<<< Vissza

Terjed a szelektív hulladékgyűjtés

2004. január 23.

 
A hulladékszállítás, kezelés és ártalmatlanítás jelenéről és jövőjéről, a köztisztasági feladatokról, valamint a piac helyzetéről beszélt a Szentesi Városellátó Intézmény vezetője, Varga Sándor aki január 14-én volt vendége a kéthetente szerdán délelőttönként a Rádió Szentesben jelentkező Önkormányzati Rádiós Fogadóóra című műsornak.

Mint Varga Sándor elmondta, a városellátó intézmény a polgármesteri hivatal legtöbb főt foglalkoztató részlege, hiszen nyári időszakban akár 150 személynek is munkát adnak. A feladataik igen sokrétűek, az utak, járdák és hidak fenntartása, burkolatfestések, köztisztasági feladatok ellátása, hóeltakarítás, városi parkok gondozása, a piacok működtetése és a tiszai strandfürdő üzemeltetése.

Bár az idei télen még nem volt nagyobb hó, az intézmény ettől függetlenül - mint már évek óta - november 28 és február 15 között működteti hóügyeleti készenlétét. Természetesen kidolgozott terv is van a hó eltakarítására. Elsőként a legfontosabb útvonalakat, a kórházhoz, rendőrséghez, tűzoltósághoz és a nagyobb élelmiszerboltokhoz vezető utakat takarítják le. Második lépésben a kisebb forgalmú utak következnek, ezek után pedig a kisebb utcák. Mivel leginkább a hó mennyiségétől függ a gyorsaság, változó, hogy mikor is érnek el a kevésbé forgalmas helyekre.

Szükség esetén öt olyan gépjárművet tudnak bevetni, amely hóeltakarításra alkalmas. Ezek nem speciális célgépek, tehát a tél elmúltával másféle feladatokat is el tudnak végezni.

A városellátó intézmény egyik legfontosabb és legnagyobb volumenű feladata a hulladék elszállítása kezelése és ártalmatlanítása. A technikai feltételek viszonylag megfelelőek, jelenleg két olyan gépjárművel rendelkeznek, amelyek megfelelnek mindenfajta szabványnak, és van három konténerszállító gépjárművük is. Ezeken kívül vannak még régebbi típusú gyűjtőkocsiaik is, amelyek azonban csak a kukák gyűjtésére alkalmasak, konténerekre nem. A jövőben ezt a gépparkot - a szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódóan - bővíteni szeretnék. Régebben több kritika érte a munkát, mivel ugyanazzal a járművel végzik a hulladékgyűjtést, mint amivel a szelektív hulladékszállítást. Varga Sándor bízik benne, hogy idén vagy jövőre sikerül előrelépni ezzel kapcsolatban, és pályázati úton be tudnak szerezni egy - kizárólag szelektív hulladék szállítására használatos gépjárművet.

Erre azért is szükség van, mert a város múlt évben további szelektív hulladékgyűjtő szigetek kialakítására kapott lehetőséget. Így várhatóan áprilisban az eddigi 3 helyett már 7 szelektív hulladékgyűjtő sziget áll a szentesi lakosok rendelkezésére. Ezen szigetek rendszeresítésével a későbbiekben várható, hogy csökkennek majd a szemétszállítási díjak.

A hulladék feldolgozással kapcsolatban folyamatos fejlesztések történnek. A múlt évben kísérleti jelleggel elkezdték a beszállított hulladék utólagos szelektálását, idén januárban pedig üzembe helyeznek egy ún. bálázógépet, amely a műanyag palackok tömörítésére szolgál. A jövőben lehetőség nyílik egy komposztáló telep létrehozására, amely a Szentes és környékén keletkezett komposztálható hulladék feldolgozására szolgál majd. Ezzel megnövekszik a lerakó élettartalma, és később a komposztálható hulladékból akár árbevételt is lehet nyerni.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza