<<< Vissza

Világjáró táncosok
A Kötelező táncok és a Dirty Dancing földjén

2005. január 14.

 
Képünkön: Balról jobbra: Szögi Szilvia, László Csaba, Páli Viktória, Szatmári Nagy Szilvia, Páli Erik, Szepesi Judit és Szepesi József. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Ausztráliában, a tíztánc világbajnokságon versenyzett a László Csaba-Szögi Szilvia páros decemberben, majd az észak-amerikai földrészen táncoltak a Szilver TSE másik két legjobb táncospárjával újévi koncerteken.

Közülük egyedül Csaba járt egyszer Európán kívül, a többieknek ez volt eddigi legmesszebbre vezető útjuk. Azonban neki és a hatszoros magyar bajnok páros hölgytagjának Ausztrália jelentette az eddigi és legfárasztóbb repülőutat, Szingapúrig 12 és fél órát, majd onnan még két és felet repültek. Mégsem volt gond az átállással a Kötelező táncok című film hazájában. Melbourne-ben, ahol 50 ezer magyar él, a szentesi táncosok egy hatalmas, magyarok lakta házban töltöttek egy hetet december közepén. Volt módjuk felkészülni, gyakorolni, s mint mondják, a tánc a versenyeken is jól ment nekik. Előbb egy standard open verseny eredményén ez remekül tükröződött: ötödik helyen végeztek a 72 pár versengésében. Legyőzött riválisaikkal is találkoztak másnap a tíztánc világbajnokság mezőnyében, s jó eredményre számítottak.

Mégsem így alakult, korábbi versenyeken megvert párosok is eléjük kerültek, így kiszorultak a legjobbak közül. Ők sem értik, miért tudtak ezek a párosok a világbajnokságon visszavágni.

Idén már nem a hazai versenyekre koncentrál Csaba és Szilvi. Tavaszig három nemzetközi verseny már biztosan vár rájuk, a pontozókra meg az a feladat, hogy jobban megismerjék őket.

Szatmári Nagy Szilvia tanítványai a 21. helynél helyszínen látta, hogy ennél jobban táncoltak, s teljesítményük más tanárok, versenyzők szerint is döntőbe jutást ért volna. Csabáék az elmúlt négy évben rendre középdöntősök voltak a világbajnokságokon, a 10 -14. helyek környékén végezve.

Amiatt viszont nagyon boldog a Szilver TSE vezetője, hogy legjobb táncosai fantasztikus vendégszereplési lehetőséghez jutottak az év végén, ezért is megérte nyúzni magukat az edzéseken. A Magyar Táncsport Szövetség elnöke ajánlotta őket egy kanadai magyar koncertszervező figyelmébe, akit aztán le is nyűgöztek az Operaházban a Kék Duna-keringőre összeállított látványos produkciójukkal. A cég tíz éve szervez a bécsihez hasonlatos újévi koncerteket az Újvilágban, a társastánc a legutóbbi műsorban debütált. Három szilveres pár lépett fel nagy szimfónikus zenekarok muzsikájára, egy tenorral, egy szoprán énekessel és balett-táncosokkal közös műsorban. A László-Szögi páros három városba, Fort Lauderdale-be, Corall Springsbe és West Palm Beach-re utazott a zenekarral, az év utolsó napján ez utóbbi helyen léptek fel. Akkor is, mint a többi napon, este 8-tól fél 11-ig tartott az előadás, de a szilveszteri mulatozásban nem volt részük, mivel a városban csupán zártkörű rendezvények voltak. Palm Beach, az elegáns milliomos negyed csendesen ünnepelt: petárdát talán csak egyet hallottak Szilviék. Egyébként minden városban helybeli közönséget szórakoztattak, de a nézőtérről ismerős szavakat is kiabáltak feléjük: "Szép volt!".

Míg Csabáék Florida keleti részén, a Páli testvérek a nyugati oldalon táncoltak egy 65 tagú zenekar bécsi klasszikus muzsikájára, a műsor a Salut to Wien címet viselte. Erik és Viktória előbb Fort Myersben mutatkozott be, december 31-én pedig Clearwaterben fogadták a tapsot, s a fellépés után, éjfélkor épp úton voltak következő fellépésük helyszínére, Sarasotába, ahol egy helybeli magyar megvendégelte a táncosokat. Úgy tudják, a kisvárosnak számító településen él nyolcezer hofitársunk is, voltak közülük is a koncerten.

A Szilver csongrádi klubjából Kanadába vezetett a Szepesi testvérpár útja. József és Judit újévi koncerten lépett fel január 1-én, és 2-án, Vencouverben és Victoriában, ez utóbbiról megemlítik, szállodájuk ablakából éppen a Parlamentre láttak. Kanadában is visszafogottan telt a szilveszter, petárdadurrogás és trombitaszó nélkül, nagyon tiszta utcákon.

A táncospárokat év végén visszavárják az amerikai kontinensre.

Darók József


<<< Vissza