<<< Vissza

A tanárnő jelenete Terézanyuval

2005. január 14.

 
Bár Perjésné Dózsa Erzsébet néhány oldal után becsukta az Állítsátok meg Terézanyut! című könyvet, a filmváltozat egyik szerepére mégis igent mondott. Így aztán az új magyar filmvígjáték egyik jelenetében feltűnik a Horváth Mihály Gimnázium tanára is.

Az köztudott, hogy a tanárnő az iskola drámai tagozatán oktat, az talán kevésbé, hogy maga is műveli a színészmesterséget. Több filmben szerepelt már, az egyik alakítását éppen az ünnepek alatt láthattuk a Duna Televízióban a Feri és az édes élet című szatírában, Hollósi Frigyes partnereként. Ezt a főszerepet megelőzően játszott többek közt a Kis utazás című filmben, a '70-es években pedig Mészáros Márta és Szomjas György filmjeiben. Szerepeinek köszönhetően került bele ebbe a felvállaltan szórakoztatónak készülő produkcióba: megfelelő karaktert keresve találtak rá a tanárnőre. Az Állítsátok meg Terázanyut! más, mint eddigi filmjei, ebben ugyanis a főszerepet játszó Hámori Gabriella mellett csak epizódszerepek vannak, abból is vagy százötven. Akárcsak az alapanyagban, a regényben, mely bestseller lett, tehát nagyon sokan olvasták. A tanárnő nem. - Egyszer a kezembe került a könyv, de három lap után letettem, nagyon untatnak az ilyen típusú regények - árulta el. - Ahhoz sem volt türelmem, hogy kikeressem benne a szerepem.

Mivel a tömegfilmekért sem rajong, gondolkodnia kellett, egyáltalán elvállalja-e a szerepet. Azonban csábítónak bizonyult az ajánlat anyagi része, amit ezért a rövid fellépésért kínáltak. A nyári forgatás szokatlan élményt jelentett Dózsa Erzsébetnek, mert a korábbi filmeknél azt tapasztalta, hogy minden csúszik, sokszor napokat, heteket. Ott a rendező és az operatőr rengeteget bíbelődött a beállítással, világítással, hiszen a szerzői- és művészfilmeknek egyéni képi világot kell teremteniük. Itt viszont "ipari" körülmények várták, szerinte így mehet ez Hollywoodban is. Pontosan jött érte az autó, azonnal fogadta a sminkes és az öltöztető, majd irány a stúdió. A rendező éppen csak bemutatkozott, már kezdődött is a jelenet felvétele. A tanárnő egy erkölcsi bizottság egyik tagját játssza, akik számon kérik a szingli főszereplőnőn, hogy nem legálisan él nemi életet. Szemben állt Hámori Gabriella, a tanárnő partnerei közül pedig Szacsvay László emelkedett ki, de a sikert fokozandó oda állították a prostituáltak országos szövetségének elnöknőjét is, személyével teljesen ellentétes szerepkörbe. Az operatőr - aki a forgatás szünetében a Sorstalanság című film felvételein is dolgozott - instrukcióit viszont dicsérte a tanárnő. Perjésné szívén viseli a filmművészetet. A gimnáziumban filmesztétikát is tanít, sok tanítványából vált már operatőr, vágó vagy rendező. Mostani diákjai előtt a legutóbbi szerepe sem maradt titokban. - Arra tanítom őket, hogy míg nem láttak egy filmet, így ezt is, ne legyen véleményük róla. Utána leszek rá kíváncsi.

D. J.


<<< Vissza