<<< Vissza

Nyugdíjban a régi CT
Európai színvonalon a kórházban

2004. január 23.

 
Egymást követik a jó és a kellemetlen események a szentesi kórházban. Pénzügyi-gazdálkodási gondok, majd épületavató ünnepség, megszorítások-létszámleépítések és most, a végre beszerelt CT-berendezés ünnepélyes avatása. Vagyis felfelé tart a megítélés liftje a szentesi intézményben, még akkor is, ha sokféle, nehéz örökség húzná időnként vissza.

Szerencsére nagyot lendít a működés színvonalán és a vélemények mércéjén egy-egy olyan esemény, ami egyértelműen a betegek ellátását szolgálja. Méghozzá valóban európai színvonalon. Ilyen a nemrég beszerelt és a héten felavatott röntgen berendezés.

Nem véletlenül, széles mosollyal fogadják a megyei és a szentesi vezetők a médiák képviselőit a kórház sürgősségi osztályának csillogó, tisztaságtól ragyogó, emeleti szobáiban. 124 millió nem kevés pénz sem a kórház, sem a közgyűlés kasszájában. Mélyen kellett a megyei-zsebbe nyúlni, de a legmagasabb szintű ellátást kapják a Kiss Zsigmond utcában a balesetet szenvedett emberek és a kivizsgálásra beutalt betegek. A modern (ráadásul szép formájú, cseppet sem riogató) berendezés csak a gondolatait nem "olvassa" le a kivizsgálandó személynek. Dr. Monoki Erzsébet főorvosnőnek azonban a büszkeséget is kiolvashatjuk a csillogó tekintetéből, ahogyan szakszerűen, szinte szeretettel sorolja: mit is tud ez a csoda-masina.

Szirbik Imre polgármester arcáról is leolvasható a büszkeség és a megkönnyebbülés. Évekig tartott, amíg a régi berendezést végre sikerült nyugdíjba küldeni:

- Több mint tíz esztendővel ezelőtt, a vidéki kórházak között elsőként szerelték fel a szentesi kórházat CT-vel - mondja Szirbik Imre. - Néhányan még azt is felvetették akkor: vajon lesz-e létjogosultsága egy ilyen modern és drága berendezésnek a kis intézményben? Az elmúlt tíz év tökéletesen elegendő volt a bizonyításra: csak korszerű felszereléssel lehet a betegeket igényesen kiszolgálni. Az eltelt évtizedben nagyon sok embernek, úgymond megmentette az életét, mert olyan diagnosztikai eredményeket adott az orvos kezébe, amellyel kijelölhették a gyógyulás legjobb módját. Néha súlyos katasztrófát előztek meg a gép segítségével, máskor egyszerűbbé tették a kezelést. Egy gép életében azonban sokkal több tíz év, mint az emberi időszámításban. A berendezés kiszolgálta a beteget és az orvost, de úgy is mondhatjuk, már túlszolgált. Most egy jelentős esemény tanúi vagyunk, amikor a Csongrád Megyei Közgyűlés komoly mértékű támogatásával megkezdi "munkáját" az új masina. A computertomográf szolgálatba állt és legalább százezer embert véd, ha Szentes és térsége lakosságára gondolunk. A város több pályázatot nyújtott be nemrég a továbblépés érdekében: közbeszerzési eljárás alatt áll a fürdőben a nappali kórház létesítése, a komfortosítás érdekében is léptünk - rajzolja fel a fejlődést a szentesi polgármester.

Egymást követik a jó és a kellemetlen események a szentesi kórházban. Pénzügyi-gazdálkodási gondok, majd épületavató ünnepség, megszorítások-létszámleépítések és most, a végre beszerelt CT-berendezés ünnepélyes avatása. Vagyis felfelé tart a megítélés liftje a szentesi intézményben, még akkor is, ha sokféle, nehéz örökség húzná időnként vissza.

- A kórház vezetőinek mindenkor nagy a felelőssége, hogy a rábízott feladatot jól ellássa - kezdte mondanivalóját dr. Frank József, a megyei közgyűlés elnöke. - A megyei közgyűlés tagjainak pedig az a felelőssége, hogy a megfelelő feltételeket megteremtse. Ma már a korszerű műszereket nem nélkülözheti a gyógyítás. Szerencsére a sürgősségi ellátásban minimum feltétel a CT működtetése. Ráadásul gazdaságosan kell használni. Több beteget szolgál és nagyobb a kórház bevétele is. Komoly beruházás a műszer betelepítése, mert 124 millió forint még megyei szinten sem kevés pénz.

- Nemegyszer nem szívesen jöttem Szentesre! Mert az előző években a problémák feltárása nem sok örömet okozott - sorolja a tényeket Simicz József, a megyei közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke. - Szeretnénk, ha a szentesi kórház jó híre újra a régi lenne.

Nem volt nagy vita a CT-ről szóló döntéskor. Tudtuk, éreztük, hogy fontos kérdésben kell határozni. Az elmúlt hetekben azonban újabb hírekről hallunk, amihez nincs köze a mostani vezetésnek és sajnos nem az intézmény jó hírét szolgálják. A kórház tevékenységének csökkentéséről beszélek! Reméljük, tisztázzuk az ügyet, és sikerül megoldani a problémát és megmaradnak a rehabilitációs műtétek a szentesi kórházban.

- Hiszek abban, hogy egyre jobban visszaszerezzük a betegek bizalmát - mondja ezek után dr. Borzi Márta, a Szentesi Területi Kórház főigazgatója. - Az emberek, amúgy is érzékenyebbek az egészségügyi problémákra és úgy látom, a politikusok most nagyon segítőkésznek bizonyulnak. A fenntartó és a város vezetése mindent megtesz a rehabilitációs műtétek "megmentéséért"! Az új CT felszerelése, a sürgősségi betegellátás elfogadtatása reményeket ébreszt, amiért persze mindent megteszünk, hogy úgy is legyen!

A betegek nyertek a legtöbbet, mert rövid idő alatt, megbízható diagnózis alapján gyógyíthatják őket a szakemberek. A "nagy lépések" politikája pedig újra visszahódíthatja, a ma még gyanakvó betegeket, a szentesi kórházba.

Kruzslicz Pál


<<< Vissza