<<< Vissza

Merre tart a Magyar Demokrata Fórum?
 

2004. május 21.

 
Az MDF szentesi szervezete az elmúlt héten emlékezett meg fennállásnak 15. évfordulójáról. A szervezetet az alapítók azért hozták létre, hogy az átalakuló magyar közéletnek a 80-as évek végén legyen egy olyan fóruma, amely a keresztény-konzervatív eszméknek teret biztosít. Biztosan voltak köztünk olyanok is akiket „küldtek”, de ők inkább sajnálatra méltók, mint megvetendők és az idők folyamán, ahogy a hatalom lehetősége egyre távolabb került tőlünk, szép lassan kikoptak az MDF-ből.

Sokan támadják a demokrata fórumot amiatt, hogy önállóan indul a közelgő uniós választásokon. Ennek kapcsán meg kell jegyezni, hogy mint önálló pártnak, meg kell adni a lehetőséget a megmérettetésre egy olyan választáson amelynek a belpolitikai „erőfelmérésen” kívül semmilyen jelentősége nincs. Őszintén meg kell mondani az embereknek, hogy a 24 képviselőnknek semmilyen befolyása nem lesz az uniós döntéshozatalra. Egyáltalán az Európa Parlament sem döntéshozó testület alapvetően, hiszen minden fontos döntést a bizottság és a tanács hoz meg az unióban. Ezzel kapcsolatban le kell szögezni, hogy az önálló indulásunk nem a FIDESZ ellen van. Mi minden jobboldali párttal korrekt kapcsolatot igyekszünk helyben kialakítani és ezeket mindig is természetes szövetségeseinknek tekintettük és ezután is annak tekintjük. Úgy gondolom helyi szinten ez nem is okoz gondot. Önállóságunk és más pártoktól való különbségünk az alábbi fontos kérdésekben is megnyilvánul:

Az MDF szentesi szervezetének többsége nem támogatta Magyarország uniós tagságát a jelenlegi feltételekkel.
Ezzel kapcsolatban csak néhány számunkra elfogadhatatlan feltételt emelek ki.

1. Nem egyenrangú félként csatlakozunk a közösséghez. A mezőgazdaság és a vidék a csatlakozás legfőbb vesztese. A 25 %-os támogatási mérték a gazdálkodókat olyan jelentős versenyhátrányba hozza, amelyet képtelenek kigazdálkodni.

2. Nem értünk egyet a szabad tőkeáramlás szabályozásával. Ez a tőkeszegény országok teljes kiszolgáltatottságát és a még meglévő javaiktól való megfosztását jelenti. Különösen érvényes ez az olyan korlátozott javakra mint a természeti erőforrások és a föld. Ezért Magyarországon a termőföld vásárlását és bérletét is meg kellene tiltani a külföldieknek.

3. Nem támogatjuk a euró bevezetését mindaddig, amíg a GDP el nem éri az uniós átlagot, mivel az euró megfosztaná a nemzetet az önálló monetáris politika alkalmazásától. Az erős euró a tőkeszegény elmaradottabb régiókból forráselvonást eredményezne a fejlettebb régiók javára.

4. A belépés előtt meg kellett volna adni a kettős állampolgárságot a határainkon és most már az unió határain is kívül rekedt magyaroknak.

5. Megítélésünk szerint Magyarország nettó befizető lesz az unióba, ez pedig megengedhetetlen. Az átlagosnál jóval szegényebb magyar állampolgárok adóiból nem járulhatunk hozzá egy 35-40 ezer fős túlbürokratizált uniós adminisztráció fenntartásához. Nekünk éppen elég teher a saját bürokráciánk eltartása. 

Mivel már a csatlakozás tényén nem tudunk változtatni, a minél jobb felkészülés jegyében a Magyar Demokrata Fórum minden csütörtökön este 6 órakor a Megyeházán lévő irodájában kötetlen beszélgetést tart „Hogyan éljük túl az uniót” címmel, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Magyar Demokrata Fórum
Szentes 


<<< Vissza