<<< Vissza

Jazz-variációk vibrafonra

2005. március 11.

 
Régi adósságot törlesztett városunk azzal, hogy több mint két évtized után ismét lehetőséget biztosít a Szekszárd Jazz Quartet fellépésére. Az eseményre március 16-án, szerdán 19 órakor kerül sor a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében.

Miért beszélek adósságról, amikor bőven elegendő ok a meghíváshoz az, hogy a SzJQ Magyarország legrégebbi, 1982 óta működő kamara jazz formációja? Mert nem szabad megfeledkeznünk az együttes zongoristájának, Dr. Hulin Istvánnak a szentesi kötődéséről: ő a 60-70-es években 9 évig dolgozott a városunkban, elmélyítve tudását a baleseti sebészet terén. Szekszárdon aztán kivételes egyéniségének művészi oldala is kiteljesedhetett: a mainstream jazzben alkotott maradandót társaival együtt, amit számos lemezfelvétel igazol. Zenekarát - a hasonló hangszer-összeállítás (vibrafon, zongora, basszusgitár, dob), valamint a zenei igényesség okán - a Modern Jazz Quartethez szokták hasonlítani. Azt, hogy az összehasonlítás mennyire helytálló, döntse el a közönség!

A "nagy öregek" előtt egy másik négyes mutatkozik be a zeneiskola színpadán, a Szaniszló Richárd Quartet. Érdekesség, hogy a fiatalabb generáció hangszerparkja annyiban tér csak el a szekszárdiakétól, hogy a zongora helyén gitárt hallhatunk. Az általuk képviselt stílus azonban jelentősebb differenciát mutat. Esetükben vibrafon, illetve modern ritmizációs központú, kortárs (ún. contemporary) jazzről beszélhetünk, ez mégsem nehezen emészthető muzsikát fed. Egyfajta "populáris" post-bopként definiálta azt a zenekar dobosa, a szentesi Kertész Ákos, kissé félve a Chick Corea Elektric Band által képviselt vonulathoz hasonlítva magukat.

Elmondta még, hogy csapatának névadója nem csak vibrafonosként, hanem szerzőként is elismert, hiszen a három-négyezer indulót vonzó, Nashville-ben lezajlott zeneszerzői versenyen (amelynek zsűrijében Pat Metheny és B. B. King ült) különdíjat nyert. A basszusgitárosuk, Pfeff Márton a gyulai Aquarell zenekar alapító tagjaként vált ismertté jazzkörökben. A gitáros, Kormos János pedig a magyarországi jazz fusion egyik meghatározó alakja, akinek a Fusio Quartet a fő bandája, de ebben a formációban is örömmel és önzetlenül vesz részt.

Szaniszló Richárd együttesének saját szerzeményekből álló műsora ősbemutatónak is tekinthető, hiszen a kitűnő zongoristával, Cseke Gáborral kiegészülve március 19-én, 16 órakor élő adásban szerepelnek vele a Bartók Rádió "Klasszikus és jazz" című, nagy hagyományokkal bíró sorozatában.
A szentesi vonatkozású zenei történések angliai úttal folytatódnak. Kertész Ákos március 30-án csatlakozik másik együttese, a Fianna kinti turnéjához. A kb. tíz napos angliai tartózkodása alatt kerül sor a nemzetközi formáció harmadik lemezanyagának felvételére is, amely iránt angol és japán kiadó érdeklődik.

Olasz Sándor


<<< Vissza