<<< Vissza

Bugyi Istvánról nevezték el a kórházat
A professzor szellemisége ma is a falak között él

2005. január 14.

 
Képalünkön: A Bugyi család: a kép szélein a két testvér; Péter és András gyermekeikkel és unokákkal, a képről hiányzik István és Tamás. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A szentesi kórház a Csongrád Megyei Közgyűlés döntése alapján január 1-jén felvette dr. Bugyi István sebész professzor nevét. Ebből az alkalomból január 8-án, szombaton ünnepi tudományos ülést rendeztek a művelődési központban.

Először dr. Borzi Márta főigazgató főorvos köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy a mai alkalom valójában névadó ünnepség. Murányi László csongrádi képviselő kezdeményezését - miszerint a kórház vegye fel Bugyi professzor nevét - jóváhagyták és megszavazták. A főorvos asszony nem régóta dolgozik Szentesen, de Bugyi professzor szellemiségével nap mint nap találkozik a kórházban. Ma is ott él a falak között, és sokat emlegetik. Minden évben a születésnapja környékén Bugyi István emlékérmet osztanak, ami egy erkölcsi elismerés a dolgozóknak. Megtiszteltetés a kórház számára, hogy viselheti a professzor nevét, hiszen az utóbbi időben a hírnevük egy kicsit megromlott, de most - Bugyi István szellemének továbbvitelével - tiszta lappal indulhatnak.

Dr. Frank József, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy a szentesi kórház országos hírű volt, de sajnálatos dolgok történtek. A korábbi pénzügyi veszteséget mára leküzdötték, a kórház jól működik.

Szirbik Imre polgármester szerint egy névadó ünnepség visszatekintésre kötelez, mely magában foglalja annak a gyakorló tudós orvosnak a példáját, akit halála után is hosszú ideig megőrzött betegeinek emlékezete. A szakma és a város büszke arra, hogy volt egy szülötte, akinek olyan tankönyve jelent meg, amelyet generációk használtak. Bugyi István tartást adott az intézménynek. Családfő, orvos és tudós volt egyszerre, aki mindenki számára kedves emlék, követendő példa. A szentesi kórház erős szervezet, hiszen pénzügyileg kemény munkával talpra állt, megőrizte az emberek megbecsülését, bizalmát, meg tudott újulni, vagyis meggyógyult. Új korszak indulhat az intézmény életében.

Dr. Lonovics János, a Szegedi Tudományegyetem orvoscentrumának elnöke szerint a kórház büszke lehet arra, hogy ilyen emberek nőttek fel benne, mint Bugyi István. Arra kérte a jelenlévőket, hogy ebben a szellemben folytassák működésüket. Dr. Papp Zoltán sebész főorvos dr. Bugyi István professzor élete és munkássága címmel tartott előadást. Tőle megtudtuk, hogy a professzor hogyan viszonyult az irodalomhoz: verseket és könyveket írt, publikációi, közleményei jelentek meg. Dr. Lukács Géza, a Magyar Sebész Társaság elnöke előadásában elmondta, hogy Bugyi István könyvéből készült fel szakvizsgájára, és sebészeti viták után gyakran mondták: "Nézzük meg, mit ír a Bugyi-könyv!" Dr. Lázár György, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető tanára a régió sebészeti ellátásának jellemzőiről beszélt, de tőle tudtuk meg azt is, hogy a kórházból 130-ból 50 visel nevet, és összesen négy sebész nevét vette fel. A Bugyi István Kórház az ötödik. Dr. Tóth Csaba, a Debreceni Tudományegyetem urológiai klinikájának igazgatója egy tanítvány szubjektív nézőpontjából beszélt a professzorról. Bugyi István leveleiből idézett, melyekre a finom, visszafogott humor volt jellemező. Dr. Petri István sebész főorvos Sebészet Szentesen, napjainkban címmel tartott előadást. Statisztikai adatokat közölt a hallgatósággal, a többi között azt, hogy több mint 36ezer műtét volt a sebészeten 1983 és 2004 között. Shakespeare-től idézett: "A volt s a lesz szép, csak a van silány!"

Dr. Borzi Márta búcsúzó szavaiban elmondta: bízik abban, hogy a van mégsem annyira silány. A névadó ünnepség után Bugyi István szavaival "tudományos marhapörkölt"-re, vagyis ünnepi ebédre invitálta a meghívottakat.

Majzik Andrea


<<< Vissza