<<< Vissza

Bika öklelte fel a gondozót
Bravúros műtét a gégészeten

2005. március 11.

 
Képünkön: Berkó Zsolt (Fotó: Vidovics Ferenc)

Kedden sikerült zárni a gégemetszés helyét Berkó Zsolt kunszentmártoni állatgondozó nyakán, aki közel húsz napja került sokkos, életveszélyes állapotban a szentesi kórház fül-orr-gége osztályára, mert felöklelte, átszúrta a nyakát egy bika.

A fiatalember sérüléseit dr. Szilágyi Imre osztályvezető főorvos látta el, aki elmondta: február tizennyolcadikán a röntgen vizsgálatok után rögtön a műtőbe került a balesetet szenvedett férfi, ahol feltárták a nyaki sérülést. Tulajdonképpen két nyílt sérülése volt. Az egyik a nyak bal oldalán, mely a gégét is érintette és a nyaki lágyrészeket. Azt, hogy a nyaki ütőér nem roncsolódott és így nem lett végzetes a sérülés nagy szerencseként említette a főorvos. Gégemetszést hajtott végre, így biztosította a légvétel útját.

A másik - áll alatti - nyílt sérülés ellátásakor derült ki, hogy az egy áthatoló sérülés: a garat is roncsolódott, abból kiszakadt egy rész.

Berkó Zsolton ezután a baleseti sebészeten drainezést végeztek, a mellhártya lemezei közé csövet vezettek, majd közel egy hétig az intenzív osztályon feküdt. Ezután vette át a fül-orr-gégészet. A betegnél tüdőgyulladás lépett fel, a tüdőbe került nagymennyiségű vér miatt, ezért intravénásan kap antibiotikumot.

A kunszentmártoni harmincéves férfi Újszászi Antalné egyéni gazdálkodó hatvannégy szarvasmarháját gondozza egy társával Kunszentmárton és Cserkeszőlő között, az egykori tanyaközpont területén. A jószág között egy bika van, mely Berkó szerint azért támadhatott rá akkor reggel, mert a három pulikutyát még nem engedték ki, ezektől ugyanis tartott a nagydarab állat. A kutyák képesek ártalmatlanná tenni a bikát.

A fejés után, takarmányozni akart Zsolt, mikor a százötven négyzetméteres karámban először hátulról taszította meg a jószág, majd szemből hanyatt lökte őt. A karikás ostor mindig a férfinél van, azzal vágott a ránehezedő állatra, így tudott kimászni a vaskarámból. A mentőket a főnökasszony értesítette, aki a pénteki balesetet követő hétvégén a vadásszal lelövette a bikát.

Dr. Szilágyi Imre elmondta, hogy kedden zárta a gégemetszés helyét. Amennyiben a garatsérülések záródnak, és a beteg nyelése is tovább javul, a gyomorszondát is eltávolítja, melyen keresztül eddig táplálták a kunszentmártoni férfit.


<<< Vissza