<<< Vissza

Fórum a kertbarátoknál

2005. január 14.

 
Több évtized óta, hagyományosan közéleti fórummal kezdik a kertbatárok az új esztendőt, ilyenkor röviden áttekintik az elmúlt évet, leszűrve az esetleges tanulságokat, és előretekintenek az idei év várható eseményeire. Így történt hó 10-én este is, amikor mintegy 40-en gyűltek össze a Móricz Zsigmond Művelődési Házban egy kis tapasztalatcserére.

A meghívott vendégek közül elsőként Szirbik Imre polgármester arról beszélt, hogy a zöldfelületek megtartása, növelése valamint a fásítás tovább folytatódik a városban. Ebben nemcsak kertbarátok, hanem minden természetet szerető lakos részt vételére számítanak. A házak előtti területek gondozásánál (fűnyírás, virágosítás, fák-bokrok ültetése, nyírása stb.) ne várjunk központi megoldásokra, hanem időarányosan végezzük el ezeket a teendőket, hisz legtöbbet az ott lakók látják azt az utcaszakaszt. S ha csúnya, gondozatlan a ház környéke, az ottaniak magukról állítanak ki lehangoló bizonyítványt.

Marsi Tibor falugazdász felhívta a figyelmet az őstermelői igazolvány esedékes meghosszabbítására, most még gyorsan folyik az ügyintézés, mert nincs nagy tömeg. Akik uniós regisztrációs számmal rendelkeznek, az őstermelői igazolványt akár félre is tehetik. Már szinte szokás szerint folyik a falugazdászi hálózat átszervezése, ettől függetlenül a pályázati dokumentumok összeállításában továbbra is számíthatnak rájuk.

Szoboszlai György a Dél-Kertész TÉSZ képviseletében elmondta, hogy a szentesi központú szervezet az ország egyik legerősebb ilyen társulása. Mára közel 100 TÉSZ alakult meg, de már majdnem a fele csődbe is jutott. A szentesiek viszont két év alatt erős anyagi bázist teremtve, az ország első öt legjobbja TÉSZ-ei közé fejlődtek. A sok ígérgetéssel szemben korántsem kapnak komolyabb központi támogatást, így elsősorban magukra illetve a 600 fős tagságukra számíthatnak.

A fórummal tehát elkezdődött a 2005. évi kertbarát programsorozat. Májusig minden második hétfőn folynak előadások a Móricz Zsigmond Művelődési Házban 18 órai kezdettel, melyekre mindenkit szeretettel várunk, akár tag, akár nem. A következő összejövetel január 24-én lesz, amikor Gulyás Ferenc, a csongrádi hegyközség elnöke beszél a borról, egy kis borkóstolóval egybekötve. S mivel farsang van, a bálok időszaka, mindenkit hívunk és várunk a február 12-i farsangi bálunkra, belépő vacsorával csak 800 forint.

Dr. Horváth György
Király István kertbarátkör elnöke


<<< Vissza