<<< Vissza

Filmszemle - diákszemmel

2005. március 11.

 
A szervezőbizottság jelentése szerint a 36. Magyar Filmszemle hat helyszínén - a Mammut moziban, a Millenáris Teátrumban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Budapest Kongresszusi Központban és a Bem moziban mintegy ötezerrel több néző látogatta a vetítéseket, mint 2004-ben (42.600). A szemle alatt 100 ember dolgozott azon, hogy minden rendben menjen, a tapasztalatok szerint évről évre gördülékenyebben zajlik a hazai filmes mustra lebonyolítása.

A filmszemlének szentesi érdekeltje is volt Miskur Norbert személyében, aki a diákzsűriben foglalt helyet. A Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatán érettségizett fiatalember most Nyíregyházán, a főiskola kommunikáció-művelődésszervező szakán tanul. Másodéves, a tanulás mellett filmeket készít. S ha már a gimnáziumot említettük, ne menjünk el szó nélkül Maczelka Márk neve mellett sem, hiszen annakidején sokat filmezetek együtt. Norbert mosolyogva válaszol a jó barát után kíváncsiskodó kérdésre: Ő most Pécsett tanul - mondja. Ez van, egy idő után szétszéled az ember a nagyvilágban, majd sóhajtva széttárja a karját. Azt követően a diákzsűrire terelődik a szó.

- A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen alakult '99-ben. Az idei magyar filmszemlén négy szekcióban ítéltünk oda díjat: dokumentum-, kisjáték-, első- és nagyjátékfilm kategóriában. Mindegyik szekcióban van egy fődíj és egy különdíj.

- Milyen volt a filmszemle?

- A nagyjátékfilmes szekcióban voltam. A Mammut bevásárlóközpontban remek helyszínnek bizonyult, 8-9 vetítőterem állt a rendelkezésre. A technikai részen azonban voltak hibák: filmszakadások, az életlenségek pedig csökkentették a film élvezhetőségét.

- Mit lehet tudni a filmekről?

- Huszonegy nagyjátékfilmet mutattak be. Sajnos sok rossz filmet is láttunk. Ami talán az ország legjelentősebb szemléjén elkerülhető lehetne. Kevés film készül ma az országban, közülük, ha már időben meghaladja a 72 percet, akkor bemutatási kötelezettsége van. Így láthattunk nem oda illő, nem megfelelő filmeket is.

- Ami tetszett...

- A Koltai Róbert rendezte Világszám! például. A többi filmben is volt, ami tetszett, elsősorban az operatőri munka, 4-5 filmre elmondható, hogy egészen jó volt.

- Milyen témájú filmekkel találkozhatott a szemle közönsége?


- A dokumentumfilmekben sokat foglalkoztak Erdéllyel, benne a várospataki aranybányával, a politikai foglyok sorsával. A nagyjátékfilmekben ilyen egység már nem volt. Irodalmi alkotás talán három akadt közöttük, inkább a közönségfilm dívott, mintsem a művészfilm. Szeretnénk, ha ezek a filmek másutt is láthatók volnának, legalább az egyetemi városokban bemutatnák őket.

A diákzsűri fődíját, s egyben a legjobb rendezés díját Gárdos Péter filmje, A porcelán baba kapta. A szemle fődíját a zsűri a Fekete kefe alkotógárdájának ítélte oda. Rendező: Vranik Roland. Érdekes, hogy Koltai Róbert filmje a Világszám! nem kapott díjat.

L. J.


<<< Vissza