<<< Vissza

Segíteni a rászorultakon

2005. január 14.

 
Ha valaki meghallja azt a szót, hogy Vöröskereszt, rögtön az egyik legnagyobb humanitárius szervezet jut az eszébe, melynek önkéntesei az egész világon azon fáradoznak, hogy megkönnyítsék a rászorulók életét és segítsenek a bajbajutottakon. A szervezet Szentesen is működik már sok-sok év óta. Agócs Lászlónéval, a Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Vezetőségének titkárával az év vége történéseiről, eseményeiről beszélgettünk.

- Ugyan már eltelt néhány hét az első önök, és a Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal Közösen tartott konzultáció óta, de ez nem egy egyszeri alkalom volt, hiszen április végig tart.

- Pályázaton nyertünk 2 millió forintot arra, hogy drogmegelőző programot tartsunk 35 óvónőnek és pedagógusnak. Az "Egészséget, testben és lélekben" elnevezésű konzultációkon a gyermekekkel foglalkozók mindent megtudhatnak a tanítás során felvetődő problémákról, és a drogmegelőzésről.

- Néhány héttel ezelőtt tartották meg a véradó napot, hogyan értékeli a rendezvényt?

- A véradónap nagyon sikeres volt, hiszen 163 kitüntetést adhattunk át a 30-szor és annál többször vért adóknak az " Együtt a Véradókért Szentesen Alapítvány" és a felajánlott 1%-oknak köszönhetően. De nem csak a véradókat jutalmaztuk, hanem a szervezőket is. Így elismerést kapott dr. Sztantics Csaba Szentes város jegyzője, dr Kós György Fábiánsebestyén polgármestere, és Kollár János Eperjes polgármestere is.

- Milyen gyakran adható vér?

- A szabályok szerint 59 naponként lehet adni, és ilyenkor 4,5 dl vért vesznek le az embertől. De ezzel a lehetőséggel azért nem igazából élnek. A nemrégiben kitüntetettek közül a legtöbbször Nemes Sándor adott vért. Ő 140-szer segített már a Vöröskeresztnek.

- Az év vége felé több műsort is szervezett a Vöröskereszt, mi volt ezeknek a célja?

- Így karácsony táján mindenki segíteni próbál a rászorultakon. Ez nekünk is feladatunk, amit nagyon komolyan veszünk. Így december 7-én egy mikulás napi műsorral kedveskedtünk a gyerekeknek. Illetve nem is mi, hanem a Pom-Pom együttes. 500 gyermek vett részt az előadáson, akik Szentes és a környékbeli faluk iskoláiból jöttek. Fantasztikus érzés volt azt látni, ahogyan a kicsik csillogó szemmel beléptek a színházba, és az, ahogyan állva tapsolnak és énekelnek a műsor alatt. Én ezúton is szeretném megköszönni a támogatóinknak, hogy segítettek a műsor létrehozásában, és abban, hogy utána minden gyereknek egy kis csomaggal kedveskedhettünk.

- Volt még egy más jellegű műsor is decemberben.

- Igen, a területünkön élő szociális rászorultak megsegítésére karácsonyi, jótékony célú hangversenyt is szerveztünk a Római Katolikus Egyházközséggel közösen. Ez már igazán hagyományos rendezvénynek mondható, hiszen 16. alaklommal minden évben megtartjuk. Nagyon örülök, hogy évről évre több pénz kerül a perselybe, és annak is hogy egyre több előadó vesz részt rajta. A kezdetekkor még csak a Bárdos Lajos Vegyeskar, a Petőfi iskolások és Városi Fúvószenekar lépett fel, most pedig már több általános iskolából is voltak fellépők, énekelt az óvónők kórusa és Andor Csilla is. Külön köszönetemet fejezném ki Nagy János nyugalmazott zeneiskola igazgatónak, hogy megszervezte és levezényelte a műsort. - E műsor bevételéből és különböző felajánlásokból csomagokat is osztottak a rászorulóknak.

- December 15-én 150 rászorulónak osztottunk ki csomagokat. Hagyományos módon, mi nem élelmiszert adunk, hanem vegyiárut. Tisztító és tisztálkodó szereket, hiszen ezekre is nagy szükség van minden háztartásban. A csomagosztást műsor színesítette. Fellépett a Zöldág Egyesület és Dömsödi Teréz. Most a rendezvények terén egy kis szünet következik, de azt mindenképpen szeretném elmondani, hogy vérre a téli hónapokban is nagy szükség van, így aki teheti, az menjen el a véradó állomásra keddenként vagy szerdánként 8 és 12 óra között, és adjon vért, hiszen így biztos lehet benne, hogy egészséges, és ennél szebben talán nem is segíthet a többi emberen.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza