<<< Vissza

Tilosban parkolók
 

2004. május 21.

 
Több olyan hely is van a városban, ahol a gépjárműparkolás nem teljesen megoldott. Kóczán Istvánnal, a közterület-felügyelet vezetőjével most három ilyen helyszínt tekintünk át. Mint ismertes, a város kezdeményezésére, nem csekély költséggel a piac mellett megépült egy parkoló. Ahol 150–200 autó is elfér. Ennek ellenére az emberek előszeretettel állnak meg a piac előtti területen, ahol a kerékpármegőrző előtti részt használják parkolásra, ami egyrészt a TÜZÉP-telepre érkezőknek van fenntartva.

A Sopron soron kihelyezett megállni tilos tábla alá tettek egy kiegészítő táblát azzal, hogy a reggeli óráktól a déli órákig az útpadkán történő parkolás is tilos az utcában. A közterület-felügyeleten nem értik: ha a parkolóba beállna az autós, ott nem messze a helyszíntől biztonságosan parkolhatna.

– Ami a kiegészítő táblákat illeti, egyfajta fogalomzavart kellene tisztázni – mondja Kóczán István. – Mind a megállni tilos, mind a várakozni tilos tábla alatt lévő táblák azt az időszakot jelölik meg, amikor a tiltás adott. Ha olyan tábla van kitéve, hogy reggel 6 órától déli 12 óráig, akkor a tiltás arra az időtartamra vonatkozik. Ezt sokan nem tudják, vagy nem akarják betartani. Az említett esetben déli 12-től másnap reggel 6 óráig lehet ott parkolni.

A közterület-felügyelet vezetője hozzáteszi: ez nemcsak a Sopron soron vetődik fel gyakran, hanem a Nagy Ferenc utcában, ahol a rakodási területet szabályozták. Ha a járművezető a gépjárműben marad, s ha jön egy áruszállító jármű, akkor eláll arról a helyről, az esetben eltekintenek a büntetéstől. A kórháznál az egészségügyi intézmény vezetése kérte a közterület-felügyeletet arra, hogy a mentőknek külön jelzéssel biztosítsanak helyet, hiszen sürgősségi esetben járnak a rendelőintézethez. Ezt sem veszik figyelembe az emberek. Otthagyják az autót, mondván, nekik is sietni kell. Hasonló helyzet, amikor felállnak a szegély melletti zöldterületre. Rendelet mondja ki: azt parkolásra nem lehet használni. Ha nincs kiemelt szegély, akkor 70 centimétert igénybe vehet az autós a saját ingatlanánál arra a célra, hogy ott tartózkodjon. A szegéllyel ellátott területen a városellátó intézmény dolgozói tartják rendbe a területet.

– Teszik a dolgukat azért, hogy megőrizzék a város zöldfelületét, a lakosság örömére szépüljön Szentes. Régen betonvárosnak mondták a települést. Csongrádot emlegették, hogy milyen szép zöld. Saját magunk tesszük tönkre környezetünket. A zöldterület megóvása érdekében azt ne használják parkolásra. A kórház után a Borza utcában egy nagy parkoló van kialakítva, ahol 50–60 autó elfér. Kérjük a lakosságot, hogy a táblák figyelembevételével próbáljanak olyan helyzetet teremteni, hogy ott rend legyen, és ne kaotikus forgalmi állapot alakuljon ki. Környezetünket ne tegyük tönkre. Nem feltétlenül a bírságolás a célunk. Egyébként a bírság háromezertől ötezer forintig terjedhet – jegyzi meg a közterület-vezetője.

(l. j.)


<<< Vissza