<<< Vissza

Az év legjobb edzője
Dr. Tóth: Csapatmunka volt...

2005. március 11.

 
Dr. Tóth Gyulát, a Szentesi Vízisport Klub ifjú vízilabdázóinak kiváló mesterét választották a 2004-es esztendő legjobb edzőjének a februári díjkiosztó ünnepségen. Irányításával a Legrand-Szentesi VK utánpótláskorú csapata megnyerte a Komjádi Kupát. Dr. Tóth szerint az elismerés mindenkié, aki a szentesi férfi utánpótlásban a fiatalokkal foglalkozik.

- Számos elismerést kapott már edzői pályafutása során. Hogyan fogadta azt a hírt, miszerint ön lett az év edzője Szentesen?


- Valóban meglepetés volt számomra ez a díj, ugyanakkor örömmel tölt el, hogy ilyen megtiszteltetésben részesültem. Nagyon nagy becsülete van nálam a helyi elismeréseknek, így ennek a díjnak is.

- Mit kell tudni a csapatról, amely megnyerte a Komjádi Kupát?


- Ezeknek a fiataloknak a 80 %-a már a felnőtt csapatban játszik, mindez a szentesi vízilabda utánpótlásának erősségét mutatja. Éppen ezért úgy gondolom, hogy nem kizárólag engem illet a mostani elismerés, hanem valamennyi edzőnek, aki a helyi férfi utánpótlásban dolgozik. Benedek Tibor, Pengő László, Kádár József, és Kocsis István kezein keresztül érkeztek hozzám ezek a fiatalok, akik már évek óta nálam készülnek. Valamennyien ügyesek, tehetségesek, és bízom abban, hogy itt tudjuk tartani őket Szentesen. Ha ez megvalósulna, akkor saját erőből képesek lehetnénk arra, hogy egy 5-6. helyezett, LEN-kupa indulásra jogosult helyezést elérő gárdát hozzunk létre. A kupagyőztes csapat erősségét jelzi, hogy Juhász, Somogyi és Németh a junior válogatott tagjai.

Természetesen nem ez számunkra az út vége, nem szabad megelégedni, dolgozni kell tovább. Ezek a játékosok most 65 %-os szint állnak, 35 %-ot még fejlődhetnek, ami néhányuknál akár a válogatottságot is jelentheti.

- Lassan "kifut" ez a generáció. Hasonlóan erős az őket követő generáció?


- A 1988-as korosztály tagjai között szintén találunk három-négy nagy tehetséget, mint például Sipos Viktor, Jaksa Márkot, ifj. Hegedűs Istvánt. Ők szintén azt igazolják, hogy lehet számítania fiatalabb vízilabdázóinkra. A legkisebbeknél tervezik a vízilabdás osztály beindítását. A vízilabda oktatásának anyagát a TF egyik szaktanára készítette el két edzőkollégával együtt, majd a kész anyagot én lektoráltam. Országos szintű lesz ezeknek az osztályoknak a beindulása, melyet óriási dolognak tartok.

- A közelmúltban a tengerentúlon járt az egyik korosztályos csapatával. Hol voltak, milyen eredményt értek el?


- Az Egyesült Államokba vettünk rész egy nagyszabású nemzetközi tornán a '86-os korosztállyal, amelyben mindössze öt fiatal volt 86-os születésű, a többiek '88-asok voltak. A 16 csapatos megmérettetésen jól játszottunk, szemre is tetszetős vízilabdát produkáltunk, és aranyéremmel tértünk haza. Kádár József korosztályos gyerekcsapata szintén simán nyerte a tornát, amelyen még a leggyengébb csapat is fizikálisan maximálisan felkészített állapotban volt.

- Melyek lesznek az ön számára az esztendő legfontosabb feladatai?


- Utánpótlás csapataim számára a bajnokságokban való minél eredményesebb részvétel, illetve azoknak a játékosoknak a felkészítése, akik az októberi buenos aires-i junior világbajnokságon a magyar válogatott tagjai lesznek.

H. V.


<<< Vissza