<<< Vissza

Világos jövőképe van
 

2004. május 21.

 
"Mi az igazság? A magyar közélet, a magyar oktatáspolitika és a magyar agrárpolitika helyzete" címmel tartott kerekasztal-beszélgetést a Szentesi Polgári Kör az elmúlt hét végén. Május 14-én délután Stumf István egyetemi tanár, a polgári kormány kancellária minisztere, Pálinkás József egyetemi tanár, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozatának elnöke, Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselő, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke és Lacendorfer Erzsébet a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének győri elnöke értékelte az ország jelenlegi helyzetét. 

A beszélgetés címe akár provokatív is lehet. Azt sugallhatja, hogy a magyar állampolgárok nem tudhatják meg minden esetben az igazságot, azokról a dolgokról, amik őket érintik leginkább. A beszélgetés lényege, a tények megismertetése mindenkivel. 

Turi-Kovács Béla elmondta : a következő néhány esztendő nagyon meghatározó a magyar mezőgazdaság életében. A Kisgazda Polgári Egyesület elnöke egyben fájlalta azt is, hogy az elmúlt két év nem arról szólt, hogy a mezőgazdasági termelőket felkészítsék a csatlakozás után várható szabadabb és nyitottabb versenyre. Kifejtette, hogy számos olyan program állt le az elmúlt időszakban amit a polgári kormány annak érdekében indított, hogy megerősítse az agráriumot.

Pálinkás József szerint igen zűrzavaros állapotok uralkodnak a magyar oktatásban, még így az uniós csatlakozás után is. Bár az Európai Unióban nincsenek olyan jogharmonizációs kényszerek amelyek az itthoni oktatásban bármifajta változást idéznének elő, a kormány mégis változtatott az oktatás rendjén, amellyel megakadályozta a rend felé tartó állapot kialakulását. 

Stumf István szerint Magyarország az uniós csatlakozás idején sok tekintetben veszített addigi pozíciójából. Több mutató igazolja azt, hogy az ország válságban van, sőt elkezdődött a jövő elzálogosítása is. A polgári kormány kancellária minisztere úgy véli, ha a polgári oldal nyeri az uniós választásokat ők minden magyar állampolgár érdekeit képviselni tudják az Európa Parlamentben. Ezért is fontos az, hogy mindenki elmenjen szavazni június 13-án. A választások eredményét nehéz ugyan előre látni, de bízik benne, hogy számukra mindenképpen sikeresen végződik majd. 

Stumf István szerint az önkormányzati médiumok követik az országos példát és nem megfelelő mértékben biztosítják a kisebbségi vélemények közzétételét. Ezt a hátrányt a Fidesz Magyar Polgári Szövetség a közvetlen kommunikációval próbálja ellensúlyozni. Erre jó példa ez a kerekasztal-beszélgetés is, hiszen 87. alkalommal moderált már hasonlót Lacendorfer Erzsébet. 

A Fidesz MPSZ megjelent tagjai ezzel a beszélgetésen természetesen nem csupán az Európa Parlamenti választások várható eredményeiről és az unióról beszéltek a megjelenteknek, hiszen ha lassan is, de biztosan közelednek a 2006-os választások is. Stumf István elmondta: a polgári oldalnak világos jövőképe van és akar valamit kezdeni az országgal!

K. A.


<<< Vissza