<<< Vissza

Adó-info

2005. március 11.

 
Gépjármű-használati nyilvántartás(útnyilvántartás) formája

Az őstermelő jövedelemszerző tevékenységéhez használt gépjármű költségelszámolásához útnyilvántartás vezetésére kötelezett. Erre a célra a menetlevél vezetése is megfelel, ha tartalmazza a továbbiakban részletezett adatokat.

Minden gépjármű esetében külön útnyilvántartást kell vezetni. Az útnyilvántartásban fel kell tüntetni a gépjármű típusát, forgalmi rendszámát, továbbá a fogyasztási normát. Az útnyilvántartásban fel kell tüntetni az év első és utolsó napján a kilométeróra állását, továbbá, ha a költségelszámoláshoz ez szükséges, akkor ezt az adatot havonta kell bejegyezni.

Az útnyilvántartásnak tartalmaznia kell
- az utazás időpontját,
- az utazás célját (honnan-hova történt az utazás),
- a felkeresett üzleti partner(ek) megnevezését
- a közforgalmú útvonalon megtett kilométerek számát.
Az útnyilvántartás tartalmazhatja az előzőekkel kapcsolatos üzemanyag-vásárlás időpontját és költségeit is.

Kérdés:
Egyik ismerősöm kérdezte, hogy lehet-e anyagköltséget egy bizonyos összeghatárig számla nélkül, csak átvételi elismervény alapján költségként elszámolni?
Z. I.

Válasz:
Az érdeklődő talán arra gondol, hogy magánszemélytől lehet venni adásvételi szerződéssel ingó dolgot, az értékesítő magánszemélynek a személyi jövedelemadó törvény adómentességet biztosít az ingó értékesítésből származó adómentes jövedelem felső határáig.

Kérdés:
A gyerekek után járó szabadság átvihető a következő évre, vagy csak a tárgyévben adható ki?
J. I.

Válasz:
A gyerekek után járó szabadság a rendes szabadsághoz hasonlóan nem vihető át a következő évre, csak kivételesen indokolt esetekben. A munka törvénykönyve ír a dologról. A munkáltatónak célszerű papírt készítenie, amit aláírat a dolgozóval, hogy miért nem tudta kiadni a szabadságot, s ezt a dolgozó tudomásul veszi.

Kérdés:
Megváltozott vállalkozói bankszámla számom, hová kell bejelenteni?
K. A.

Válasz:
2005. január 1-jétől már nem kell az APEH-nek és az önkormányzatnak bejelenteni a bankszámlával kapcsolatos változásokat. Csak a bejelentési kötelezettség szűnt meg, nem pedig a bankszámlanyitási kötelezettség.

Kérdés:
A számlázási szabályok változásáról milyen felvilágosítást tudna adni?
B.I.

Válasz:
Számlakészítéskor 2005. januártól vegyük figyelembe a következőket (természetesen a régieken túl):
- Adómentes termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás esetén a számlakibocsátónak a számlán jelezni kell a mentesség természetét: pl. termékexport, közösségen belüli értékesítés, tárgyi adómentes értékesítés.
- Az alanyi adómentes adózó által kibocsátott számlában szövegszerűen utalni kell az alanyi adómentes státusra.
- Szövegesen hivatkozni kell az esetleges speciális adózási módra - pl. különbözeti adózás.

Várjuk az Ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen. Törőcsik Norbert mérlegképes könyvelő


<<< Vissza