<<< Vissza

Egy színes fotó előtt

2004. január 23.

 
Országos napilap a kezemben. A címoldalon egy színes fotó. Két jól öltözött asszonyság egész közelről. Mindkettőnek a balkezében egy-egy feszület. Nyilván otthonuk faláról vették le, hogy elhozhassák a Kinizsi utcába. Megmutatni. Tényleg meg is mutatták. Láthatja nagyon sok újságolvasó magyar ember.

A kép alatt ez az írás olvasható: "Hitvallók a Kinizsi utcában."

Én szívesen elhiszem nekik, hogy hitet vallottak. Azt is el tudom képzelni, hogy sokan elhiszik róluk, hogy tényleg hitet vallottak. És az ő hitvallásuk bizonyára nem kevés becsületes, jó emberből tetszést váltott ki. De abban is biztos vagyok, hogy sok hivő kereszténynek nem tetszett ez a hitvallás. S ugyan miért nem?

Azért nem, mert volt benne egy nagyon bántó ellentmondás. Olyan ellentmondás, mely alkalmas arra, hogy hiteltelenítse az egész hitvallást a Kinizsi utcában. S nem csak kettejük hitvallását, hanem mindazokét is, akik szintén "szimpatizálnak" Krisztus keresztjével. S nem is csak politikából.

Az a Jézus ugyanis, kinek keresztjét megmutatta e két asszonyság, éppen a keresztfán imádkozott így: "Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!" (Lukács ev. 23,34) És ez imádság nem azokért hangzott el, akik részegen óhajtották őt elveszíteni, hanem azokért, akik nagyon tudva és akarva munkálták az Ő kiirtását.

És mert ez így történt, ezért Jézus keresztfájának felmutatása a Kinizsi utcában egy vasárnap délután, mindenre alkalmas lehet, csak arra nem, hogy az ellenségeiért imádkozó és értük meghalt Krisztus mellett legyen hitvallás. Ott és akkor, ahol nagy megsértődések és jogos avagy jogtalan haragok összegeződnek tüntetéssé, ott tényleg otthon érezheti magát egy zászló-égetés, de Jézus keresztjének felmutatása nem odavaló.

Az ilyen alkalommal felmutatott feszület előtt nagy költőnk nem tudná elmondani híres szavait:"...megemelem a kalapom mélyen." Pedig, ha jól belegondolunk, meg is emelhetné, még hozzá nagyon mélyen! Mert ez a két felmutatott és lefotózott feszület azt is bizonyítja, hogy az isteni irgalomnak nincs határa. Még azt is megengedi magának, hogy dühös politikai haragok jelvényének használják azok, akik tényleg nem tudják, mit cselekszenek.

Ezért, én, Krisztus keresztjének öreg szolgája lélekben gyertyát gyújtok a két Kinizsi utcai feszület előtt. A két tüntető asszonyságért pedig szívből imádkozom. Hogy éljenek sokáig egészségben, legyenek áldottak gyermekeikben és unokáikban. Ha pedig eljő értük a halál, legyen fülük annak a jézusi szónak a meghallására, mely így hangzik: "Még ma velem leszel a paradicsomban!" Ott, ahol az lesz Krisztus öröme és diadala, hogy nyüzsög a sok "oda nem való" ember. S e nyüzsgés azoknak is örök farsangja lesz, akik megbocsátó lelkük miatt a legodavalóbbak. Ezért halt meg Krisztus a kereszten.

Vági László


<<< Vissza