<<< Vissza

Megújulhat a megyeháza épülete
A jövő szolgálatában

2004. május 21.

 
Képünkön: Dr. Lampert Mónika belügyminiszter és Szirbik Imre polgármester „kézfogója” a parlamenti sajtótájékoztatón. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Több mint egy évtizede, 1991 óta működik az állami támogatási rendszer, amely a helyi önkormányzatok számára minimális, mintegy 10-15 százalékos önrész vállalásával tesz lehetővé nagyon költséges beruházásokat. Az úgynevezett címzett állami támogatásokkal létrejövő önkormányzati beruházások értéke 200 millió forinttól több milliárd forintig terjedhet.

Az idén 528 igény érkezett be, több mint 500 milliárd forint értékben.

A beérkezett pályázatokból a Belügyminisztérium 75-öt támogat 62 milliárddal.

Ebből az összegből összesen 77 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg 4 év alatt. A nyertes önkormányzatok 15 milliárd forinttal járulnak hozzá a beruházások megvalósításához. 

– A vissza nem térítendő állami támogatás a 2001. évi támogatási összegnek mintegy háromszorosa, a 2002. évinek duplája. A beruházások, fejlesztések, építések zöme megyei, illetve térségi szintű, így több millióra tehető az érintett lakosok száma, akik e beruházások megvalósulása után magasabb színvonalú közszolgáltatásokat vehetnek majd igénybe. A támogatások odaítélésénél a területi kiegyenlítést, esetenként a halaszthatatlan rekonstrukciót tartjuk szem előtt – mondta el dr. Lampert Mónika belügyminiszter május 17-ei sajtótájékoztatóján.

Erre a napra várták ugyanis – a kormány jóváhagyása után – az országgyűlési képviselők voksait az önkormányzati beruházások címzett támogatásáról szóló végszavazáson, amiben megtalálható a szentesi volt megyeháza felújítási támogatása. A polgármesterek, a helyi sajtó képviselői a karzaton várták a fejleményeket, hogy személyesen is jelen legyenek a városuk fejlődését támogató szavazáson.

A vendégek elfoglalták a helyüket, amikor máris szünet következett a parlament munkájában. Az a röpke 20 perc gyorsan eltelt, ám az utána következő sorozatos szünetkérések már kissé borzolták a kedélyeket. Mint kitudódott, a procedúra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét irányító tanács elnöke megválasztásának szólt. 

A megyeházát érintő döntés ez után a szavazás után következett. Az országgyűlés 265 igen, 1 nem és 59 tartózkodással elfogadta a címzett támogatásokat is átfogó határozatot. Így a múzeumi világnap alkalmából a döntés ajándékot is hozott a Koszta József Múzeumnak.

A jövő szolgálatában

– Az országgyűlés megszavazta a címzett támogatások között a volt megyeháza felújítását. Mit jelent ez a városnak? – kérdeztük Szirbik Imre polgármestert közvetlenül a parlamenti végszavazás után.

– Mérföldkő ez a város életében. Az ügy immár ötödször van a parlament előtt. Ebből három alkalommal Fidesz kormány, illetve jobboldali többségű testületi periódusban tárgyalták a volt megyeháza ügyét, akkor leszavazta a parlament, bár a szakma támogatta. Az MSZP-s ciklusban másodszorra sikerrel vette az akadályokat, ami azt jelenti, hogy a főtér egyik platinás épülete megújulhat. Külsőjében méltóvá válhat a város többi részéhez. A zsinagóga felújításával, a Kurca rendbehozatalával, a városháza felújításával, a főtér megújulásával úgy gondolom, egyenes vonalat képez a városfejlesztési munkában. Belső tartalmával az épület a kultúra szolgálatába áll, levéltár, múzeum, oktatási központ kap helyet benne. Megnyílik a közönség előtt, a szentesiek nemcsak kívülről csodálhatják meg a platinás épületet, a kultúra útján a múltra emlékezve, de a jövőt szolgálhatja.

– Mekkora összegről döntött az országgyűlés, s ehhez mennyit kell a városnak hozzátennie?

– A beruházás teljes összege megközelíti a 800 millió forintot, ennek 90 százalékát, 720 milliót biztosít a parlament, és 80 milliót kell a városnak hozzátenni, illetve, ha a beruházás összege a tervezettnél többe kerül, akkor azt a városnak kell hozzátennie.

– Polgármester úr, megvan erre a fedezet?

– Jelen pozíciók mellett megvan. Bízom benne, hogy a beruházás a várt összegen belül marad, és akkor nem kell pótlólagos forrásokat kérni hozzá.

– Mikor indulhat a beruházás?

– A közbeszerzési eljárás úgynevezett előminősítő tenderét a közbeszerzési tanácshoz már elküldtük. A napokban megjelenik a közbeszerzési értesítőbe, akik szeretnének pályázni, azok előminősíthetik magukat. Erre 45 nap áll nyitva, annak letelte után 45 nap a tenderidőszak, tehát várhatóan október végén a házban elkezdődhet a felújítási munka. A pályázat szerint 2006 a befejezési határidő, bízom benne, hogy az évben a Magyar Kultúra Napján a ház megnyithatja kapuit.

L. J.
 


<<< Vissza