XXXV. évfolyam 20. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Megújulhat a megyeháza épülete
A jövő szolgálatában

2004. május 21.


Képünkön: Dr. Lampert Mónika belügyminiszter és Szirbik Imre polgármester „kézfogója” a parlamenti sajtótájékoztatón. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Több mint egy évtizede, 1991 óta működik az állami támogatási rendszer, amely a helyi önkormányzatok számára minimális, mintegy 10-15 százalékos önrész vállalásával tesz lehetővé nagyon költséges beruházásokat. Az úgynevezett címzett állami támogatásokkal létrejövő önkormányzati beruházások értéke 200 millió forinttól több milliárd forintig terjedhet.


Bővebben


 

Még nincs döntés
 

2004. május 21.


Abban bízott Szirbik Imre polgármester, hogy a táblabíróság május 19-én pontot tesz a Petőfi komplexum ügyére. A jó hírről sajtótájékoztató keretében szerette volna értesíteni a lakosságot. Ez azonban elmaradt. Dr. Stern Sándor ügyvéddel, aki a várost képviseli ebben a tengerikígyóvá növekedett ügyben, telefonon értekezve elmondta, a Szegedi Ítélőtábla nem hirdetett ítéletet. A másik két peres fél, sem a Budalakk Konzorcium, sem a Fikk Rt. képviselője nem jelent meg a tárgyaláson, a város álláspontját Stern doktor kifejtette, a bíróság úgy döntött, hogy egy hét múlva hirdet ítéletet.


Bővebben


 

Kiállítás és vásár
 

2004. május 21.


Május 14-én délelőtt nyitotta meg kapuját a Szentes Expo a városi sportcsarnokban. A kezdetekben kereskedelmi napok és vásár néven ismert rendezvény résztvevői nemcsak a szentesieknek kínálják portékáikat, hanem a térség lakóinak is. A kiállítást és vásárt Szűcs Lajos alpolgármester nyitotta meg, aki elmondta, fontosnak tartja a termelő- és szolgáltatóipar résztvevőinek bemutatkozását. Ezek után került sor a vásárdíjak átadására.


 

Tilosban parkolók
 

2004. május 21.


Több olyan hely is van a városban, ahol a gépjárműparkolás nem teljesen megoldott. Kóczán Istvánnal, a közterület-felügyelet vezetőjével most három ilyen helyszínt tekintünk át. Mint ismertes, a város kezdeményezésére, nem csekély költséggel a piac mellett megépült egy parkoló. Ahol 150–200 autó is elfér. Ennek ellenére az emberek előszeretettel állnak meg a piac előtti területen, ahol a kerékpármegőrző előtti részt használják parkolásra, ami egyrészt a TÜZÉP-telepre érkezőknek van fenntartva.


Bővebben


 

A felsőpárti reformátusoknak
90 éve épült a templom (I.)  

2004. május 21.


Képünkön: Dobovszky József István szentesi építész terve

Régi igény volt Szentesen, hogy az egyre terebélyesedő város északi részén, a Felsőpártnak nevezett városrészben is épüljön református templom. Először az 1800-as évek elején vetődött föl komolyan a kérdés, összefüggésben a központban tervezett új templom ügyével. Többen azon a nézeten voltak, hogy a főtéri régi templomot elegendő lenne csak kibővíteni, az új templomot pedig a központtól távolabb, az akkori sóház mellett (a mai Termál Gyógyfürdő telkén) kellene felépíteni. Utóbb mégis a főtéren épült fel a jelenlegi nagytemplom 1808-1826 között. Hosszú szünet után az egyház presbitériuma 1871 tavaszán ismét foglalkozott a kérdéssel, s gyűjtést indított a felsőpárti templom építésére. Csukás Benjamin főgondnoknak sikerült elérnie azt is, hogy az adományok mellett a sírboltokból befolyó jövedelmet a templomalap gyarapítására fordítsák. 


Bővebben


 

Brüsszel vagy Athén?
 

2004. május 21.


Kedd reggel írom e sorokat. Szeretem már hétfőn leadni cikkeim kéziratát a szerkesztőségnek. Idejében. Tegnap is ezt tettem. Ahogy mondani szokás: „Elvetettem a gondját.”

Ma azonban – bár tegnap már benyújtottam írásomat – nem érzem úgy, mintha nyugodt lehetnék az ügyben. Mert tegnap este kétszer is szembe találtam magam egy olyan választási hirdetéssel, mely azonnali reagálásra kényszerít.


Bővebben


 

Azúr égen kondenzcsíkok – 1943
 

2004. május 21.


Képünkön: Az 1939-ben épült hangár mögött, a ‘43-ban elkészült repülőotthon parancsnoki épülete látható. (Pap László archív)

Augusztus 2-án, és a hónap utolsó vasárnapjának délutánján újból, a tiszta égbolton egy tündöklő fénypont, egy ezüstcsillag, akár egy nappal is látható üstökös mutatta meg önmagát. Ahogyan a csillogó mag haladt délről északra a nyugati égbolton úgy növekedett, majd változott vékony szalaggá a csóva.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. május 21.


Ne mondj mindent problémának! A gondot, a bajt, az elintézni való dolgokat sem. Csak az olyan gond probléma, amelynek egyelőre semmiféle megoldását nem látod. A többit intézd el, oldd meg, a problémád megoldását pedig beszéld meg a nálad okosabbakkal.

*********************************************

A saját véleményét mindenki helyesnek és feltétlenül tárgyilagosnak tartja. Csak a mások véleménye lehet elfogult, ugye?


Bővebben


 

Információ, szabadság, hatalom
 

2004. május 21.


Képünkön: A miniszter ellátogatott a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolába.

Egy kicsit rendhagyó beszélgetésre invitálta az érdeklődőket Szűcs Lajos alpolgármester a Páterházba. Vendégével, Kovács Kálmán informatikai miniszterrel több kérdést is körbejárt szakmai témában. Mint például: kormánytagként, szabad demokrata politikusként hogyan látja, mi a feladatunk a XXI. század elején? Miért jött létre a kormányban egy önálló informatikai minisztérium? Mi a szerepe ebben a folyamatban? Mi a jövőképünk, merre tartunk?


Bővebben


 

Uniós feladatok
Szirbik Imre a brüsszeli szakbizottságban 

2004. május 21.


Az Európai nemzetközi Jogászszövetség 25. jubileumi kongresszust tartotta, amelyre tiszteletbeli vendégként Szirbik Imre polgármester is hivatalos volt Strasbourgban. Mint megtudtuk, a konferencián az európai uniós csatlakozással kapcsolatos kérdések kerültek napirendre, Magyarországot közel negyvenfős küldöttség képviselte, melyben 8 polgármester is helyet kapott.

Szirbik Imre a Csongrád Megyei Közgyűlés európai integrációs bizottságának elnökeként és természetesen, mint polgármester vett részt a tanácskozáson.


Bővebben


 

Csökken a létszám az iskolákban
 

2004. május 21.


Beigazolódott amire Szentes oktatási intézményeinek vezetői számítottak. A márciusi beíratások követték az országos tendenciát, és mind az óvodákban mind az általános iskolákban a csökkenő létszám a jellemző. 

Szűcs Lajos alpolgármester, az oktatási ügyekért felelős bizottság elnöke szerint sajnos lesznek következményei a csökkenésnek. Nincs annyi gyerek, mint kellene, és ez az intézményekben is érezteti hatását. A változásoknak sok összetevője van. A csökkenés az egész országra jellemző és egyenlőre nem is lehet számítani arra, hogy növekedne a gyerekek létszáma, hiszen egyre kevesebb a születések száma. Az önkormányzat sok pénzt ad az oktatási intézményeknek, de ha kevés a gyerek a támogatás is csökken. 


Bővebben


 

Világos jövőképe van
 

2004. május 21.


"Mi az igazság? A magyar közélet, a magyar oktatáspolitika és a magyar agrárpolitika helyzete" címmel tartott kerekasztal-beszélgetést a Szentesi Polgári Kör az elmúlt hét végén. Május 14-én délután Stumf István egyetemi tanár, a polgári kormány kancellária minisztere, Pálinkás József egyetemi tanár, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozatának elnöke, Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselő, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke és Lacendorfer Erzsébet a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének győri elnöke értékelte az ország jelenlegi helyzetét. 


Bővebben


 

Az MSZP listájának bemutatása
 

2004. május 21.


A Magyar Szocialista Párt a múlt héten szombaton, Budapesten tartotta kampányindító rendezvényét, amelyen bemutatkozott a listánkon szereplő 24 jelölt. Az előző számokban tájékoztattuk önöket arról, mit jelent az unió, milyen szerv az Európai Parlament, mi a célja a június 13-i választásnak. A következő három számban bemutatjuk választási listánkat.


Bővebben


 

Éljetek a demokráciával!
 

2004. május 21.


Képünkön Farkas Sándor és dr. Bubla László

Közeledik június 13. napja, az Európai Parlamentbe küldendő képviselőink megválasztásának dátuma. Elkezdődött a kampány ideje a pártok között. Örülök, hogy a televízióban meghallgathattam Orbán Viktornak, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnökének kampánynyitó beszédét és láthattam azt a sokezres tömeget, akik ott voltak ezen a gyűlésen. Budapestiek és vidékiek is, és lelkesen tapsoltak. Egyenes, nyílt, meggyőző, útmutató beszédet hallottunk. Összefogásra, szeretetre, a választáson való független részvételre buzdított. Szebb jövőt, változásokat ígért.


Bővebben


 

Merre tart a Magyar Demokrata Fórum?
 

2004. május 21.


Az MDF szentesi szervezete az elmúlt héten emlékezett meg fennállásnak 15. évfordulójáról. A szervezetet az alapítók azért hozták létre, hogy az átalakuló magyar közéletnek a 80-as évek végén legyen egy olyan fóruma, amely a keresztény-konzervatív eszméknek teret biztosít...


Bővebben


 

In memoriam...
Dr. Müller Harald (1919–2004) 

2004. május 21.


Dr. Müller Harald 1919-ben született Belgrádban magyar származású szülők gyermekeként. Édesapja fül-orr-gége szakorvos volt.

Orvosi egyetemi tanulmányait Belgrádban, Szegeden és Pécsett végezte. 1945-ben Pécsen szerezte meg orvosi diplomáját...


Bővebben


 

Kurca Fátyla
 

2004. május 21.


A Kiss Bálint Református Általános Iskola és a „Jövőnkért” Alapfokú Művészetoktatási Intézmény az elmúlt héten szervezte a jubileumi, V. Kurca Fátyla gyermekszínjátszó találkozót. Ismét örömmel fogadtuk azokat a gyermekszínjátszó-csoportokat, akik elfogadták meghívásunkat...


Bővebben


 

Helyesen írnak
 

2004. május 21.


Az alsó tagozatosok területi versenyét rendeztük meg az elmúlt napokban. Három évfolyam tanulói közül a következők a legjobb helyesírók: 

2. osztály: 1. Vincze Zsolt (Szent Erzsébet isk., ft.: Kálmán Györgyné), 2. Sebesi Viktória (Koszta isk., ft.: Nánási Attila), 3. Olasz Tamás (Koszta isk., ft.: Siposné Vincze Andrea); 3. osztály: 1. Illés Dóra, 2. Ponyeczki Lili (mindketten a Koszta isk. tanulói, ft.: Kormos Ferencné), 3. Péter Kitti (Szent Erzsébet isk., ft.: dr. Faragó Attiláné); 4. osztály: 1. Dujmov Edit (Koszta isk., ft.: Kozák Lászlóné), 3. Martinka Mátyás (Kiss Bálint isk., ft.: Izbékiné Csige Hajnalka), 3. Kovács Emese (Petőfi isk., ft.: Vas Andrásné).

A megyei versenyt Mórahalmon rendezték. A megye 2. legjobb helyesírója: Kovács Emese (Petőfi isk., 4. oszt., ft.: Vas Andrásné), 4. Vincze Zsolt (3. oszt.), és Péter Kitti (3. oszt.) mindketten a Szent Erzsébet iskola tanulói, ft.: Kálmán Györgyné és dr. Faragó Attiláné. 

Hering Ferencné 
munkaközösség vezető 


 

„Szentes adott mindent”
 

2004. május 21.


januárban megrendezett 35. Magyar Filmszemlén nagydíjas film a „Másnap”, férfi főszereplője Gáspár Tibor kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. A Szentesről elszármazott 47 éves színész most is szívesen gondol vissza a Kurca-parti városban eltöltött 18 esztendőre.

– Ha Szentesről beszélünk, nem tudnék kiemelni csak egy-egy részletet, főleg így közel 30 év távlatából. Mindenki életében nagyon fontos az első 18 év. Az ember ekkor a legfogékonyabb, a legőszintébb, és ekkor szedi össze azokat a dolgokat ami a világlátását meghatározza. 


Bővebben


 

Repülők
 

2004. május 21.


Húsvét szombatján az asszony a lányával, meg az unokájával elment a Millenáris Parkba. A kicsi lány hamar talált egy kisfiú játszótársat. Felmentek az üres színpadra, ott énekeltek, verset mondtak maguknak. Majd rohangálva „táncoltak”. Az édesanya a kézművesek közé ült le. A bőrműves irányításával apró szerszámokkal karkötőt készített. A nagymama körbe-körbe nézelődött...


Bővebben


 

Részegen verekedett az iskolában
 

2004. május 21.


Büntetőeljárás indult egy szentesi középiskolás ellen, aki a hét elején ittasan jelent meg az oktatási intézményben. Állítása szerint azért ivott, mert születésnapját ünnepelte (?), ám kiderült, hogy erre egy héttel később kerül majd sor...


Bővebben


 

Pótfűtés
 

2004. május 21.


A kígyó bicajozik az erdőben. Találkozik a rókával.
– Szia, kígyó, mit csinálsz? – kérdi a róka.
– Nem látod, bicajozom!
– De hiszen neked nincs is lábad, te nem tudsz bicajozni!
– Ja, tényleg! – kapott a fejéhez a kígyó, és eltanyázott a bicajjal...


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2004. május 21.


Kertészleves

Hozzávalók: 30–40 dkg vegyes zöldség, 2 evőkanál olaj, 1 tojássárgája, 1 kanál tejföl, só.

Elkészítés: Egy szál sárgarépát és petrezselyemgyökeret vékony karikára, egy kis fej hagymát apró kockára vágunk, és ezt a zsiradékon halvány sárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldséget, megsózzuk és fedő alatt pároljuk. Közben hozzáadunk néhány szál apróra vágott zöldbabot, zöldpaprikát és ha már puha a zöldség, egy paradicsomot...


Bővebben


 

Döntőben a Hungerit!
 

2004. május 21.


Képünkön: Pengő László vezetőedző

Egy végsőkig kiélezett, öt felvonásos idegőrlő csata végén, a Hungerit–Szentesi VK női vízilabdacsapata beverekedte magát a bajnoki fináléba. A három nyert mérkőzésig tartó párharc mindent eldöntő, ötödik mérkőzését a fővárosban rendezték, ahol a négy negyed után 9–9-re állt a Vasas és a Szentes összecsapása. A hosszabbításban aztán csak a mieink szereztek gólt, Vér Adrienn remek találatával döntőbe lőtte a Hungeritet. A szenzációs siker másnapján a csapat vezetőedzőjével, Pengő Lászlóval beszélgettem.


Bővebben


 

Dobos András emléktúra
 

2004. május 21.


Május 15-én kétnapos kerékpáros emléktúrán vettünk részt Szarvas úti céllal. Az időjárás a várttal ellentétben kegyeibe fogadta a 33 fős kis csapatunkat.

A reggeli gyülekező után első állomásunk az ecseri romtemplom megtekintése volt. Továbbindulva a cserebökényi tehenészetet ejtettük utunkba, ahol a napos kis borjúkat néztük meg. A déli harangszóra érkeztünk meg Szarvasra. A Körös-parti szálláshelyünket elfoglalva a délutáni órákban az arborétumi séta után a Katalin nevű sétahajón pihentük ki a hosszú út fáradalmait.


Bővebben


 

Női futsal: új néven, önállóan
 

2004. május 21.


Mindössze hatéves múltra visszatekintő sportág a női NB I-es futsal. Ezalatt az idő alatt az AL-KO Szentesi TE női NB I-es futsalcsapata, a bajnoki pontvadászatok folyamán szerzett három arany-, két ezüst és egy bronzérmet. Nemrégiben befejeződött 2003–2004-es bajnoksággal véget ért egy sikertörténet az AL-KO Szentesi TE történetében. Május 7-én új időszámítás kezdődött a szentesi női NB I-es futsal történetében. Az említett időpontban tartott közgyűlésen a csapat vezetése bejelentette, megszűnik az AL-KO Szentesi TE. Kiválnak a Szentesi TE egyesületéből, jogutódként új néven Szentesi Futsal Sport Club, önálló egyesületként kívánnak tovább működni. Az újonnan alakult egyesület színe: kék–sárga...


Bővebben


 

Bolerósok táncversenye
 

2004. május 21.


A Szentesi Bolero TE Baján részt vett a Rittgesser és a Müller-kupán, ahol az alábbi eredményeket érték el: Jun. I. lt.: Szabadai Csaba–Gál Nóra 5., 8–12 éves korosztály, lt.: Fekete Károly–Sipos Vanda 1., Veres Dániel–Gulyás Alexandra 2., Koplándi Tamás–Kovács Anna 6.; 13 év felett, lt.: Mónus Tamás–Kecskeméti Alexandra 3. hely.
A Gizella-kupán Veszprémben: Gyermek II. lt.: Fekete Károly–Sipos Vanda 4.; jun. I. lt.: Szabadai Csaba–Gál Nóra 5.; ifj. st.: Dóczi Zoltán–Burkus Fruzsina 4. helyezett.

Május 15-én, Budapesten rendezett versenyen: 12 év alatti korcsoportban: st.: 1. Mónus Tamás–Kecskeméti Alexandra; la.: 2. Veres-Szalacsek Dániel–Gulyás Alexandra.

Május 16-án Budapesten rendezték a Big-Bem kupát, ahol jun. I. lt.: Szabadi Csaba–Gál Nóra 3. helyezést ért el.

Tánctanár: Bajominé Varga Erzsébet.


 

Döntetlen az éllovas ellen
 

2004. május 21.


A hétközi megyei rangadón a Makó ellen gólnélküli döntetlenre végeztek a csapatok. A hazaiak mestere ilyen küzdelmes mérkőzésre számított, amelyen egy gól már a győzelmet jelenthette volna valamelyik csapat számára. Az első félidőben próbáltak fogást keresni egymáson a csapatok, ám Török edző szerint a második játékrészben már egyértelműen a TE irányította a játékot.


Bővebben


 

Vasutas: NB I-re vágyva
 

2004. május 21.


A tavalyi bajnoki idényt a hetedik helyen zárta, idén második lett az NB II-es futsal-bajnokságban a Szentesi Vasutas csapata. Az ezüstérem azt jelenti, hogy a Szarvas Zsolt edzette együttes a következő idényt a legmagasabb osztályban kezdheti. Hogy valóban lesz-e NB I-es férfi teremlabdarúgó-csapata városunknak, arra még a csapatvezető Szerencsi István sem tudta a választ. Ha rajta múlik, biztosan. Vele készült az alábbi beszélgetés.


Bővebben


 

Gondolatrendőrség?
 

2004. május 21.


Választ várnak - jött a levél a Fidesz Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Demokrata Fórum képviselőitől. Az írást szerkesztőként közöltem, mert - miként az ismert szlogen mondja - "hülye azért nem vagyok". És most a válaszadással  próbálkozom. Teszem a dolgom a már említett szlogennel...


Bővebben


 

Családi események
 

2004. május 21.


Született: Józsa Istvánnak és Pálfi Erikának (Esze T. u. 17.) Dávid, Vida Istvánnak és Balla Ildikó Évának (Óbester telep 4.) Gergő István...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz