<<< Vissza

A kétarcú költségvetés
Merre halad a hajó?

2005. március 11.

 
Egyperces néma felállással kezdte meg munkáját a képviselő-testület március első péntekjén. Kálmán János képviselő javaslatára a kommunista diktatúra áldozatai előtt hajtottak fejet, s melynek emléknapja február 25.

Ötös sorszám alatt tárgyalta a képviselő-testület a 2005-ös költségvetési rendeletet. Mint Szirbik Imre polgármester bevezetőjében elmondta, ez a tervezetet tartalmazza mindazokat a bevételi és kiadási tételeket, melyek egy város működőképességét meghatározzák. A bevételek azonban most sem fedezik a kiadásokat. Ennek ellenére a költségvetés fele a működés, fele a fejlesztések pénzügyi lehetőségeit tartalmazza. Az idén újabb nagy beruházás indul a meglévők (csatornázás, megyeháza) mellé. A református egyházzal közösen pályáztak, ennek eredményeként nem csak a Kossuth téri nagytemplomot újítják fel, hanem a Kiss Bálint utca épületeit is.

A fejlesztési oldalról jegyezte meg dr. Sipos Ferenc képviselő, hogy "örömteli", de véleménye szerint a működési oldal nem mutatja azt a szándékot, hogy a rászorulókat segítse. "Nagyon örülünk a beruházásoknak, de a munkahely-teremtésben nem sikerült előre lépni." Ezért a honatya kétarcú költségvetésnek nevezte a rendeletet.

Halmai László a Hova jutunk? kérdést tette fel, majd statisztikai adatokkal támasztotta alá azt a tényt, mely szerint Szentes lakossága évről-évre fogy. Ennek hátterében nemcsak a kevés születés áll, hanem a városból való magas számú elköltözés is. "Ismert a mondás, megszokik vagy megszökik." A szentesiekre az utóbbi a jellemző. - vélekedett a képviselő.

Oltyán Lajos, a Művelődési és Oktatási Bizottság elnöke felszólalásában reagált Halmai statisztikai adataira: "ezek az adatok igazak, de a lakosságszám fogyása társadalmi kérdés, és nem a szocialista többségű városvezetés miatt alakult ki." A pillanatok alatt pártpolitikába torkolott vitát a polgármester zárta le. Ekkor a képviselők visszatértek a költségvetéshez, ám a két tábor közötti vita továbbra is fennállt. Halmai újra feltette a kérdést, a város, jelképesen egy hajó, merre halad? A polgármester válasza: "ha a hajó kering, nehéz mit csinálni, de ha halad, akkor együtt kellene evezni."

Rébeli Szabó Tamás ellenzéki honatya a fejlesztési tervben megfogalmazott célokat cserélné fel. Véleménye szerint előbb kellene megépíteni a Tóth József utcai körforgalmat, és utána korszerűsíteni a Jövendő utcát. A városfejlesztési bizottság elnöke, Baranyi Imre viszont úgy látja, addig nem lehet a Kossuth utcát tehermentesíteni, amíg a környező kis utcákat (pl. Jövendő utca) nem korszerűsítik. Rébeli egyéni indítványát 7 igen, 12 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett nem fogadták el.

Egyhangúan elfogadták viszont Oltyán Lajos indítványát, mely szerint az önkormányzat az általános iskolák részére tanulónként 1000 forintot az iskolai, kulturális, szabadidős és egészségnevelési tevékenység fejlesztésére, 1300 forintot pedig a diáksport feladatainak megoldására célmegjelöléssel biztosítson.

A működéshez szükséges pénzt a mozi esetében is elő kell teremteni- mondta a város első embere annak kapcsán, hogy a művelődési bizottság elnöke Kruzslicz Pál aggályait tolmácsolta. Bizottsági ülésen ugyanis elhangzott: a Művelődési Központ részére biztosított dologi támogatás, illetve a mozi részére megtervezett összeg nem lesz elegendő az év végig tartó üzemeltetéshez. Szirbik Imre egy korábbi testületi ülésre utalt, melyen a képviselők három lehetőség közül (megszüntetni, átköltöztetni, fenntartani) a harmadik mellett döntöttek. Ez tehát azt jelenti, hogy az intézményvezetőnek kell megteremteni a működéshez hiányzó pénzügyi feltételeket. Ha nem képes rá, váltani kell - zárta le a mozi ügyét a polgármester.

A 2005-ös költségvetési rendeletet a képviselők 15 igen, 6 nem és 1 tartózkodás mellett szavazták meg.

V. É.


<<< Vissza