XXXV. évfolyam 3. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Nyugdíjban a régi CT
 Európai színvonalon a kórházban

2004. január 23.


Egymást követik a jó és a kellemetlen események a szentesi kórházban. Pénzügyi-gazdálkodási gondok, majd épületavató ünnepség, megszorítások-létszámleépítések és most, a végre beszerelt CT-berendezés ünnepélyes avatása. Vagyis felfelé tart a megítélés liftje a szentesi intézményben, még akkor is, ha sokféle, nehéz örökség húzná időnként vissza.

Szerencsére nagyot lendít a működés színvonalán és a vélemények mércéjén egy-egy olyan esemény, ami egyértelműen a betegek ellátását szolgálja. Méghozzá valóban európai színvonalon. Ilyen a nemrég beszerelt és a héten felavatott röntgen berendezés.


Bővebben


 

A Lidl már biztos
 

2004. január 23.


Évek óta szóbeszéd tárgya, hogy multinacionális cég telepedik le Szentesen. Elindultak a találgatások is, hol létesülhetne új bevásárlóközpont a városban. A téma ezután még jobban foglalkoztatja majd a lakosságot, mivel a január 23-ai testületi ülésen az ügyben fontos bejelentés lát napvilágot. A képviselő-testületnek döntenie kell, hogy lemondjon egy földterület elővásárlási jogáról, amit az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó német Lidl-csoport kíván megvásárolni. Szirbik Imre polgármester a Rádió Szentes adásában a következőkről számolt be:


Bővebben


 

Hatékonyabb formában
 Részvénytársasággá alakult a Szentes és Vidéke Áfész

2004. január 23.


Sikeres évet zárt a Szentes és Vidéke Áfész. Mészáros Zoltán elnök így fogalmaz: a konkurenciaharcban állták a versenyt, a legfőbb zsűri, a vásárlók közül sokan a szövetkezet árudáit választották.

Ma már el lehet mondani, sikeres évet zárt a Szentes és Vidéke Áfész. Mészáros Zoltán elnök így fogalmaz: a konkurenciaharcban állták a versenyt, a legfőbb zsűri, a vásárlók közül sokan a szövetkezet árudáit választották. Forgalmuk, árbevételük jó, valamennyi üzletág hozta a tervet. Szép volt, mondja az elnök, azzal együtt szép, hogy komoly nehézségekkel kellett megküzdeniük az elmúlt esztendőben. Az üzletágakat sorolva kiemeli a pékséget.


Bővebben


 

Zsákolóshow
 

2004. január 23.


A Budapest Sportarénában rendezték meg december 20-án a Kelet-Nyugat All-Star Kosárlabda Gálát. A sportág "krémje" képviseltette magát a rangadón. Az est fő mérkőzésén az ország két fele (kelet-nyugat) mérte össze tudását, de számunkra (szentesieknek) nagyobb sikert jelentett a kísérő rendezvény: a zsákolóshow. A versenyen indult egy 20 esztendős szentesi fiatalember, Gergely Gábor, aki "amatőr"(?) szinten űzi a kosárlabdát. Gábor az országban több helyen megrendezett ilyen jellegű versenyek megnyerésével garantált nevezést kapott.


Bővebben


 

Kedvezmények
 

2004. január 23.


A Polgári Összefogás frakció novemberben kezdeményezte volna, hogy a 65 éven felüli nyugdíjasoknak a szemétdíja ingyenes legyen. Nem sikerült, mivel a következő ülésen baloldalról megtorpedózták a javaslatot - panaszolta el Kálmán János önkormányzati képviselő a minapi sajtótájékoztatón. Elmondta: annyira megnőttek a nyugdíjasok terhei, hogy mindenképpen fontosnak tartanák, ha a kedvezményt az összes nyugdíjas élvezhetné.


Bővebben


 

Megjelenés előtt Uri Zoltán könyve
 Meg akartam halni

2004. január 23.


2003. május 20-án az akkor 36 éves Uri Zoltán a Szentest elkerülő úton egy kamion elé lépett. Öngyilkos szeretett volna lenni. Hosszú hónapok depressziója után tette meg ezt a lépést, de csodával határos módon életben maradt. Történetét megírta, könyve kiadásra vár, és hogy megjelenhessen, abban talán ön is segíthet, kedves Olvasó!


Bővebben


 

Egy színes fotó előtt
 

2004. január 23.


Országos napilap a kezemben. A címoldalon egy színes fotó. Két jól öltözött asszonyság egész közelről. Mindkettőnek a balkezében egy-egy feszület. Nyilván otthonuk faláról vették le, hogy elhozhassák a Kinizsi utcába. Megmutatni. Tényleg meg is mutatták. Láthatja nagyon sok újságolvasó magyar ember.


Bővebben


 

Vendéglő és gőzfürdő
 135 éves ligeti épületek (I.)

2004. január 23.


A hangulatos sétányokkal szabdalt, számos faritkaságot tartalmazó 36 holdnyi Széchenyi-ligetet 1869-ben adták át a nagyközönségnek. Vonzóbbá tétele érdekében a városi tanács szükségesnek tartotta egy vendéglő és egy fürdőház építését, ezért megbízta Török János városi mérnököt a tervek és költségvetés elkészítésével. 1869 augusztusában a városi képviselő-testület jóváhagyta a terveket, s megszavazta az építkezés megkezdéséhez szükséges 10.000 forint kölcsön felvételét. A hónap végén meghirdették a nyilvános pályázatot, alig egy hetet biztosítva az ajánlatok megtételére.


Bővebben


 

Bölcs Palkó és társai...
 

2004. január 23.


A Kiss Bálint Református Általános Iskola rendezte meg ebben a tanévben is a sok-sok évre visszatekintő hagyományos mese- és prózamondó versenyt a felső tagozatos általános iskolás gyerekeknek.

A barátságos hangulatú bemutatón minden vendég örömmel hallgatta a magyar és világirodalom legszebb alkotásait, illetve azok részleteit. Tapsolhatott a közönség humoros hangvételű népmeséknek, de méltán kaptak elismerést azok a tanulók, akik Móra Ferenc, Andersen, Victor Hugo, Mészöly Miklós, Padisák Mihály, Lázár Ervin, Tamási Áron, Karinthy Frigyes, Janikovszky Éva stb. alkotásaiból mutattak be ízelítőt.


Bővebben


 

Köszönöm, hogy vigyázott ránk
 

2004. január 23.


A Volán Gyöngyös-Szentes-Szeged járatán 2003. december 29-én az autóbuszvezető mögött, az ablak mellett fiatalkorú nő ült. Hódmezővásárhelyen az autóbusz-állomáson leszálláshoz készülődött. Szomszédjának megköszönte, hogy felállt, a járművezetőjének, mert vigyázott ránk. Egymásnak minden jót kívántak és - 11.40 órakor - elindult a városközpont felé. Útitársnőjétől a közlekedési sáv választotta el. Megkérdeztem a kedves teremtés honnan jött? "Londonból, ott tanul". Emberi viselkedése, hangneme példaértékű...lehetne. A gyöngyösi buszvezetőtől Szeged, Budapest krt-i megállóban jó egészséget, minden jót kívánva köszöntem el.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. január 23.


Minden országnak joga van védekezni a terrorizmus veszélye ellen, úgy, ahogy csak tud. Akinek tiszta a lapja és a lelkiismerete, nyugodtan vállalhatja, hogy ujjlenyomatot vegyenek tőle és lefényképezzék. De ha nem, akkor jogában áll otthon maradnia.

************************************

A politika jövőbeli alakulása mindenekfelett abból a szempontból érdekel, de nagyon, hogy többé ne legyen diktatúra, mert elég volt a XX. századot végigélni félelemben.


Bővebben


 

Vasúti pályaszakaszok
 

2004. január 23.


A Tiszatenyő-Makó vasútvonal legrosszabb állapotban lévő szakaszának felújítása Nagytőke-Szentes települések között a korábbi években megtörtént, ugyanakkor a Kunszentmárton-Nagytőkei vonalszakasz állapota továbbra is akadályozta az elvárható szintű gyors közlekedést.


Bővebben


 

Terjed a szelektív hulladékgyűjtés
 

2004. január 23.


A hulladékszállítás, kezelés és ártalmatlanítás jelenéről és jövőjéről, a köztisztasági feladatokról, valamint a piac helyzetéről beszélt a Szentesi Városellátó Intézmény vezetője, Varga Sándor aki január 14-én volt vendége a kéthetente szerdán délelőttönként a Rádió Szentesben jelentkező Önkormányzati Rádiós Fogadóóra című műsornak.


Bővebben


 

Partnerközpontú munka
 A Felsőpárti Óvoda Munkáltató Körzetben

2004. január 23.


Az idei évben több hagyományosnak mondható és újdonságnak számító rendezvényt is szerveznek a Felsőpárti Óvodai Munkáltató Körzetben. Többek között erről és a tavaly befejeződött minőségfejlesztő programról Csatlós Péterné a körzet vezető óvónője nyilatkozott lapunknak.

- Körzetünkhöz tartozik a ruhaüzemi óvoda három csoporttal, melyben sajnos az utóbbi években tapasztalható bizonyos létszámcsökkenés. Hozzánk tarozik még a Damjanich utcai óvoda két csoporttal, ahol viszont évek óta túljelentkezés van. Ezeket gyerekeket így átirányítjuk más tagintézményekbe. Ugyancsak létszámcsökkenés a jellemző a központi óvodára, a Rákóczi utcaira is.


Bővebben


 

Az a fránya statisztika és egyéb apróságok.
 

2004. január 23.


Néhány évvel ezelőtt városunk rendezési tervével kapcsolatos fórumot tartottak a városházán. A tájékoztatást hallgatva hiányérzetem támadt: valamiről nem esett szó. Megkérdeztem az előadót, hogy szokta-e a statisztikát tanulmányozni. Értetlenül nézett rám: miért kellene neki statisztikát nézni?

Azért, mert - többek között - kiolvasható belőle, hogy 5-10 év múlva kb. hány autó lesz az országban és ezek forgalmára, parkolására fel kell készülni.


Bővebben


 

A galéria harminc éve
 Kiállítás a Művelődési és Ifjúsági Házban

2004. január 23.


A Szentesi Művelődési Központ Kossuth téri galériájának múltját elevenítik fel a Szentesi Levéltár segítségével. Az ott található archív anyagokból Labádi Lajos igazgató állított és szerkesztett össze egy nagyon érdekes, dokumentum értékű tárlatot. Sokan emlékeznek még arra, amikor a Kossuth tér 5. szám alatti, úgynevezett fehérház elkészült, egy kiállítótermet alakítottak ki az épület hátsó szárnyában. A galéria azóta rangot vívott ki magának. Csak érdekességként: Dél-alföldön ez az egyetlen olyan hely, ami eredendően is kiállító teremnek készült.


Bővebben


 

Helyesen írni
 

2004. január 23.


Január 16-án rendezték meg az Implom József helyesírási verseny regionális döntőjét a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolában. Három iskolarendszerből (gimnáziumi, szakközépiskolai és szakmunkás képző) több, mint 40-en versenyeztek azért, hogy ki jusson tovább a gyulai döntőbe.


Bővebben


 

Marokkói "hangulatjelentés"
 

2004. január 23.


Estefelé van igazán nagy élet, amikor a tér megtelik emberekkel és a gázlámpák fényénél sült hús illata árad a levegőben. Szabályos utcákba rendeződött kifőzdék tucatjai gondoskodnak a gasztronómiai élményekről, a marokkói konyha minden remeke megtalálható a tér lacipecsenyéseinél. A főtt birkafejet ugyan nem kóstoltuk meg, de a nemzeti ételnek számító tazsint és kuszkuszt annál inkább. A higiénia miatt nem nagyon kell aggódni, mivel mindent előttünk sütnek meg.


Bővebben


 

Szentesi festőművészek kézjegyei
 

2004. január 23.


Csodálójuk vagyok a harmincas évek eleje óta. A Munkás utca 26. számú telken Banga János szél- és motormeghajtású malmát Koszta József festette. Iskolás társaimmal kifli alakban álltunk mögötte, figyeltük ecsetvonásait. A malmot - a Nagyvölgypartot a vásznon is láttuk.


Bővebben


 

"Leszúrlak!" - mondta a nyolcadikos
 

2004. január 23.


Január 17-én este kilenc óra körül Szentesen, a Vásárhelyi út egyik lakóházának udvarába mászott be ismeretlen tettes és feltételezhetően bosszúból a garázsban lévő két személygépkocsit és az ott lévő motort felgyújtotta. A keletkezett kár meghaladja az egymillió forintot. Ha bárkinek használható információja van a gyújtogatással kapcsolatban, az ossza meg ismereteit a nyomozókkal, akik természetesen a tanúk kilétét diszkréten kezelik.


Bővebben


 

Szerencsés malacok
 

2004. január 23.


Tűz ütött ki szombaton hajnali fél 4-kor egy tanya állattartó melléképületében az Ilona parton. Azt egyenlőre még vizsgálják a szakemberek, hogy a gazdasági épület mitől gyulladhatott ki. A tűzből az állatok egy részét, mintegy 10 sertést sikerült épségben kimenteni, a baromfik azonban mind bennégtek. A helyszínre riasztották a tűzoltóság két járművét, valamint segítségül hívták a csongrádi tűzoltókat is. A tűz a lakóépületre nem terjedt át és a lángokban nem sérült meg senki. Az anyagi kár több mint 200 ezer forintra rúg.

A lánglovagok még alig fejezték be az oltást, újabb tűzesethez riasztották őket, tűz ütött ki egy sörözőben a Mátyás király utcában. A lángok egy kapcsolószekrényben csaptak fel, poroltóval és egy vízsugárral sikerült gyorsan eloltani. A tűz okát még vizsgálják.
(OBJEKTÍV Hírügynökség)


 

...és a jövő...?
 Női vízilabda

2004. január 23.


Képünkön: A Carnex-Szentesi VK 2002/2003. évben harmadik ifi, és Magyar Bajnok Serdülő Leány vízilabda csapata:
Álló sor (balról-jobbra): Döme Nóra, Mészáros Judit, Turák Edit, Hevesi Anita, Hegedűs Renáta, Dalmády Szandra, Dalmády Petra, Kozák László edző, Ülnek: Rozgonyi Melinda, Fazekas Réka, Dósa-Rácz Kitti, Huszka Zsuzsanna, Szabó Xénia, Fejes Szilvia, Pengő Brigitta, Brezovai Dorottya.


Januárban a többi csapathoz hasonlóan megkezdődött a leány utánpótlás csapatok felkészülése a bajnokságok második fordulójára. A tavalyi évben kitűnően szereplő ifjúsági csapat, a bajnokság végéhez közeledve, hétről-hétre javulva a bronzérmet szerezte meg, míg a serdülők 100%-os teljesítménnyel, 184-28-as gólaránnyal nyerték az országos bajnokságot.


Bővebben


 

Szécsi bízik a bennmaradásban
 

2004. január 23.


A 2003-2004-es NB II-es bajnokság félidejében a Szentesi Kinizsi férfi kézilabdacsapata kieső helyen áll. Szécsi László edzővel a félévi bizonyítványt elemeztük.

- Az őszt úgy kezdtük, hogy a bennmaradásért és a szentesi kézilabda tovább éléséért szálltunk harcba. Minden csapat anyagi problémákkal küzd. Mi úgy indultunk, hogy a megyei csapatból akik a feljutást kiharcolták hat-nyolc ember kiesett. Jól igazoltunk. Jó volt a felkészülés, csak több felkészülési mérkőzést kellett volna játszani.


Bővebben


 

Török ül a kispadon
 

2004. január 23.


Ismerősen cseng Török László neve a szentesi labdarúgást szeretők között. NB III-ban a Szentesi TE játékosaként, az Alföld-csoportban, 2002-2003-as bajnoki idényben a gólkirályi címért vívott harcban második helyet szerzett. Az előző évi pontvadászat végén, a megye I. osztályú Tiszakécskébe igazolt. Korábban NB I-ben is játszott (Tiszakécske, Bp. Honvéd). A 2003-2004-es NB II-es bajnokság tavaszi folytatásában edzőként debütál a Szentesi TE kispadján. Vele beszélgettem:


Bővebben


 

Szombaton Honvéd, szerdán Vasas
 

2004. január 23.


Január 24-én folytatódik a pontvadászat a férfi vízilabda OB I-ben. A Legrand-Szentesi VK új edzővel, Vidumanszky László irányításával vág neki ennek az esztendőnek. Sem az új trénernek, sem a csapatnak a helyzete nem könnyű, hiszen az első három fordulóban sorrendben a Honvéd, a Vasas és a Ferencváros lesznek Szebeniék ellenfelei, a bajnokság végére pedig a nyolcadik helyre kellene "befutnia" a Kurca-parti "hajónak"...


Bővebben


 

Fociztak
 

2004. január 23.


A Szabadidős Sportklub szervezésében január 17-18-án zajlott városi teremlabdarúgó kupa városi döntője a Koszta József Általános Iskolában. A tornán 6-6 csapat vett részt, két csoportban. A fiatalabb korcsoportba a Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola leánycsapata is benevezett.s

Eredmények. 1993/94-ben születettek (3-4. osztályosok): 1. Szentesi TE, 2. Csongrád, Piroskavárosi Általános Iskola, 3. Koszta J. Ált. Isk. I-es csapata, 4. Koszta J. Ált. Isk. II-es csapata, 5. Damjanich J. Ált. Isk., 6. Szent Erzsébet Római Katolikus Ált. Isk. leánycsapata.

1991/94-ben születettek (5-6, osztályosok): 1. Zsombó, Általános Isk., 2. Koszta J. Ált. Isk., 3. Damjanich J. Ált. Isk., 4. Szentesi TE, 5. Vásárhely, 6. Kiss Bálint Református Ált. Isk.

A sikeres rendezvény a sportolás mellett a szabadidő értékes kihasználását célozta.


 

Lépcsőjáró autó
 

2004. január 23.


Január 21-én a délutáni órákban egy IVECO kisteherautó rakodás céljából leparkolt a Művelődési és Ifjúsági Ház bejárata előtti járdán. A fiatal sofőr akkor hibázott, amikor elfelejtette a kéziféket behúzni, és a rakodás közben egyszer csak megindult az autó és legurult az IH felújított lépcsőjén. Az autó nem úszta meg ezt a kis kalandot sérülés nélkül, de a lépcső is megsínylette az ideiglenes parkolást.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. január 23.


Született: Mácsai Gábor Zsoltnak és Kovács Évának (Köztársaság u.11.) Sára, Sebesi Sándornak és Halmai Henrietta Brigittának (Honvéd u. 23.) Ádám Sándor...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz