<<< Vissza

A szépség szobrásza

2005. január 14.

 

Már látogatható Bánvölgyi László szegedi szobrászművész kiállítása a galériában. Az idei év első tárlatát dr. Tóth Attila művészeti író nyitotta meg.

"Ahogy beléptem mellbe vágott a szobrászat egész teret betöltő jelenléte"- ezekkel a szavakkal kezdte a kiállítást megnyitó beszédét. És valóban. A gyönyörű alkotásokban mindenki meglátja a szépet és az igazi művészetet. A kiállítás azért is izgalmas, ha van az embernek fogalma a szobrászatról - már pedig kinek ne lenne - akkor vagy megerősíti a fogalmait, vagy sok új dolgot fedez fel benne.
A szobrászat legrégebb óta az e
mberi ábrázolással függ össze, és a kiállításon ennek méginkább igazolását lehet látni. A kiállítás leglényegesebb mondani valója, hogy az ember a legizgalmasabb témája a szobrászatnak. " Bánvölgyi László a szépség szobrásza, nagyon mélyen átérzi az ember mélységéből származó humánum szépségét". A figuráinak, a portréinak a lényegi elemét ez a fajta hozzáállás adja. A kiállításon olyan portrék láthatóak, akik hozzá a legközelebb állnak. Felesége portréja, gyermekei szobrai és a rokonság ábrázolása. A szépség szobrászához hozzátartozik a legbensőbb emberi értékeknek a felvállalása. Ha az ember nem tudná, hogy a családtagjait ábrázolja ezeken a szobrokon, akkor is megérezhető a megérintő bensőséges szeretet, lágyság, a belőlük fakadó érzelmek a túláradása. Szobrainak a mitikus világba való kivetítés a másik jellemzője. A kiállításnak van két nagyszerű sorozata. Az állatövi csillagképek humanizálása. A művész szobrászatának egyfajta összefoglalását jelenti a zoodiákus sorozat. Ezeknél a műveknél természetszerűen jön össze a mitikus attitűddel és a hajlammal illetve a szellemi szféráknak a megélésével és a munkásságába való beépítésével. Az ábrázolások nagyon érdekesek, van egyfajta szürrealisztikus ábrázolása ezeknek a motívumoknak.

A keresztény mondavilágban, hitvilágban jól értelmezett értelmezett, jelképek használatával, a kozmikus világképből adódó szellemi képek ötvözésével és magának a tárgyiasult világnak a megtartásával egy hármas együttlétben születtek ezek a művek.

A szobrok azért szépek, mert hitelesen a mai ember gondolkodásának megfelelően prezentálták.

Bánvölgyi László nagyon komoly restaurátori múlttal is rendelkezik és szép köztéri szobrai vannak. Erről képek találhatók a kiállításon. Az ő nevéhez fűződik Szegeden a 42-esek lovas emlékművének az újra formálása. Szeged egyik büszkesége, a 19. század végéről származó Dóm téren található Szentháromság szobor teljes újraalkotását is Bánvölgyi László végezte.

A gyönyörű szobrokból álló kiállítás január 29-ig látható a galéria nyitvatartási ideje alatt.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza