadta a repüléssel kapcsolatos rendezvényeket. Hári László kezdeményezésére indult el 1990-ben az új repülőklub és repülőtér létrehozása. Az avatás 1993 nyarán történt. Ezzel a lépéssel egy új repülési pályaív kezdő fejezete indult el Szentesen, aminek a történetírása tizenegy évvel előbb kezdődött.
(Vége.)

Pusztai János

 


 

Gondolatok
 

2005. március 11.


Kivételes képességű emberek is tévedhetnek rossz útra. A Biblia évezredek óta tanítja, hogy van keskeny út, amelyik a jó irányba és van széles út, amelyik rossz irányba, végül veszedelemre visz. Hozzáteszi: mert a széles úton kényelmesebb a járás, sokan azt választják. Útközben mindig lehet változtatni a korábbi tévedésen...

Nem is olyan rége Prima Primissima Díjat nyert egy építész. Arra kérdésre, számított-e rá, hogy az építészek közt ő lesz a legprímább, ezt válaszolta: Ez csak a díj neve. Valójában nincs senki, aki a szakmájában a legjobb, s legalább húsz kollégája is megérdemelte volna a díjat. Ebből a válaszból mindenki tanulhatna.

Egy jó nevű szakembert, arról kérdezték, hogy került Miskolcra? Ezt mondta: "Ott ajánlottak lakást." Ha nem Szentesen születtél, megkérdezlek: hogy kerültél ide? De ne is mondj semmit. Az a fontos, hogy Szentesen szentesi vagy, és veled jobb lett ez a város. Jobb lett?

Amikor valamilyen sérelem ér, mit teszel? Sajnáltatod magad? Netán bosszút forralsz? Egyik sem jó megoldás. A jó: alkoss újat, jobbat!

A kevés nagyszerű mellett árad a könyvpiacon a "gagyi irodalom". Új szó, de találó. Nézd meg, mit olvasol!

Dr. Imre Ernő

 


 

Április vége a határidő
 

2005. március 11.


Talán nem csak cikket, hanem könyvet is lehetne írni a gazdák jelenlegi helyzetéről. Mi azonban a tényszerűségnél próbálunk maradni, és igyekszünk bemutatni azt az elmaradt és folyamatban lévő kifizetést, ami miatt a gazdák az utakra és a fővárosba vonultak.

Marsi Tibor falugazdász, körzeti központvezető elmondta: a területalapú támogatások kifizetését az elmúlt év áprilisa után kezdte meg a kormány. Az, hogy ezek a kifizetések most milyen stádiumban vannak, arról igen keveset tudunk. Ezeket a támogatásokat több részben fizetik ki idén április végéig. Az ígéret szerint ekkor a támogatások 96%-a a gazdák kezében lesz.

De menjünk sorban. Marsi Tibor elmondta: a gazdálkodók 2004 április 30. után kapták meg a hektáronkénti 8 ezer Ft-os támogatás első részletét. Ezt már mindenkinek kiutalták. Október végétől megkezdődtek a uniós támogatási rész előlegeinek kifizetései. Ez a hektáronkénti 17 ezer Ft 80%-át jelenti. Ennek kifizetései jelenleg is folyamatban vannak. Azoknak a gazdáknak, akik "GOF" növényeket vagyis gabonát és olajos fehérjét termesztenek, nemzeti kiegészítő támogatás is jár, mégpedig hektáronként 11 ezer Ft. Ennek előlegének vagyis hektáronként 7 ezer Ft-nak a kifizetése is folyamatban van már. - mondja a falugazdász.

A kormány szerint a támogatások kifizetése azért megy lassan, mert gyakoriak a helytelenül kitöltött támogatási kérelmek. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közölte: a kormány hajlandó arra, hogy átcsoportosítsa az agrárköltségvetést, de a 328 milliárd Ft-os kereten túl nem kívánnak fizetni. Újabb problémák is jelentkezhetnek. Az őszi vetések kezdetben jó állapotban voltak, ám nagyon sok helyen megjelentek a mezei rágcsálók, és van, ahol tarra rágták az őszi kalászosokat. Emellett kissé későn érkezett, és még most is tartja magát a téli csapadék. Igaz, az őszi vetemény nagyon sokat kibír, de, ez most az időjárástól függ. Szentes térségében jelentős a belvizes területek aránya, és ha a meteorológusok jóslata beválik, akkor igen komoly belvízhelyzettel kell számolni a tavasz folyamán. Csak reménykedhetünk a lassú olvadásban. Ellenkező esetben a tavaszi vetések is meg fognak csúszni, és ha sok lesz a belvizes terület a termékmennyiség is jelentősen csökkenhet.

KA

 


 

A költségvetés buktatói
Előtérben a képviselői munka

2005. március 11.


Félegyháziné Somogyi Éva mondja: ez a másfél-két év nagyon különbözik a többitől. Ugyanis négy cikluson át először történt meg vele, hogy nem egyéni képviselőként került a testületbe. Ez végül is meghatározza a helyhatóságban végzett munkáját.


Bővebben


 

Illeték(bélyeg) nélkül
 

2005. március 11.


Változik az államigazgatási illeték megfizetésének módja az okmányirodában. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint április 1-jétől nem lehet illetékbélyeg vásárlásával leróni az államigazgatási illetéket. Így a személyi okmányok intézése esetén: lakcímkártya, személyi igazolvány,
útlevél, parkolási engedély ügyekben.

A közlekedésigazgatási ügyek intézése esetén: vezetői engedély, forgalmi engedély, törzskönyv, jármű forgalomba helyezése, rendszám kiadása intézésekor, valamint a vállalkozói ügyek intézésénél, pl. vállalkozói igazolvány ügyben.

A fenti ügycsoportokban készpénzben vagy csekken kell az illetéket megfizetni az eljárás megindítása előtt. Marad az illetékbélyeg az egyéb államigazgatási ügyekben, így az üzletek működési engedélye és a fizetővendéglátási ügyekben is, amelyek intézése csak helyileg van az okmányirodában.

A hivatal felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy a fölöslegesen megvásárolt illetékbélyeg árát csak a Csongrád Megyei Illetékhivatal térítheti vissza, kérelemre. Ez természetesen időbe telik, az okmányirodai eljárások pedig csak akkor indíthatók el, ha az illetéket lerótták.

Az ügyfelek az illetékfizetés módjáról telefonon, személyesen vagy az Ön Hivatala internetes ügyfélszolgálatnál érdeklődhetnek. Dr. Csányiné Bakró-Nagy Vera osztályvezető lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a hivatalban az ügyfél csekket kap, amit a postán fizethet be. Folyamatban van az is, hogy a pénztárban is be lehessen fizetni a kért összeget. A Belügyminisztérium ígérte, várhatóan szeptemberre kártyaleolvasókat helyeztet el az okmányirodákban s akkor majd bankkártyával lehet fizetni.

 


 

Jazz-variációk vibrafonra
 

2005. március 11.


Régi adósságot törlesztett városunk azzal, hogy több mint két évtized után ismét lehetőséget biztosít a Szekszárd Jazz Quartet fellépésére. Az eseményre március 16-án, szerdán 19 órakor kerül sor a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében.

Miért beszélek adósságról, amikor bőven elegendő ok a meghíváshoz az, hogy a SzJQ Magyarország legrégebbi, 1982 óta működő kamara jazz formációja? Mert nem szabad megfeledkeznünk az együttes zongoristájának, Dr. Hulin Istvánnak a szentesi kötődéséről: ő a 60-70-es években 9 évig dolgozott a városunkban, elmélyítve tudását a baleseti sebészet terén. Szekszárdon aztán kivételes egyéniségének művészi oldala is kiteljesedhetett: a mainstream jazzben alkotott maradandót társaival együtt, amit számos lemezfelvétel igazol. Zenekarát - a hasonló hangszer-összeállítás (vibrafon, zongora, basszusgitár, dob), valamint a zenei igényesség okán - a Modern Jazz Quartethez szokták hasonlítani. Azt, hogy az összehasonlítás mennyire helytálló, döntse el a közönség!


Bővebben


 

Mustragála
 

2005. március 11.


A Horváth Mihály Gimnázium nagy múltú irodalmi-drámai tagozata az idén is megrendezi hagyományos Mustragála című műsorát. A Tóth József Színházteremben, március 19-én 16 órai kezdettel láthatják az érdeklődők a bemutatót.

A programban azok a diákok lépnek fel egyéni produkciókkal (vers, monológ, dal és tánc), akik a tagozat szakmai vizsgáján, az úgynevezett mustrán kiváló minősítést szereztek, valamint azok a végzős tanulók, akik a Színművészeti Egyetemre készülnek. A közönség olyan színpadi produkciókat láthat, melyeket a drámaisok készítettek különböző műfajokban. E darabok nagyrészt az országos diákszínjátszó fesztiválokra benevezett produkciók. Ugyanakkor bemutatnak kifejezetten a gálára készült előadásokat is. Ez utóbbiak közül kiemelkedő fontosságú az érettségi előtt álló tagozatos osztály előadása, hiszen ők utoljára mutatkoznak be közösen. Rendező Keserű Imre és az osztályfőnök Perjésné Dózsa Erzsébet.

- A márciusi Mustragálán elsősorban a tagozatos diákok szüleire, rokonaira és barátaira számítunk, a szentesi és környéki közönség számára megismételjük a műsort május 26-án Ráadás-gála címmel ismételjük meg. Szeretnénk azonban, ha a drámais munkát nagy szeretettel figyelő szentesi barátaink is értesülnének e fontos eseményről - tájékoztatta lapunkat dr. Bácskainé Fazekas Márta igazgató.

 


 

A szentesi Nagyvölgy...
 

2005. március 11.


Hékédtől a Bajcsy-Zsilinszky utcáig a vasútvonal két részre választotta, a keleti harmad - Nagyhegy szőlőszél előtti sáv már Nagyvölgy partja volt. A meder összetétele fekete, kötött és sárgaföld. Hullámos felszínén, ősgyepén birkák, kecskék, sertések, baromfik nevelődtek. A déli irányba húzódó csapadékvíz-elvezető csatornában libák, kacsák jól érezték magukat. Az állattenyésztők minimális összeget fizettek a városnak.

A gyepen játszottunk labdákkal, karikákkal és tanultunk kerékpározni. A nagyhegyi, hékédi városszéli gyerekek, a Munkás-sori három és a Damjanich utcai iskolába jártak, tanultak.

Nagyvölgy-parti-Munkás-sori három malom, Kolozsvári, Kunszentmártoni út szögletében, a vasút mellett levő malmok molnárai várták az őstermelőket gabonákkal és a jó széljárást, hogy őrölhessenek.

A Kolozsvári út és a vasút között a malom előtt, Nagyvölgy öblében lévő talajvízben, a Vecseri tóban fürödtünk, jegén csúszkáltunk, szánkóztunk. Jelenleg cukorrépa tároló...

A Nagyvölgy-Berekhát kanyarulatában, a Vajda telepen és hódmezővásárhelyi utak mellett két szélmalom működött. Előttük kőkereszt, mellettük a molnárok lakóházai, gazdasági épületei. Majd szemben a hódmezővásárhelyi út bal oldalán felépült a Pesti Malom Rt. gőzmalma. Iparvasúttal kapcsolták az ország közlekedési hálózatához. A szélmalmokat a múlt század közepe táján lebontották. A telkekre lakások épültek. Az ősgyepet felszántották, erdei fákat telepítettek.

A terület múltjának, jelenének történései - talán megőrzésre érdemesek.

Kátai Ferenc

 


 

Helytörténeti verseny
 

2005. március 11.


A városi gyermekkönyvtár, a Koszta József Múzeum és a TEAM Számítástechnika közreműködésével Szobrok, emlékhelyek Szentesen könyvben-képen-neten címmel helytörténeti vetélkedőt rendeznek 10-14 éveseknek.

A közelmúltban több híres szentesi személyről neveztek el intézményt, illetve állítottak nekik emléket. A hatodik alkalommal megrendezendő verseny e témát dolgozza fel. A vetélkedőre, amit 3 helyszínen tartanak, iskolánként két 5 fős csapatot várnak. Ketten a gyermekkönyvtárban, ketten a Koszta József Múzeumban, illetve a Széchenyi-ligetben tevékenykednek, míg az ötödik versenyző a TEAM-ben helyismereti CD-khez és a Szentesi Mozaik Internetes Újság anyagához kapcsolódó kérdésekre válaszol, valamint az interneten keres az olimpiához, a sporthoz kapcsolódó információkat.

A felkészüléshez javasolják: Szentesi ki kicsoda és városismertető 1996 című kötetet, a Szentes helyismereti kézikönyv II. kötetet, a témához kapcsolódó internetes tartalmak megtalálásnak gyakorlását. A város szobrairól, emléktábláiról, emlékhelyeiről az interneten leginkább a Szentesi Élet és a Szentesi Mozaik oldalain találhatók anyagok: www.szentesinfo.hu/szentesielet, illetve www. szentesinfo.hu/mozaik

A nevezéseket e-mailben az alábbi adatokkal timar.ferenc@axelero.hu címre kérik: iskola neve, csapatok neve (2 fő "könyvkedvelő", 2 fő "múzeumkedvelő", 1 fő "számítógép-kedvelő"), felkészítő nevelő(k) neve. Első feladatként (képpel/képekkel illusztrált Word dokumentumban) egy jeles szentesi személyiséget kell bemutatni, akinek emlékét köztéri szobor, emléktábla vagy síremlék őrzi.

Leadási határidő: április 1. A verseny megnyitója a városi gyermekkönyvtárban április 13-án, szerdán 13 órakor lesz.

 


 

Tűzzománc a tél vakító fehérségében
Művészeti iskolások kiállítása a Kosztában

2005. március 11.


Fotó:Vidovics

Ebben a tanévben kezdett tanítani a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskolában Ráczné Chikán Gabriella és Istvánffy Ilona. A két fiatal pedagógus tanítványainak munkáiból nyílt kiállítás a Koszta József Általános Iskola aulájában.
Reneszánsz dal furulyaszava szólította az egybegyűlteket a közszemlére méltó művektől egy pillanatra közelebb a megnyitó perceiben.

A gyerekek és szüleik koszorújában a Művészeti Iskola igazgatója, Keller Jánosné úgy fogalmazott: a gyermekek számára a legnagyobb elismerés, ha figyelnek rájuk. Így építi együtt a jövőt szülő, tanár és pedagógus.

Az "Istvánffy diákok" szeptemberben kezdtek a fa-témával foglalkozni. Ők rajz-festés-tűzzománc szakosok. Az elkészült alkotások így visszaforgatják az idő kerekét a nézelődők számára. Az ősz színpompája után lassan a tél vakító fehérsége telepedett a gyerekek alkotásain a faágakra, akik a rajz mellett papírkivágással, papírbatikolással is dolgoztak. A viasz-visszakaparással készült kompozíciót később zománctechnikával is elkészítették.

Fülöp Anita a kiállított Téli fa c. alkotása kapcsán a mellette álló barátnőjének ecsetelte: arra figyelt, hogy ne legyenek sötétek a színek. Istvánffy Ilona segítségével a zománckép is sikerült, bár ebben Anita kezdetben nem nagyon bízott.

A tanárnő úgy látja, ez a technika a rajzkészség fejlesztése mellett arra is tanítja a gyerekeket, hogy tudatosan alkossanak. Végig kell ugyanis gondolniuk, hogyan lehet az ötletet átültetni a zománctechnikába, egyáltalán a terv színei kivitelezhetők-e zománccal, melyik színt kell először felrakniuk az égetés során.

Ráczné Chikán Gabriella és tanítványai álarcokkal kívánják végleg elűzni a telet. Igazuk van! A rajz-festés-kerámia szakosok papírmaséból, papírtépéssel, kasírozással és agyagból is készítettek rejtőzködésre alkalmas ál-arcokat. Januártól farsangi hangulatban teltek az alkotás órái. A kiállításon plakettek, felrakásos és cserépbe belenyomkodott edények is árulkodnak a tanítványok órai munkájáról és fejlődéséről.

N.A.

 


 

Amitől megcsillan a kép
 

2005. március 11.


Ami igazából lényeges egy kiállításon, az úgysem fejthető ki szóban. A gondolattal Virág Tibor művésztanárt idéztük. A főtéri galériában elhangzottakat még kiegészítette azzal, hogy nem szeretne abba a hibába sem esni, mint az a XX. századi mester, aki a filozófusokkal kapcsolatban a következőképpen fogalmazott: a filozófusok olyan vak emberek, akik egy sötét házban egy feketemacskát keresnek, ami nincs is ott." Majd így folytatta: az újságírók pedig olyanok, akik ezt meg is találják.

Jelentem, rátaláltunk a szépre. Annyiból nem volt nehéz, nem kellett sötétben tapogatózni. A három alkotó, Horváth Sándor, Rickert Gyula és Szabó Mariann a főtéri galériába hozta el a csodát.


Bővebben


 

Rendetlenség?
 

2005. március 11.


Mit tekintünk rendnek: rend az, amikor a tárgyak elhelyezése értelmesen és jól szolgálja a cselekvés célját. Vele szemben a rendetlenség egy kaotikus állapot, melyben a tárgyak össze-visszaságában semmilyen értelmességet sem találunk. Tehát a rend úgy alakulhat ki, ha tárgyakat, eszközöket értelmesen és célszerűen helyezzük el. Kell egy cél, és kell egy abba az irányba ható akarat, ha bármelyik hiányzik, ott a rendetlenség.

A gyerekek rendetlenségénél leggyakoribb, hogy még nem látják a célt, ezt még fokozza a lustaság, azaz az akarat hiánya is. Sajnos ma egyre több felnőttnél is felfedezhetjük a "gyermeki jellemzőket". A rendetlenség a túlzottan céltudatos (zsenik, tudósok stb.) embereknél is megjelenik, azt szokták mondani, hogy a szórakozott embereknek a tárgyak az ellenségei.


Bővebben


 

Kőhalmiék dumálnak
 

2005. március 11.


Az Esti Showder két poéngyárosa, Kőhalmi Zoltán és Bödőcs Tibor lép fel Duma Színház című humoros estjével jövő szerdán a művelődési és ifjúsági házban.

Fábry Sándor poénjainak kiagyalói először a showman tévéműsorában léptek nagy nyilvánosság elé: Bödőcs a két héttel ezelőtti adásban, Kőhalmi még tavaly nyáron. Akik akkor látták-hallották Zoltánt, nem felejtik el: a városunkból származó humorista Szentes egyik-másik lakójának életébe engedett bepillantást, szavait taps és nevetés kísérte.

Régóta ír Fábrynak és másoknak, de egy évvel ezelőttig a háttérben húzódott meg, vagyis, mint előadó nem tudott magáról, fogalmazott lapunk kérdésére Kőhalmi. A színpadi szereplést a Godot kávéházban kezdte, ahol esténként váltják egymást a szövegelők, egy-egy alkalommal hárman lépnek fel a stand up-comedy művelői. Az első, félórás próbálkozást jónak ítélte meg Zoltán, s mint mondja, egyre nagyobb sikere van. Innen származik a Duma Színház elnevezés is. Az évek óta Budapesten élő fiatal humorista ezúttal itthon mutathatja meg, mit tud a színpadon. S ez lesz a legnehezebb. "Kevesebbet lehet lódítani" - vallja be. A szövegét nem írja meg előre, úgy van vele, ilyenkor az ember magáról beszél, improvizál. Akkor válik hiteltelenné a humorista, ha viccek, vagy mindenki által ismert sztorik (urban legends) mesélésébe kezd, magyarázza. Nagyon személyes lesz a műsor, ígéri Zoltán, aki biztos abban is, hogy édesanyja "felpörög", és sok ismerőst elcsábít az ifjúsági házba március 16-án este 7 órára.

D. J.

 


 

Filmszemle - diákszemmel
 

2005. március 11.


A szervezőbizottság jelentése szerint a 36. Magyar Filmszemle hat helyszínén - a Mammut moziban, a Millenáris Teátrumban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Budapest Kongresszusi Központban és a Bem moziban mintegy ötezerrel több néző látogatta a vetítéseket, mint 2004-ben (42.600). A szemle alatt 100 ember dolgozott azon, hogy minden rendben menjen, a tapasztalatok szerint évről évre gördülékenyebben zajlik a hazai filmes mustra lebonyolítása.


Bővebben


 

Adó-info
 

2005. március 11.


Gépjármű-használati nyilvántartás(útnyilvántartás) formája

Az őstermelő jövedelemszerző tevékenységéhez használt gépjármű költségelszámolásához útnyilvántartás vezetésére kötelezett. Erre a célra a menetlevél vezetése is megfelel, ha tartalmazza a továbbiakban részletezett adatokat.


Bővebben


 

Lába kelt a kecskének
Hamis munkáltatóival vásárolt

2005. március 11.


Büntetőeljárást indított a szentesi rendőrkapitányság egy helybéli férfi ellen, aki az egyik műszaki boltban hamis munkáltatói igazolással nagy értékű elektrotechnikai berendezéseket vásárolt hitelre. A csaló a megvásárolt termékeket szinte azonnal pénzzé tette. A férfi ellen csalás miatt folyik a nyomozás.

Az egyik alsóréti kiskertben lévő bódé tetejét lopták el ismeretlenek néhány napja. Az alumíniumból készült tető értéke mintegy 12 ezer forintra tehető.

Egyesek nem kölcsönözi járnak a könyvtárba, hanem lopni. Így történhetett, hogy az egyik könyvtáros táskájából mobiltelefont vitt el a szemtelen tolvaj.

Március 4-re virradóra történt, hogy egy ismeretlen elkövető az egyik kertvárosban parkoló autóról tulajdonította el a dísztárcsákat mintegy 20 ezer forint értékben.

Már a kecskéket is lopják. 1-jére virradóra a Berekből tűnt el négy "Mekk mester" az egyik ottani tanyából. A tettest és az állatokat még keresik a rendőrök.

H. V.

 


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. március 11.


  • Tojásleves
  • Májjal töltött gomba


Bővebben


 

Tavaszköszöntő a nőnapon
 

2005. március 11.


Igazi télies időben tartotta Tavaszköszöntő ünnepségét a szentesi gondozási központ. A közel hatvan megjelentet Szebellédi Anna a központ igazgatója és Puskásné Halál Ágnes klubvezető köszöntötte.

A rendezvényre meghívást kapott Ollai Istvánné képviselőasszony is. Esztike néni rövid köszöntőjében hangsúlyozta: tudja milyen rossz az egyedüllét, de nagyon fontos, hogy mindenki tudjon mosolyogni és vidám maradni, még akkor is, ha magányos és egyedül érzi magát. Hiszen így akár másoknak is erőt tudnak adni.

A gondozási központban negyedévente megünneplik a klubtagok névnapját. Így most köszöntötték a Juliannákat, a Sándorokat, a Józsefeket, a Gáborokat és mindenkit aki az év első három hónapjában tartja a névnapját. Ők emlékként egy szép képet és egy szál virágot kaptak a központtól.

A legnagyobb meglepetés mégis a 80 éves Bödökné Margitka nénit érte, akinek hatalmas virág- és ajándékkosárral valamint emeletes tortával kedveskedtek az ünnepségen. Margitka néni 18 éve tagja a klubnak, s bár egészsége már ritkábban engedi, ha a családja segít neki, most is szívesen ellátogat a klub összejöveteleire.

Az ebéd előtt a gondozottakból és ápoltakból összeállt énekkar magyar nótákat énekelt, amelybe vidáman bekapcsolódtak az asztalnál ülő idősebb és fiatalabb vendégek is.

Demeter István a központ egyik tagja rövid, de annál kedvesebb verssel köszöntötte a klub összes nő tagját, hiszen a tavaszköszöntő időpontja egybe esett a nemzetközi nőnappal.

A finom tarhonyás ebéd után - mindenki nagy örömére - felvágták a Margit néni háromemeletes tortáját, amelyből mindenkinek jutott egy-egy szelet.
Ezzel azonban még nem ért véget a meglepetések sora. Az összes megjelent hölgy egy nagyon szép papírtulipánt kapott ajándékba, hogy addig is amíg az igaziak nem nyílnak, valami mégis közelebb hozza számukra a tavaszt.

K. A.

 


 

Legyünk fittek!
Bertók Róbert rovata

2005. március 11.


Kedves Olvasó! Több héten keresztül a fitt élet megszerzésének és megtartásának lehetőségeiről írtam. Ezen a héten utolsó alkalommal olvashatják a cikkemet a témával kapcsolatban.

Azokat a lehetőségeket szerettem volna bemutatni, melyek segítségével egy kicsit sportosabban és kiegyensúlyozottabban élhetnek, és talán voltak, akiket megérintett ez a téma. Az általam indított "fitt hadjárat" egy lökés akart lenni, hogy azok is észrevegyék a lehetőségeket, akik eddig nem tették. Bárki, aki szeretne e témában mélyebben belemerülni, szinte bármelyik könyvesboltban beszerezheti a legkülönfélébb fittness-sel foglalkozó könyveket. A fitt élet nemcsak a mozgásról, nemcsak a táplálkozási szokásokról szól, hanem sok-sok dolog együttese. Hogy mik ezek a dolgok?


Bővebben


 

Hetvenöt éves a Szentesi VSC (2)
 

2005. március 11.


A sportklub legnagyobb sikereit a birkózók érték el. Sokan voltak olyanok, akik eredményeikkel öregbítették városunk hírnevét. Kiemelkedett Szlapák János, Kovács Géza, Szabics Gábor. A 60-as években Cseh Lajos, Felföldi Sándor, Földvári-Nagy Sándor. 1970-től újabb generáció hívta fel magára a figyelmet a Vasutas SC égisze alatt Kőteleki Zoltán edző vezetésével. Józsa Lajos 100 kg-os súlycsoportban válogatott kerettag lett. 1973-ban a Vasutas SC felnőtt másodosztályú csapatbajnokságon bronzérmet kapott. Az akkori csapattagok: Miskolci Tibor, Bodnár György, Stréhilng András, Hervai Károly, Török Dezső, Lakatos Sándor, Kőteleki Zoltán, Varga György, Gila István és Horváth Sándor. A birkózás utolsó aranykorszaka az 1979-1991-ig tartó időszakra esik. A szakosztály elnöke (utolsó) dr. Kis-Tóth Tihamér. Az igazolt sportolók száma 40 fő. Az egyre növekvő anyagi, technikai ellátottság ellenére az utánpótlás-nevelés volt a szakosztály fő célja. 1988-ban az ország 127 egyesülete közül a 25. helyen végeztek. 1989-ben a vasutas birkózó csapatbajnokságot Szentes nyerte, egy évvel később Ravennában, a serdülő világfesztiválon első helyet szerzett Kékesi Szabolcs, Kis-Tóth László, Mácsai György és Rónyai Zoltán. 2. lett Czakó Zoltán, míg Sóti Szilárd 4. A csapatbajnokságon a szentesiek győztek. Kis-Tóth László és Rónyai Zoltán (csapatban) Magyar Bajnoki címmel is büszkélkedhetnek. A birkózás 1991-ben megszűnt.

A kézilabda megjelenése 1945-re tehető. A háború után a fővárosból hazatérő fiatalok alakítottak úgynevezett nagypályás csapatot és játszottak a szentesi MÁV színeiben. (A játék labdarúgópályán folyt, 10 játékos, 1 kapus alkotta a csapatot.) Az 1945/46-os bajnoki évben működött az együttes, s utána ez a tevékenység is megszűnt. Az 50-es években azonban létrejött a kispályás változata. A szentesi vasutas női csapata az NB II-ben bronzérmet szerzett.

A csapatot Krám Lehel, Szemerédi András, Herold Péter, Dobos László, Debreceniné Maruzsán Eszter, Rúzs-Molnár László edzők irányították. Az NB II-be sikeresen szerepelt csapat ismertebb játékosai: Törökné, Verebélyiné Kozma Betti, Orosz Tiborné, Rúzs-Molnár Erika. Sajnos a női kézilabda is megszűnt.

A cselgáncs 5 éven át (1991-1994) működött Kalydy Zoltán irányításával. (folytatjuk)

Dunás-Varga Zoltán

 


 

Úszóverseny
 

2005. március 11.


Szeged adott otthont a Wesselényi Kupa úszóverseny-sorozat első fordulójának, ahol hét csoport 115 versenyzője állt rajtkőre.

Eredmények: 50 m fiú hátúszás: 1. Rébeli Máté ('98); 100 m leány hátúszás: 1. Vecseri Dorina ('96), 3. Elbert Stefánia ('95); 100 m fiú hátúszás: 2. Rébeli Tamás ('94); 50 m fiú gyorsúszás: 1. Rébeli Máté ('98); 100 m leány gyorsúszás: 1. Vecseri Dorina ('96), 2. Tihanyi Fanni ('96), 1. Csák Anikó ('94).

Gyorsváltók: 4x50 m delfin leány: 2. Szentes Városi UC (Elbert Stefánia, Vecseri Dorina, Tihanyi Fanni, Tóth Mónika); cápa fiú: 2. Szentes Városi UC (Dobos Zoltán, Cserháti Gyula, Rébeli Tamás, Bodor Benjamin; cápa leány: 3. Szentes Városi UC.

 


 

Gerendásék ellen
Influenza után a pólósok

2005. március 11.


Vidumanszky Lászlónak elfogyott a regimentje. A Legrand-Szentesi VK férfi vízilabdacsapatának edzője is meglepődhetett azon a látványon, amely az Újpest elleni, péntekre kiírt mérkőzés előtt fogadta a ligeti uszodában. Csütörtökön ugyanis mindössze két játékosa jelentkezett edzésre, a többieket ledöntötte lábukról az influenza. A csapategységben ezen a téren is kitűnőre vizsgázó Legrand így kénytelen volt a lila-fehérek elleni találkozó halasztását kérni, amihez a fővárosiak természetesen hozzájárultak. A bajnoki pótlására március 18-án, pénteken kerül sor a fővárosban.

A héten sem marad mérkőzés nélkül a gárda, hiszen szombaton, 18 órakor a bajnoki éremesélyes, Gerendás György irányította Eger érkezik Szentesre. Kérdés, hogy egy heti ágynyugalom után, vajon milyen erőállapotban lesznek majd Berkiék?

Aki igazi vízilabda csemegére kíváncsi, az feltétlenül látogasson el Hódmezővásárhelyre, március 13-án, vasárnap, ahol a pazar városi sportuszodában a magyar férfi vízilabda-válogatott keret a Csongrád megyei válogatottal csap majd össze. Az este 6 órakor kezdődő mérkőzésen a megyei csapatba hat szentesi játékos is meghívást kapott, ráadásul a kispadról - Gyöngyösi András társaságában - Vidumanszky László dirigálja majd a legényeket. A megyeválogatottba a mieinken kívül szegedi és hódmezővásárhelyi pólósok is lehetőséget kapnak a bizonyításra.

H. V.

 


 

Sakkvereség
 

2005. március 11.


Az NB II 2004/2005 sakkcsapat mérkőzés 9. fordulójában a Szentesi Spartacus SK a Békési Torna Egylet ellen játszott, ahol az Spartacus 8,5-3,5-ös vereséget szenvedett. A mérkőzésen Csala Imre és Mészáros Imre győztek, Papp József, Hajdú István és Lőriczy László döntetlent játszottak. A 9. forduló további eredményei: Gyula-Dévaványa-Battonyai SK 6,5-5,5; Makói SVSE II.-Maróczy SK 5,5-6,5; Bajai Vízügy-Orosházi MTK 2,5-9,5; O.K. Travel-KÖSZOLG SC 5-7. A tabellán a Szentesi Spartacus SK 45 ponttal a 9. helyen áll.

 


 

Vásárhelyi teke
 

2005. március 11.


Az NBII-es bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesületének csapata március 6-án a Hódmezővásárhelyi FTK ellen játszott. A szomszéd város csapata 3090, míg a mieinknek 2871 fát ütöttek, így 2 ponttal 7-1-re győztek a vásárhelyiek. A TE pontszerzője: Garai Tibor 543 fa.

A Szentesi Tekézők Egyesülete március 13-án, vasárnap 10 órakor a Szentesi Vasutas Tekézők Egyesülete ellen játszik.

 


 

Az év legjobb edzője
Dr. Tóth: Csapatmunka volt...

2005. március 11.


Dr. Tóth Gyulát, a Szentesi Vízisport Klub ifjú vízilabdázóinak kiváló mesterét választották a 2004-es esztendő legjobb edzőjének a februári díjkiosztó ünnepségen. Irányításával a Legrand-Szentesi VK utánpótláskorú csapata megnyerte a Komjádi Kupát. Dr. Tóth szerint az elismerés mindenkié, aki a szentesi férfi utánpótlásban a fiatalokkal foglalkozik.


Bővebben


 

Karate: diákolimpiai döntő
 

2005. március 11.


Március 5-én közel félezer karatéka vette birtokba a Dr. Papp László városi sportcsarnokot, mert itt tartották meg a kelet- és nyugat- magyarországi diákolimpia karate döntőjét. Több száz éremért 47 egyesület diák karatékái küzdöttek.

 


 

Kölyök foci
 

2005. március 11.


A Sport XXI. Program keretében február 27-én a szentesi Góliátos körzet teremlabdarúgó tornát szervezett az 1996-97-es születésű gyermeklabdarúgók részére a székkutasi tornacsarnokban. A hat iskolai csapat részvételével - körmérkőzés formában - megtartott tornán a lejátszott 15 mérkőzés eredményei alapján az alábbi végeredmény született: 1. Koszta isk. (Szentes, edző: Fekete Sándor), 2. Fábiánsebestyéni isk. (edző: Bodzás Sándor), 2. Szent István isk. (Hmvhely, edző: Horváth Ádám).

Ugyancsak, a Sport XXI. Program keretében rendezték meg március 5-én az 1994-95-ös születésű korcsoport részére a Góliátos tornát. A Koszta J. Ált. Isk.-ban négy csapat részvételével, hat mérkőzés eredménye alapján 1. Koszta isk. (edző: Fekete Sándor), 2. Székkutasi isk. (e.: Kruzslicz Péter), 3. Szent István isk. (Hmvhely, e.: Horváth Ádám).

Halász Antal

 


 

Ábel: kettőből kilenc
 

2005. március 11.


Hosszú idő után újra győzelemmel örvendeztette meg szurkolóit a Legrand-Szentes G.B.S.C. NB I-es futsalcsapata. Koncz Zsolték ezúttal egyetlen percig sem adtak esélyt a Cerberus gárdájának. A 12-6-os győzelemben oroszlánrészt vállalt Ábel Péter, aki négy gólt szerzett a találkozón. Szerencsi István csapatvezető szerint nagy szükség volt a három pontra, hiszen nagyon szoros a középmezőny, sok az üldözője a csapatnak. A Cerberus ellen a nyolcadik percben már 5-0 volt, ide. Később ugyan több hiba is becsúszott a játékba, ám a bajnoki pontok sorsa nem forgott veszélyben. Hétfőn Abonyba utazott a csapat, ahol a helyi Sirokkó volt a soros ellenfél. Az Ábel-show itt is folytatódott, hiszen az ifjú játékos egymaga ötször volt eredményes a 7-5-re megnyert találkozón. A mérkőzés félidejében 4-2-re már a mieinknek állt a zászló, de később 5-4-re fordított az ellenfél, a végén azonban a Legrand örülhetett.

Győzelmével a csapat megerősítette helyét a középmezőnyben, jelenleg a hetedik helyen állnak Bíró Mihályék, egy ponttal lemaradva az előttük álló gárdától.

A Legrand-Szentes G.B.S.C. legközelebb 21-én, hétfőn 19 órakor hazai környezetben lép parkettre a Kanárik csapata ellen.

H. V.

 


 

A Szilver legjobbjai
 

2005. március 11.


Február 26-án Kistelek adott otthont az év első standard ranglista versenyének, ahol a Szilver TSE legjobb párjai ismét elhozták a legjobb eredményeket: László Csaba-Szögi Szilvia 1., Páli Erik-Páli Viktória 2.

Itt rendezték meg a junior II latin ranglista versenyt, ahol Szabados Péter-Barna Lilla 6. helyezést ért el.

Másnap Békéscsaba adott helyt az I. Kner-kupa táncversenynek. Gyermek II. lt.: 5. Lenkefi Richárd-Ormándi Molli; jun. I. st.-lt.: 4. Bődi Dénes-Csányi Nikolett, E és D ifj. st.: 2. Schwartz Péter-Zsíros Gabriella; D ifj. st.: 3. Török László-Csapi Flóra; D ifj. lt.: 2. Schwartz Péter-Zsíros Gabriella, C ifj. lt.: 2. Török László-Csapi Flóra, jun. II st.: 1. Boros Tamás-Sebők Alexandra; C felnőtt lt.: 4. Püspöki Dávid-Markó Ágnes, C felnőtt st.: 2. Püspödi Dávid-Markó Ágnes. Felkészítő tánctanár: Szatmári-Nagy Szilvia

 


 

Úszóosztály a Deákban
Bővül a testnevelés tagozat

2005. március 11.


Sportosztályt indít a leendő elsősök részére a Deák Ferenc Általános Iskola a következő tanévtől. Ez különösebben nem lenne rendkívüli hír, hiszen a Deákban - hosszú évekre visszamenőleg - korábban is jellemző volt a testnevelés tantárgy emelt szintű oktatása. Szeptembertől viszont úszó- és vízilabdás első évfolyam indul, ilyen korábban még nem volt Szentesen. Az oktatási intézmény vezetője, Varga Sándorné elmondta, hogy akik ebbe a sportosztályba jelentkeznek, azok az első két esztendőben elsajátítják az úszásnemeket, biztonságos, megbízható úszástudást szereznek, majd megismerkednek a vízilabdázás alapjaival. A negyedik osztály után a megkezdett munka már az egyesületekben folyik tovább. Elsődleges cél az, hogy ezek a gyerekek megszeressék a mozgást, igényük legyen a mindennapos sportolás. A gyerekeknek első osztálytól kezdve Kocsis István testnevelés szakos tanár tartja az órákat és az edzéseket egyaránt.

Az igazgatónő szerint 23 tanuló jelentkezése esetén lenne indítható a sportosztály. A beiratkozásra március 21-22-23-án van lehetőségük a szülőknek, reggel 7 és 17 óra között a Deák Ferenc Általános Iskolában.

Beleon Zsolt, a Szentesi Vízisport Klub elnöke szerint a klub történetében első alkalommal van lehetőség arra, hogy kisiskolás kortól biztos háttere legyen a városi vízilabdának. Az elnök úr abbéli reményét fejezte ki, hogy lesz elegendő jelentkező a márciusi beiratkozások során. Ha az első két-három évfolyam bizonyítana, és valóban az elképzeléseknek megfelelően működne, akkor a későbbiekben - az osztály népszerűsége révén - biztos nem lenne gond az utánpótlással. Az úszó-vízilabdás osztályba fiúk és lányok jelentkezését egyaránt várják az oktatási intézmény pedagógusai.

H. V.

 


 

Családi események
 

2005. március 11.


Született: Nagy Csabának és Rostás Szilviának (Arany J. u. 7.) Dávid, Sebők Sándornak és Polyák Tímeának (Kistőke tanya 7/A) Milán, Insperger Lászlónak és Lantos Andrea Beatrixnak (Ady E. u. 55.) László András, Hegyes Zoltán Imrének és Magyar Tímea Máriának (Csongrád, Kis u. 3/A) Dániel.

Házasságkötés nem volt.


Elhunyt:
Gortva Mihály (Babós u. 11.), Horváth Gyuláné Banó Erzsébet (Csongrádi út 24.), Csordás Lajos (Deák F. u. 22/A), Volentér Mihály (Rozgonyi u. 27.), Czirják Bálintné Keresztúri-Tóth Julianna (Wesselényi u. 69.), Bajomi-Nagy Imre (Apponyi tér H. ép.), Mészáros Kálmánné Öröm Etelka (Árpád u. 50.), Czuczi Jánosné Farkas Julianna (Honvéd u. 16/B), Ludányi Ferencné Zöldi Mária (Daru u. 4.), Lévai József (Csongrád, Ék u. 4.), Békési Mátyás (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz