XXXVI. évfolyam 2. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Bugyi Istvánról nevezték el a kórházat
A professzor szellemisége ma is a falak között él

2005. január 14.


Képünkön: A Bugyi család: a kép szélein a két testvér; Péter és András gyermekeikkel és unokákkal, a képről hiányzik István és Tamás. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A szentesi kórház a Csongrád Megyei Közgyűlés döntése alapján január 1-jén felvette dr. Bugyi István sebész professzor nevét. Ebből az alkalomból január 8-án, szombaton ünnepi tudományos ülést rendeztek a művelődési központban.


Bővebben


 

Békés, alkotó munka
 

2005. január 14.


A folyamatosság és a megújulás esztendejeként jellemezni Szirbik Imre polgármester az elmúlt esztendőt. A folyamatosságot abban érti, hogy 2004-ben az önkormányzat sok olyan dolgot tudott folytatni, amit a korábbi esztendőben elkezdtek, mint mondja, a város kiegyensúlyozott, dinamikus fejlődése érdekében.


Bővebben


 

Világjáró táncosok
A Kötelező táncok és a Dirty Dancing földjén

2005. január 14.


Képünkön: Balról jobbra: Szögi Szilvia, László Csaba, Páli Viktória, Szatmári Nagy Szilvia, Páli Erik, Szepesi Judit és Szepesi József. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Ausztráliában, a tíztánc világbajnokságon versenyzett a László Csaba-Szögi Szilvia páros decemberben, majd az észak-amerikai földrészen táncoltak a Szilver TSE másik két legjobb táncospárjával újévi koncerteken.


Bővebben


 

Hol vagy Jézus Krisztus, egyetlen fundamentum?
 

2005. január 14.


Újra elérkezett az a hét, amikor világszerte a keresztény egyházak imádkoznak azért, hogy alapítójuk, Jézus Krisztus akarata szerint látható és hasznosítható egység jöjjön köztük létre a világért. 1968 óta ezek az ökomenikus imahetek megszakítás nélkül lebonyolódnak. Mindig más-más bibliai jelszó alapján.


Bővebben


 

A "szürke eminenciás"
225 éve született Dobosy Mihály

2005. január 14.


Kiss Bálint református esperes neve és munkássága általánosan ismert Szentesen; maradandó tudományos munkái mellett utca, iskola és egy festmény őrzi emlékét.


Bővebben


 

Ajándékeső
 

2005. január 14.


"A szeretet arra készteti az embert - így a felnőtteket és a gyerekeket is, hogy megértéssel, figyelemmel és tisztelettel legyenek mások iránt. Ebben az egyre önzőbbé váló világban csak úgy tudunk igaz lelkű emberek maradni, ha egymást segítjük. Legyen béke a szívekben és az egész világon". Ezekkel a szavakkal köszöntötte Juhász Eszter igazgatónő az egybegyűlteket december 17-én megrendezett karácsonyi ünnepségen.
A támogatás és segítségnyújtás valóban megvalósult és szebbé tette az itt lakó gyerekek és családjaik ünnepvárását a tavalyi évben.

Kovách Péterné nagytemplomi református lelkész - 23 angol gyermek által összeállított - csomagot hozott és osztott szét a Hajnalcsillag Alapítvány jóvoltából.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány sikeres pályázatának köszönhetően 25 gyermek családja kapott egyenként 20 kg-os élelmiszercsomagot. 5 000 Ft értékben tartós élelmiszereket vehettek át a szülők. Az alapítvány a személyi jövedelemadók 1 %-ából befolyt összeget fordította a program támogatására.

Ezúton is köszönetet mond a kollégium vezetősége minden adományozónak.

Általános Iskolai Kollégium nevelőtestülete

 


 

Csoóri Sándor Szentesen
ÉVFORDULÓNAPTÁR - 2005

2005. január 14.


125 éve, 1880. január 1-jén megindult a Szentes és Vidéke című vegyes tartalmú hetilap. Kiadója és első felelős szerkesztője Kovács Pál. (A lap 1919. március 23-ig jelent meg.)

60 éve, 1945. január 1-jén 70 éves korában elhunyt Kováts Károly (1875-1945) festőművész, a két világháború közötti Szentes képi megörökítője. Értékes hagyatékát a Koszta József Múzeum őrzi. 1989-ben díszes síremléket állítottak tisztelői a Kálvária-temetőben.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2005. január 14.


Elmúltak az ünnepnapok, vége a pihenésidőnek is a két ünnep között. Az a kérdés, hogy ott folytatod-e életedet, ahol az elmúlt évben abbahagytad, vagy valóban új életet kezdesz? Hozd magaddal a karácsony fényeit, csendjét, a megértő szeretet erőit és kövesd Jézus Krisztust. Nemcsak az év lesz új, de új ember leszel te magad is: a béke embere, akié a jövő.

Örök kérdés: mi lesz veled és mi lesz azokkal, akiket szeretsz? Ezt nem tudom, de fontosabbat, biztosabbat tudok. Valaki ezt mondta: "Enyém minden hatalom mennyen és földön... Én veletek vagyok minden napon." Igen: Az ég és a föld ura, Jézus Krisztus veled és veletek lesz. Ez elég.

Tervezel? Jól teszed, de még jobb, ha egy imát is mondasz a terveid megvalósulásáért és az imádat így kezded: "Ha az Úr akarja és élünk..."

Jobbítsd meg magadban és magad körül a világot, mert megrendült benne az erkölcs, bocsánatos bűnnek számít a hazugság. Te légy az igazság és a becsület embere.

Isten kegyelméből hosszúra nyúló földi életem végéhez egyre közeledve két dolgot megengedhetek magamnak: az egyik az, hogy szabadon, őszintén megmondhassam, amit gondolok, a másik az, hogy néha tévedhessek is.

Dr. Imre Ernő

 


 

A tanárnő jelenete Terézanyuval
 

2005. január 14.


Bár Perjésné Dózsa Erzsébet néhány oldal után becsukta az Állítsátok meg Terézanyut! című könyvet, a filmváltozat egyik szerepére mégis igent mondott. Így aztán az új magyar filmvígjáték egyik jelenetében feltűnik a Horváth Mihály Gimnázium tanára is.


Bővebben


 

A városközpont vonzásában
 

2005. január 14.


Félidőben... Sorozatunk első részében az egyéni körzetek települési képviselői szólnak az elmúlt két év történéseiről. Arról, mi az, ami megvalósult, és mi az, amivel még szeretnék jobbá tenni a választópolgárok életét a ciklus alatt? E heti számunkban Baranyi Imre, a 3. számú választókörzet egyéni képviselője nyilatkozik.


Bővebben


 

Társadalmi igazságosságért
 

2005. január 14.


Az ember optimizmusa azt sugallja, hogy a következő év talán könnyebb lesz. Farkas Sándor országgyűlési képviselő véleménye az, hogy a valóság mást mutat. Így volt ez 2004-ben is, az optimizmusunkkal nem volt semmi probléma, csakhogy az élet másról szól. Azt tapasztalja a városatya, hogy mind nehezebb a családok megélhetése, talpon maradása.


Bővebben


 

"Zöld Forráson" nyert a város
 

2005. január 14.


Képünkön: Baloghné Berezvai Csilla és Szűcs Lajos a sajtótájékoztatón. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A szentesi önkormányzat az elmúlt évben több pályázatot nyújtott be a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium célirányú pályázataira a " Zöld Forrás" program keretében. A pályázatokat a napokban elbírálták, és a város részéről kedvező döntés született. Erről Szűcs Lajos tartott tájékoztatót január 11-én délelőtt.


Bővebben


 

Segíteni a rászorultakon
 

2005. január 14.


Ha valaki meghallja azt a szót, hogy Vöröskereszt, rögtön az egyik legnagyobb humanitárius szervezet jut az eszébe, melynek önkéntesei az egész világon azon fáradoznak, hogy megkönnyítsék a rászorulók életét és segítsenek a bajbajutottakon. A szervezet Szentesen is működik már sok-sok év óta. Agócs Lászlónéval, a Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Vezetőségének titkárával az év vége történéseiről, eseményeiről beszélgettünk.


Bővebben


 

A szépség szobrásza
 

2005. január 14.


Már látogatható Bánvölgyi László szegedi szobrászművész kiállítása a galériában. Az idei év első tárlatát dr. Tóth Attila művészeti író nyitotta meg.


Bővebben


 

A monitor is reng
Weblap a földrengésekről a Boros-iskolában

2005. január 14.


Képünkön: Szerdahelyi Dávid, Papp Róbert és Gál Tamás a tanárukkal, Tóth Lászlóval. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Egy nemzetközi alapítvány hirdette meg és az Oktatási Minisztérium Sulinet programirodája koordinálta azt weblapkészítő versenyt, melyen a közelmúltban a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola diákjai első helyezést értek el.


Bővebben


 

Fórum a kertbarátoknál
 

2005. január 14.


Több évtized óta, hagyományosan közéleti fórummal kezdik a kertbatárok az új esztendőt, ilyenkor röviden áttekintik az elmúlt évet, leszűrve az esetleges tanulságokat, és előretekintenek az idei év várható eseményeire.


Bővebben


 

Halálos balesetek a ködben
 

2005. január 14.


Két halálos kimenetelű közlekedési baleset is történt a kedd reggeli sűrű ködben városunk határában. Negyed nyolckor a 451-es elkerülő főúton egy Ford típusú személygépkocsi haladt Csongrád felől Hódmezővásárhely irányába, amikor utolért egy előtte haladó járműszerelvényt, majd annak előzésébe kezdett. Előzéskor áttért a menetirány szerinti bal oldali sávba, ahol későn vette észre a vele szemből érkező Fiat kisteherautót, amellyel frontálisan ütközött. A Ford öt utasa közül négyen könnyű sérüléseket szenvedtek, az ötödik társuk azonban a karambolban életét vesztette.

Alig végeztek a helyszíneléssel a rendőrök, máris újabb balesethez riasztották őket. A 45-ös főúton a TV-torony után Szentes felől Vásárhely felé tartott egy Suzuki személyautó, melynek sofőrje a ködben előzésbe kezdett. A menetirány szerinti bal oldali sávba áttérve a gépkocsi frontálisan ütközött egy szemből érkező kamionnal. Az ütközést követően a Suzuki vezetője a kórházba szállítás közben hunyt el.

A rendőrség munkatársai ezúton is kérnek minden gépjárművezetőt, hogy a szinte naponta változó út- és látási viszonyoknak megfelelően vezessenek, ne csak magukra vigyázzanak, hanem a közlekedés valamennyi szereplőjének testi épségére figyeljenek oda.

H. V.

 


 

Petárdaháború - Szentesen is
 

2005. január 14.


Elégtelenre vizsgázott ünneplésből városunk lakosságának egy része. Természetesen a nagy vihart kavart petárdázásról van szó, amely számos jó érzésű, valóban ünnepelni vágyó polgár szórakozását tette tönkre. Bebizonyosodott, hogy a magyar társadalom egy része nem elég érett a kulturált szórakozáshoz.


Bővebben


 

Légpuskával lőtték lábon
 

2005. január 14.


Nem telt el a szilveszter lakásbetörés nélkül. Az egyik szentesi otthonból telefont, DVD-t, és egyéb dísztárgyakat vittek el több ezer forint értékben.

Több tüzet okozott egy hajléktalan a város különböző pontjain. A férfi kukákat, avart gyújtott fel, de gyanúsítható bolti lopással és kerékpárok eltulajdonításával is.

Két férfi vitatkozott össze a hétvégén a kenyérgyár előtt. A szópárbajnak dulakodás lett a vége, amibe bekapcsolódott az időközben a helyszínre érkező egyik fél testvére is. A túlerő végül győzedelmeskedett, a pórul járt harmadik vérző homlokkal távozott a helyszínről.

Újév napján történt, hogy egy hölgy a barátjával beszélgetett az utcán, amikor - eddig tisztázatlan irányból - a nőt lábon lőtték. A szerencsétlenül járt hölgy térdét a kórházban megműtötték. A nyomozás jelenlegi állása szerint a lövést légpuskából adták le.

Büntetőeljárás indult ismeretlen tettes ellen, aki vasárnapra virradóra a kunszentmártoni út melletti tanyából fákat vágott volna ki, ám a tolvajt megzavarták "munkálkodása" közben, ezért gépkocsiját hátrahagyva elmenekült a helyszínről.

Büntetőeljárás indult két férfi ellen szerzői jogsértés miatt. Az egyik férfi ugyanis egy teljesen legális, jogtiszta szoftvert kölcsönadott a másiknak. A szoftver megvásárlása csak egy személynek szól, más nem használhatja, ezért kellett megindítani a vizsgálatot.

Hétfőn éjjel zajt hallott a baromfiudvar felöl egy helybéli férfi, ezért körülnézett a tyúkól környékén. Nem volt hiábavaló a terepszemle, a tolvaj éppen a tyúkólban tevékenykedett, ám szárnyassal már nem sikerült távoznia, mert az éber lakók elfogták az idegent, aki ellen lopás vétségének kísérlete miatt indult vizsgálat.

H. V.

 


 

Tóni Bácsi konyhája
 

2005. január 14.


  • Bécsi csülök
  • Havas kocka


Bővebben


 

Legyünk fittek!
 

2005. január 14.


Tisztelt Olvasó! Mint azt az előző héten már olvashatták, a fitt életmód megszerzésének és megtartásának szükségességéről és lehetőségeiről fogok írni.


Bővebben


 

"Mindig példakép leszel"
 

2005. január 14.


A nagyszerű ember, a kiváló sportoló, dr. Papp László születésének 100. évfordulója alkalmából emléktábla avatást tartottak az olimpiai ezüstérmes birkózó szülőházánál, a Dózsa György utca 76. szám alatt. A január 7-i megemlékezés az egykori szabadfogású birkózóról elnevezett sportcsarnoknál kezdődött, ahol megkoszorúzták a névadó emléktábláját.


Bővebben


 

Ezüstérem és gólkirálynői cím Gyuláról
 

2005. január 14.


Rövid időn belül a harmadik teremtornán léptek pályára a Szentesi Futsal Klub lányai-asszonyai. Az őszi-tavaszi idény közötti szünetben ezek a különböző tornák jó célt szolgálnak arra, hogy az edzéseken tanult technikai elemeket élesben is gyakorolhassák, s ezzel minél jobban fel tudjanak készülni a tavaszi folytatásra.

A 2005-ös esztendő első hétvégéjén a harmadik sorozaton bizonyították tudásukat a szentesi lányok. Ezúttal az V. gyulai női teremlabdarúgó-tornán szerepeltek A Békés megyei fürdővárosban nyolc csapat szerepelt. A Szentesi Futsal Klub ellenfelei az "A" csoportban Dévaványa, Szeged II., Debrecen. A nyitó összecsapáson a Dévaványa együttesét Csonka, Bacsa, Körmöczi, Becsei és Milovanovics találataival 5-0-ra győzték le. A második mérkőzésen 2-1-es vereséget szenvedtek a Szeged II. csapatától. A szentesi gólt Körmöczi szerezte. A csoportelsőséget eldöntő derbin Debrecen volt az ellenfél. Nagyiramú, izgalmas mérkőzésen Becsei (3) és Üveges találataival a Kurca-partiak győztek 4-3-ra.

A negyeddöntőben már az első ütközetnek óriási tétje volt, a döntőbe jutás. A kérdés eldöntésében Szolnok lányai-asszonyai vártak a szentesi hölgyekre. Szél István tanítványai hamarosan tudatosították az ellenféllel, hogy ki az úr a pályán. Becsei, Milovanovics 2-2, Körmöczi és Üveges találataival kiütötték a Szolnok gárdáját. Az eredmény 6-1 Szentesnek.

A döntő összecsapásra egy kicsit elfáradtak a lányok. Hiányzott a kellő koncentráció, s az eredmény 3-2-es vereség, a hazai együttestől a Gyulától. A gólokat Bacsa és Becsei szerezték.

A torna végeredménye: 1. Gyula, 2. Szentesi Futsal Klub, 3. Debereceni VSC. A torna gólkirálynője a szentesi Becsei Ibolya lett.

Dunás-Varga Zoltán

 


 

Szentes-Fradi az uszodában
 

2005. január 14.


Január 15-én, szombaton a Ferencváros lesz a Legrand-Szentes férfi vízilabdacsapatának ellenfele az OB I idei első fordulójában. Valószínűleg sokan emlékeznek rá, a Legrand nagyszerű győzelemmel búcsúztatta a 2004-es esztendőt, 7-5-re nyertek Berkiék a Szeged ellen. Most hasonlóan nehéz mérkőzés vár a csapatra, hiszen a jelenleg negyedik helyen álló zöld-fehérek látogatnak a ligeti uszodába.

Ősszel a Fradi nyert 10-6-ra a fővárosban, illő lenne tehát visszavágni a nyitó fordulóban elszenvedett vereségért. Vidumanszky László, a Legrand vezetőedzője szerint a legfontosabb, hogy nagy riválisokkal szemben eredményes legyen a gárda, ami nem azt jelenti, hogy szombaton eleve feltett kezekkel szállnának medencébe (ami védekezésnél egyébként kifejezetten előnyös). Január harmadika óta konditermi- és úszóedzésekkel készülnek a folytatásra, kétkapus játékra pedig a Szabadka és a Szolnok ellen került sor.

Torday Árpád még mindig sérült, könnyített edzéseket végez, ő minden bizonnyal nem játszhat majd a hétvégén. A Szentes-Ferencváros találkozó 18 órakor kezdődik.

H. V.

 


 

A bajtársak emlékére
 

2005. január 14.


Képünkön: A megemlékezők egy csoportja.

Hatvankét évvel ezelőtt, a Don-kanyarban szenvedte el a II. Magyar Hadsereg a legnagyobb veszteséget az oroszországi fronton. Erre a szomorú eseményre, a hazáért az életükkel fizető katonákra emlékeztek január 12-én az ország több pontján, így városunkban is. A II. világháborús emlékműnél rendezett tiszteletadáson megjelentek az egykori katonák, a későbbi hadifoglyok életben lévő tagjai is. Mint a megemlékezésen elhangzott, közülük is már csak a fiatalabbak lehetettek jelen. Az ő maroknyi csoportjuk is mécsest gyújtott az elesett bajtársak emlékének adózva a liget bejáratánál lévő emlékmű előtt. A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének emléklángjai mellé kerültek a városvezetés, valamint a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár katonáinak mécsesei is.

 


 

Kosaras vereség
 

2005. január 14.


Egy bizonyos szócskát igen csak sokszor kiáltották a szurkolók az elmúlt hét végi Szentesi KK - Domaszék kosárlabda mérkőzésen. A mérkőzés helyzetei kapcsán háborogtak a nézők. A vendégek már az első pillanattól vezettek végig a mérkőzésen és mire sikerült volna felzárkóznunk, vége lett a mérkőzésnek. Eredmény: 82-96. A csapatnak még jobban össze kell kovácsolódni, és fontos a kombinációk meg- és újratervezése. Ha mindez sikerül, akkor nem halljuk a következő mérkőzéseken a következő mondatokat: Aszta' mindenit! Aszta'! Figyeljetek már a lepattanóra! (Kép és szöveg: Vidovics)

 


 

A Cső-Montage ellen kezdenek
 

2005. január 14.


Január 17-én a Cső-Montage ellen idegenben kezdi a "tavaszi" szezont a Legrand-Szentes G.B.S.C. NB I-es futsal csapata. Mint emlékezetes, az őszi nyitófordulóban hazai pályán 8-0 arányú vereséget szenvedtek a mieink, ám ez az eredmény most nem ismétlődhet meg, legalábbis Szerencsi István csapatvezető szerint. A cél mindemelett a tisztes helytállás lehet a jó nevű ellenfél otthonában. Kisebb sérülések hátráltatják ugyan a felkészülést, de hétfőn este minden bizonnyal a csapat meghatározó játékosai bevethetőek lesznek.

A Legrand a hatodik helyről folytatja a bajnoki küzdelmeket, a játékosok szeretnék megőrizni ezt a pozíciót a szezon végéig, bár a vezetőség hivatalos célkitűzése még mindig a nyolcadik hely. A minél jobb helyezés elérése érdekében tervezik a keret további erősítését, elképzelhető, hogy két-három makói labdarúgóval "izmosodik" a csapat.

Sorsoltak a futsal Magyar Kupában is. A legjobb 16 között a Legrand a Pécs gárdájával került párba, az első mérkőzésre márciusban a baranyai megyeszékhelyen kerül sor.

H. V.

 


 

Családi események
 

2005. január 14.


Született:
Pável Bélának és Bodnár Brigittának (Szigeti I. u. 16.) Vivien, Horeftos Krisztián Attilának és Horváth Tímeának (Sima F. u. 37.) Melitta, Fekete-Nagy Gábornak és Győri Krisztinának (Dr. Mátéffy F. u. 28.) Hanna, Pörneki Tibornak és Bányik Ibolyának (Daru u. 8.) Richárd, Polgár Csabának és Tibrik Erikának (Mező u. 11.) Fanni Doroti, Török-Berta Sándornak és Váczi Erikának (Dózsa Gy. u. 28.) Benjámin Sándor, Vigh Istvánnak és Lovas Mariannának (Csongrád, Nádor u. 4/A) Dávid, Tóth Lászlónak és Szabó Mária Magdolnának (Csongrád, Tompa M. u. 11.) Nóra, Német Ferencnek és Gyovai Gabriellának (Csongrád, Fő u. 2-4.) Szabolcs nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: Horváth Mihályné Farsang Erzsébet (Mariska u. 4.), Lénárt Sándorné Nyikos Eszter (Pataki zug 4.), Kun Lászlóné Balog Piroska (Nagyhegy 433.), Borsos Eszter (Bajcsy-Zs. u. 2.), Bugyi János (Kökény u. 4.), Szatmári Tibor (Keresztes u. 21.), Tokaji Sándor (Szent A. u. 6.), Dezső Sándor (Dónát 119.), Bodnár Ferenc (Boros S. u. 18.), Misik Albert (Csongrád, Kert u. 9.), Nagy László (Csongrád, Vég u. 19.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz