<<< Vissza

Csökken a létszám az iskolákban
 

2004. május 21.

 
Beigazolódott amire Szentes oktatási intézményeinek vezetői számítottak. A márciusi beíratások követték az országos tendenciát, és mind az óvodákban mind az általános iskolákban a csökkenő létszám a jellemző. 

Szűcs Lajos alpolgármester, az oktatási ügyekért felelős bizottság elnöke szerint sajnos lesznek következményei a csökkenésnek. Nincs annyi gyerek, mint kellene, és ez az intézményekben is érezteti hatását. A változásoknak sok összetevője van. A csökkenés az egész országra jellemző és egyenlőre nem is lehet számítani arra, hogy növekedne a gyerekek létszáma, hiszen egyre kevesebb a születések száma. Az önkormányzat sok pénzt ad az oktatási intézményeknek, de ha kevés a gyerek a támogatás is csökken. 

Számok tekintetében is sok helyen megmutatkozik a változás. 

A Koszta József Általános Iskolába 65 gyereket írattak be, így várhatóan három osztály indul. A Klauzál Gábor Általános Iskolában egy osztállyal kevesebb indul, mivel csak 26 a beíratott gyerekek száma. A Petőfi iskolában két osztály indul, egy 28 fős zenei és egy 20 fős hagyományos. A Deák Ferenc és a Damjanich János Iskolákban egy-egy osztály indul szeptembertől, ennek ellenére a Damo tartja a színvonalát. Növekszik illetve stagnál a gyermeklétszám. A legelkeserítőbb helyzetben a gr. Széchenyi István Általános Iskola van, ott ugyanis nem lesz első osztály. 

Az egyházi iskolákban is érződik a csökkenés. A Szent Erzsébet iskolába 33 tanulót írattak a Kiss Bálintba pedig 52 elsős ül iskolapadba szeptemberben. 

A kevesebb osztály valószínűleg pedagógus elbocsátásokat is maga után vonhat. Ahol eddig két osztály volt és ezentúl csak egy lesz, sajnos nincs szükség két pedagógusra. Természetesen ha van lehetőség átszervezésre inkább azzal fog élni a város és az intézmények vezetői is. A tantárgyfelosztások idejét is előrehozták annak érdekében, hogy kiderüljön, melyik intézményben hány pedagógust tudnak alkalmazni. Iskolabezárásról egyenlőre nincs szó az intézményekben. Ők döntik el, hogy hová íratják be a gyermeküket és ezzel ők alakítják a csoport és osztálylétszámokat. 

Az óvodai beiratkozások is a csökkenést mutatják. 276 gyermeket írattak a város 4 óvodai körzetébe. A Kossuth utcai Óvodai Munkáltató Körzetbe 75, a felsőpárti körzetbe 85, a Köztársaság utcai körzetbe 32 az Apponyi téri körzetbe pedig 33 kiscsoportos lesz szeptembertől. A csoportok mindegyikében két óvónő foglalkozik a gyerekekkel. Két nevelő kell ahhoz, hogy megfelelő körülmények között készüljenek fel a gyerekek az iskolakezdésre. A gyermeklétszám tehát sajnos csökken, de a város vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy sem a gyerekek, sem pedig az intézmények dolgozói ne érezhessék a kisebb létszám miatti esetleges hátrányokat. 

Kruzslicz Anita


<<< Vissza