<<< Vissza

Legyünk fittek!
Bertók Róbert rovata

2005. március 11.

 
Kedves Olvasó! Több héten keresztül a fitt élet megszerzésének és megtartásának lehetőségeiről írtam. Ezen a héten utolsó alkalommal olvashatják a cikkemet a témával kapcsolatban.

Azokat a lehetőségeket szerettem volna bemutatni, melyek segítségével egy kicsit sportosabban és kiegyensúlyozottabban élhetnek, és talán voltak, akiket megérintett ez a téma. Az általam indított "fitt hadjárat" egy lökés akart lenni, hogy azok is észrevegyék a lehetőségeket, akik eddig nem tették. Bárki, aki szeretne e témában mélyebben belemerülni, szinte bármelyik könyvesboltban beszerezheti a legkülönfélébb fittness-sel foglalkozó könyveket. A fitt élet nemcsak a mozgásról, nemcsak a táplálkozási szokásokról szól, hanem sok-sok dolog együttese. Hogy mik ezek a dolgok? Pár mondatban összefoglalva:

- Figyeljünk a táplálkozásunkra a már leírtak alapján.

-Mozogjunk rendszeresen, de ne a teljesítményre koncentrálva, csak kizárólag a jó közérzetre törekedve.

-Kerüljük a stresszt, vagy ha elkerülni nem tudjuk, akkor oldjuk feszültségünket sporttal, vagy a kulturált szabadidő eltöltésével (pl. séta a szabadban, kirándulás a családdal, szaunázás, nyugtató zene mellett olvasás stb.)

-És ami talán a legfontosabb szokjunk le a káros szenvedélyeinkről. Kerüljük a drogokat, a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, a sportolók ne használjanak a doppingszereket.

Mit tudnék még ehhez hozzátenni? Ebben a rohanó, teljesítménytől függő világban, ami sajnos rengeteg rosszat termel, az embert belehajszolják egy olyan életformába, amelyben csak a siker, a karrier, és a pénz a fontos. Az emberek nem igen törődnek másokkal, sokszor saját magukkal sem, és azt hiszem, ez nemcsak, hogy helytelen, de bizony leélhetjük úgy életünket, hogy elmegyünk az igazán értékes dolgok mellett. Szánjunk időt magunkra, a családunkra, és legalább a közvetlen környezetünkre.

Hogy nincs idő? Azt hiszem egy mosolyra, vagy egy kedves szóra mindig van. Ha egy kicsit egészségesebben fogunk élni, akkor kiegyensúlyozottabbak, és ez által boldogabbak is leszünk, mi is, és környezetünk is.

Amikor elindítottam a sorozatot nem tudtam, milyen olvasótáborra találok. Szerencsére sokan olvasták cikkeimet az idősebb korosztályból is. A kick-box klubbunk segédedzője, Fülöp Csaba mesélte, az édesanyja nemcsak elolvasta, de ki is vágta írásaimat.

Számomra nagy öröm ez, és remélem, azután mások is jobban odafigyelnek magukra. Minden kedves olvasómnak hosszú, egészséges, és boldog fitt életet kívánok.


<<< Vissza