<<< Vissza

Tóni Bácsi konyhája

2005. január 14.

 
Bécsi csülök

Hozzávalók
10 személyre: 5 db borjúcsülök, 30 dkg zsír, 5 dl fehérbor, 1 sárgarépa, 1 fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 nagy paradicsom, só, bors, 1 zeller szára, kakukkfű.

Elkészítés:
A borjúcsülköt sütésre előkészítjük, jól lemosva, majd ruhával leszárítva sózzuk, törött borssal és reszelt szerecsendióval meghintjük. Zsírral kikent tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben 40 percig, locsolgatva sütjük, ha kell kevés vizet öntünk alá. 40 perc után kivesszük a félig sült borjúcsülköt, a csontról éles késsel mindkét oldalon levágjuk, hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, a hozzávaló zöldséggel, hagymával, répával együtt visszatesszük a sütőbe és még locsolgatva készre pároljuk. Sült burgonyával tálaljuk. A fűszereket és a zöldségeket tálalásnál eltávolítjuk. Fejes salátát kínálunk mellé.

Havas kocka

Hozzávalók 4 személyre: 5 dkg mogyoró, 20 dkg cukor, 2 ek. kakaó, 2 dl tej, 1 tojás, 1 tojássárgája, 10 dkg puha margarin, 1 ek. sütőpor, fél citrom leve, rétesliszt, a tepsi kikenéséhez zsír és liszt.

A mázhoz : 1 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, fél citrom leve.

Elkészítés: A sütőt 200 fokra bemelegítjük. A mogyorót a sütőben megpirítjuk, majd 5 dkg cukorral megdaráljuk. A kakaót a tejjel simára keverjük, kevergetve felforraljuk és kihűtjük.

A maradék 15 dkg cukrot a puha margarinnal, az egész tojással, a tojássárgájával és a sütőporral habosra keverjük, a kakaót és a cukros mogyorót apránként beledolgozzuk. A citromlével ízesítjük, végül a liszttel kikeverjük. Alaposan kizsírozott, kilisztezett tepsibe simítjuk és tűpróbáig sütjük. Mialatt a tészta sül, a porcukrot a tojásfehérjével és a citromlével addig keverjük, amíg fényes, nehezen folyó lesz. A sütőből kivett tésztára simítjuk: amire a tészta kihűl, a tetején a máz ropogós lesz. Kockákra vágva tálaljuk.

Jó éjvágyat!


<<< Vissza