<<< Vissza

"Zöld Forráson" nyert a város

2005. január 14.

 
Képünkön: Baloghné Berezvai Csilla és Szűcs Lajos a sajtótájékoztatón. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A szentesi önkormányzat az elmúlt évben több pályázatot nyújtott be a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium célirányú pályázataira a " Zöld Forrás" program keretében. A pályázatokat a napokban elbírálták, és a város részéről kedvező döntés született. Erről Szűcs Lajos tartott tájékoztatót január 11-én délelőtt.

Az alpolgármester hangsúlyozta: nem az összegszerűsége jelentős ezeknek a pályázatoknak, hanem a segítségével megvalósítható változtatások. Ezzel pedig a város megítélése is.
Az első pályázat a szentesi Nagyvölgy bel- és csapadékvíz elvezető csatorna 3 km-es városi szakaszának meder- és parttisztítására irányult. Erre 2,2 millió forintot nyert a város. A csatorna megtisztítása nagyon fontos feladat, mivel - bár most nincs belvíz gond - ha sok lesz a csapadék, a csatorna nem tudja elvezetni a vizet, mivel rengeteg a beledobott szemét.

Ugyancsak fontos feladatot jelent a szelektív hulladékgyűjtő szigethálózat kiépítése és egy hulladékgyűjtő célgép beszerzése is. Ebben az ügyben már eddig is sokat tett a város, de további fejlesztésekre van szükség. Szentesen jelenleg kilenc szelektív hulladékgyűjtő sziget található, de a pályázat jóvoltából további húsz telepítésére nyílik lehetőség. Ehhez kapcsolódóan fontos feladat egy olyan gépjármű beszerzése is, amely kizárólag a szelektív hulladékot gyűjti. Ennek megvásárlása még folyamatban van, valószínűleg lízingelni fogja a város.

A harmadik pályázat segítségével a közterületen elhagyott hulladék begyűjtése és elszállítására kézi és gépi munkaerő felhasználásával, illetve az illegális hulladéklerakók felfedezésére lesz lehetőség. Ez persze nagyban múlik a lakosokon is. Hiszen a legfontosabb az, hogy csak a kijelölt helyekre tegyék ki a szemetet és ne dobjanak el semmit a városban, és persze a környékén sem.

Ugyancsak a "Zöld Forrás" programhoz tartozik a város zöld területeinek bővítése is, így a Nagyhegyszéli úton 300 db őshonos fát telepítenek a jövőben, közmunkásokkal. Ez a MÁV zaj- illetve porterhelése miatt is fontos környéken élőknek. A 2000-es belvíz sok fát pusztított ki azon a területen, így most a telepítésnél figyelnek arra is, hogy olyan fákat ültessenek, amelyek elviselik a belvizesebb talajt is.

A pályázati programok megvalósításával bővülnek a város zöldterületei, javul a környezeti állapota és kiszélesedik a szelektív hulladékgyűjtés is. Ezt a változást a lakók is érzékelni és minden bizonnyal értékelni is fogják.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza