XXXIV. évfolyam 47. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

A város peremén élők gondjai
 Közmeghallgatás a városházán

2003. november 28.


Hagyomány, másrészt kötelező feladat, hogy az elkövetkező év költségvetési koncepciójának elkészültekor közmeghallgatást tartanak a városházán. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a lakosság véleményekkel, jó ötletekkel és javaslatokkal látja el az önkormányzatot. Ilyenkor természetesen felszínre jönnek a gondok problémák is.

Sarkadi Szabó Zoltán, aki - mint mondta - születése óta vak, nemcsak a saját, hanem a beteg és idős emberek nevében is szólt, hogy piacos napokon a Volán Rt. indítson buszjáratokat az elárusítóhelyekre.


Bővebben


 

Rongálások, lopások
 

2003. november 28.


Elismerés illeti a november 25-én - a köztéri rongálások visszaszorítása érdekében rendezett tanácskozás -szervezőit. A fórum előadói között ugyanúgy megszólalt a fiatalok képviselője Szeri Krisztina a SZIDÖK szóvivője, mint Farkas István a Szentes Városi Rendőrkapitányság alosztályvezetője.

A közterületeken elszaporodott rongálások visszaszorításáról a helyi képviselő- testülete szeptemberi ülésén intézkedési tervet fogadott el.


Bővebben


 

Áldozatvállalással a jövőbe
 Vita a költségvetési koncepcióról

2003. november 28.


A Polgári Összefogás frakciója aggódva nézett a 2004-es költségvetés koncepciójáról szóló vita elé. Elgondolásaikat sajtótájékoztató keretében ismertették. Elmondták, a 2003-as esztendő a város pénzügyi működésében sarkalatos év lesz, az első a település újkori életében, amikor nem sikerül kigazdálkodni a forráshiányt, így hitelfelvételre lesz szükség.

Számításaik szerint 40-50 millió forintra. Ezáltal elkezdődik a város eladósodása.


Bővebben


 

Alkalmatlan?
 

2003. november 28.


November 24-én lakossági bejelentésre az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat munkatársai ellenőrzést tartottak a Széchenyi-ligeti strandfürdő területén. Elsőként a termálvizes medencéknél végeztek érzékszervi vizsgálatot, amely szerint a vizet fürdőzésre alkalmatlannak találták. Az egyik körmedencében uszadékra figyeltek fel.


Bővebben


 

Szép ádventi levél
 

2003. november 28.


Ifj. Hegedűs Lórántnak
Nagytiszteletű Uram! Kedves Szolgatársam Krisztusban!
Ellenállhatatlan ösztönzést érzek arra, hogy így, ádventnek az elején írjak Neked. Az öregebb jogán, s talán egy kicsit jó Apád helyett is. Azt kívánom Neked - írásban - , hogy az Úr karácsonyi kegyelme álmodtasson Veled egy igazi, papnak való álmot. Ez az álom így nézhetne ki: Deli fiatal férfiak vállán töröd magad a Vereckei-hágó irányában.


Bővebben


 

Mácsai az építész
 

2003. november 28.


Szülei kőműves illetve háztartásbeli foglalkozásúak. Szentes, Szegfű utcai félportás szoba-konyha kamrából álló családi házukban született gyermekük. Elemi és középiskolai tanulmányai alapján felvették az építészmérnöki karra. Diplomájával 1954 július 1-jén jelentkezett munkára a Csongrád Megyei Állami Építőipari Vállalatnál.

Technikusi beosztásba sorolták. Kóti Lajos hódmezővásárhelyi építész mellet kezdte a kivitelezési gyakorlatot. Két év múltán már a soványházi kastély felújítását, a kisteleki gépállomás építését irányította.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. november 28.


Akár hiszed, akár nem: tanúim vannak rá, hogy a Kertvárosban több autó is úgy haladt, hogy nem lépték túl a megengedett 30 kilométeres sebességhatárt. Sőt kerékpárosokat is láttunk, akik az úttesten hajtottak!

**********************************

Szép mondatot hallottam a rádióban: "Az élet folytonossága a fákban és az unokákban látható." Szeressük az unokákat és a fákat is!


Bővebben


 

"Muszka önkény!"
 150 éve született Sima Ferenc (III.)

2003. november 28.


Nem lenne teljes a Sima Ferenc életútjáról, egyéniségéről felvázolt kép, ha nem adnánk ízelítőt legendás hírűvé vált szókimondó, sokak által rettegett, kíméletlennek is nevezhető vitastílusából. Nyomtatásban fennmaradt beszédei és írásai egyaránt bizonyítják, hogy eltökélten hitt a minden embert megillető alapvető polgári- és szabadságjogok megvalósulásában. Az ennek igazolására kiragadott példánk nem véletlen, hisz a korszak egyik legégetőbb problémájával függ össze.


Bővebben


 

Becsempészni az emberek otthonába a hivatalt
 Interaktív ügyfélszolgálat

2003. november 28.


www.szentesinfo.hu/mozaik/polghiv/index.htmSzirbik Imre polgármester fogalmazta meg gondolatait ekképpen a napokban megtartott sajtótájékoztatón. Abból az alkalomból, hogy a polgármesteri hivatal - az országban elsőként - bevezette az interaktív ügyfélszolgálatot.

Úgy is lehet fogalmazni, hogy a hivatalba bekopogtatott a XXI. század technikája. Ezzel, miként a polgármester fogalmazott, nagy utat tettek meg az elektronikus közigazgatás felé. A lakosság mostantól naprakész információt kaphat az interneten keresztül arról, hogy az elintézendő ügyeikhez mit kell magukkal vinniük, egyáltalán el kell-e személyesen menniük a városházára.


Bővebben


 

Egész életében pedagógus
 Pru Urbe Szentes - 2003

2003. november 28.


Ősszel kapta meg Bácskai Mihályné a Szentes "Városért Emlékérmet", amit, mint interjúnkból kiderül, tulajdonképpen egész pedagógus pályájával érdemelt ki.

Huszonkét éves voltam amikor Szentesre kerültem, az 53-54-es tanévben. Egy évig a "közgében" tanítottam történelmet és irodalmat. Negyvenhat gyermek osztályfőnökeként indultam a pályán, ők azóta is, mindig, meghívnak találkozójukra. A következő őszt már a gimnáziumban kezdtem.


Bővebben


 

Szegény gyermekekért
 

2003. november 28.


Ollai Istvánné független önkormányzati képviselő ötödik esztendeje gyűjt felajánlásokat, melyből több mint 200 szegény gyermeknek próbálja emlékezetessé tenni a karácsonyt. A hétvégén rendezett jótékonysági gálaműsor elején Szirbik Imre polgármester köszöntötte a vendégeket a Tóth József Színházteremben, és ezek után az est háziasszonya elmondta, hogy igen sok kilométert tett meg kismotorjával, mire összegyűjtötte az adományokat.


Bővebben


 

Tenni a várospolitikában
 Pro Urbe Szentes - 2003

2003. november 28.


László Béla 12 éven át volt a város képviselő-testületének tagja. Javaslataival, interpellációival aktívan segítette a döntések előkészítését, a város fejlődését szolgáló célkitűzések megvalósítását. Jelentős szerepet játszott a pártok közötti egyeztetésekben, amellyel nagyban elősegítette képviselőtársai kompromisszum-készségét. (Részlet az adományozó iratból.)

Karcagon született, s alig egy hónapos, amikor '41 áprilisában Szentesre költöznek. Édesapja itt kapott középiskolai tanári állást. Általános és középiskolai tanulmányai befejezését követően agrármérnöki oklevelet szerez Debrecenben. Szakosító tanfolyamokat végez Gödöllőn, illetve a Debreceni Agrártudományi Egyetemen.


Bővebben


 

Honfoglalás kori divatlap
 Új kiadvány a Koszta József Múzeum régészeti kiállításáról

2003. november 28.


Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a kulturális propagandában (ma marketingnek hívják) az ún. látogatóbarát múzeum. A fogalom kissé botcsinálta, hiszen a vendégeivel szemben közönyösen, netán ellenségesen viselkedő közművelődési intézmény szerte a világon mindig is elképzelhetetlen volt. Figyelmeztet azonban egy sajátos veszélyre, amelyet jól érzékel a mai magyar muzeológia is: A csak hagyományos, zárt tárlókban gondolkodó kiállítási koncepció nem felel meg a mostani, főleg az ifjabb korosztály elvárásainak.


Bővebben


 

Mesemondók
 

2003. november 28.


A megye valamennyi településéről a selejtezők után legjobbnak ítélt kis mesemondók mérték össze tudásukat a Damjanich János tagiskolában. A vetélkedés két kategóriában zajlott: külön az első és második, valamint a harmadik és negyedik osztályosok által elmondott meséket értékelte a zsűri. A kisebbeknél első lett a makói Rudich Ferenc, a nagyobbaknál a szegedi Frimpóng Zsanett. A szentesiek közül a legsikeresebben - a negyedik helyen végzett - Janó Bence szerepelt, aki a Szent Erzsébet Általános Iskola tanulója.


 

Képtár
 

2003. november 28.


A megnyitás óta sokan keresték fel a galériát - mondja Dobos András, a Petőfi utcai magángaléria tulajdonosa. Majd hozzáteszi: folyamatosan érdeklődnek, egyre bátrabban. Megemlíti Mészáros Zoltánt, a Szentes és Vidéke Áfész elnökét, akinek személy szerint sokat köszönhet. Mint mondja, szerepet vállalt a galéria felkarolásában is.

- Többen felkértek képeik értékbecslésére - meséli. - Volt, aki eladó képét ajánlotta.


Bővebben


 

A csendes gyilkos
 Az egészség akkor érték, ha elveszítjük

2003. november 28.


November 14-e az Európai Diabétesz Szövetség ajánlására 1992 óta a Cukorbetegek Világnapja. Szentesen 10 éve létezik egy egyesület, amely segítséget és támogatást nyújt a betegségben szenvedőknek. A szervezet múlt pénteken a világnap alkalmából ünnepi ülést és vacsorát rendezett. A százhúsz - főleg idősebbekből álló egyesület elnöke dr. Szerb János a Szentesi Területi Kórház belgyógyász - diabetológus főorvosa.


Bővebben


 

Három halott az utakon
 

2003. november 28.


Ismeretlenek rongálták meg az elmúlt héten a Deák Ferenc Általános Iskola bejárata melletti emléktáblát. Az elkövetők sárral összekenték a táblát, az alatta lévő koszorúkat pedig felgyújtották. Garázdaság miatt indított eljárást a rendőrség ismeretlen tettes ellen, csakúgy, mint abban az ügyben, melynek elkövetői a Damjanich iskola falát dobálták tele sárral.

A hét elején az egyik az egyik újságpavilonból az ott lévő alkalmazott figyelmét elterelve több ezer forint értékű feltöltőkártyát loptak el a tolvajok.


Bővebben


 

25 év után is ütővel a kezében
 

2003. november 28.


Vannak olyan sportemberek, akiket kedvenc sportága hosszú évtizedeken át a pályához, vagy nevezzük nevén a dolgot, a pingpongasztalhoz köt. Bugyi Péter is azon sportolók közé tartozik, akik több mint két évtizede, pontosan 25 éve ütővel a kezében öregbíti versenyeken városunk nevét. Ötvenhárom évesen még ma is a Szentesi Kinizsi NB III-as asztalitenisz-csapatának igazolt játékosa. A negyedszázados jubileum alkalmából vele beszélgettem.

- Mikor fogott először ütőt a kezébe?


Bővebben


 

Bogdán hosszabb távra tervez
 

2003. november 28.


Tizenhárom éves létére rendszeresen hatalmas távolságokat teker le kerékpárján Bogdán Dávid, s bár nemigen van még sportmúltja, máris komoly versenyeredményeket tud felmutatni. Elmondható róla, hogy szükségből előnyt kovácsolt.

A Vándor Békás Kupa elnevezésű, négy versenyből álló sorozatban két idő-és két mezőnyfutam eredményeit összesítik, így alakul ki a pontverseny végeredménye.


Bővebben


 

Rangadó a Vasassal
 

2003. november 28.


Rangadót nyert egy héttel ezelőtt a Hungerit Szentes női vízilabdacsapata a fővárosban. A Hőnig vezérelte szentesiek a Polo SC gárdáját győzték le 11-8-ra úgy, hogy Varga Zita és Tóth Andrea játékára betegség miatt nem számíthatott Pengő László vezetőedző. A találkozón a már említett Hőnig hét, Szremkó kettő, Makra és Huszka egy-egy találatot szerzett.


Bővebben


 

Veretlenül
 Női NB I-es futsal

2003. november 28.


A női NB I-es futsal 2003-2004-es pontvadászata a középdöntővel folytatódik tovább. Két négyes csoportban. Az első fordulóra Pécsett került sor. Az AL-KO Szentesi TE, Szeged, Pécs és a Bp. Univerzum hölgykoszorúi találkoztak egymással Baranya megye székhelyén.

Íme az eredmények: AL-KO Szentesi TE-Szeged 2-0 (1-0), góllövők: Kiss E., Milovanovics
Nehezen kivívott győzelem a Csongrád megyei rangadón. Mindkét gárda nagyiramú, és igen izgalmas játékot mutatott.


Bővebben


 

Maradt a bajnokság
 

2003. november 28.


A kupától való búcsú után - kettős vereség a Vásárosnaménytól - újra csak a bajnokságra kell koncentrálniuk a Szentesi Vasutas NB II-es teremlabdarúgóinak. Két héttel ezelőtt Békéscsabára látogatott a gárda, és 5-2-es vereséget szenvedtek Varga Zsolték.


Bővebben


 

A tizenegyedik helyen telelnek
 

2003. november 28.


Idegenbeli vereséggel zárta az NB II őszi idényét a Szentesi TE labdarúgócsapata. A Bozóki-fiúk Soroksáron szenvedtek 2-1-es vereséget, annak ellenére, hogy Szarvas góljával - ami az 58. percben esett - még a vendégeknél volt az előny. A 76. percben egy távoli lövéssel - ami megpattant egy szentesi játékoson - egyenlítettek a házigazdák, majd a 88. percben egy szöglet után a győztes gólt is megszerezték.


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2003. november 28.


Férfi kézilabda NB II...
Újabb sérülés.

Búcsú az első helytől... Volt olyan időszak, hogy hét pont előnye is volt a Tóth György által irányított együttesnek.

Teke... A Szentesi Tekézők Egyesületének csapata november 23-án idegenben a kiszombori SK csapata ellen játszott.

Ismét nehéz feladat... Rövid szünet után ismét folytatódik az OB I-es férfi vízilabda-bajnokság.


Bővebben


 

Csíky Firenzében
 

2003. november 28.


Dr. Csíky László Firenzébe készül. Egyedüli magyarként a Kortárs Világbiennáléra kapott meghívást. A kétévente megrendezésre kerülő kulturális esemény a műfaj legavatottabb szakembereinek részvételével zajlik, a zsűri tagjai világhírű professzorok.


Bővebben


 

Családi események
 

2003. november 28.


Született: Nagy Árpádnak és Szabó Erzsébetnek (Dr. Berényi u. 51.) Gábor, Papp Lászlónak és Kollár Gyöngyinek (Orosházi út 6.) Martin...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz