<<< Vissza

Mácsai az építész

2003. november 28.

 

Szülei kőműves illetve háztartásbeli foglalkozásúak. Szentes, Szegfű utcai félportás szoba-konyha kamrából álló családi házukban született gyermekük. Elemi és középiskolai tanulmányai alapján felvették az építészmérnöki karra. Diplomájával 1954 július 1-jén jelentkezett munkára a Csongrád Megyei Állami Építőipari Vállalatnál.

Technikusi beosztásba sorolták. Kóti Lajos hódmezővásárhelyi építész mellet kezdte a kivitelezési gyakorlatot. Két év múltán már a soványházi kastély felújítását, a kisteleki gépállomás építését irányította. Majd kinevezték megyei főépítésvezetőnek.

Hódmezővásárhelyi munkahelyére a szentesi otthonából naponta átjárt. A hatvanas évek elején épült pl. a szentesi takarmánygyár, a Kontakta, a Petőfi Szálló, a Koszta József utcai, az Apponyi és a Szabadság téri lakások, felújították a Tóth József Színházat. Az évtized második felében a szegedi központba helyezték termelésvezetői munkakörbe, a szakmák termelési folyamatainak egyeztetésére. Nagyobb feladattal, a házgyár csarnokainak építésével bízták meg. Rekord idő alatt elkészültek a létesítmények. 1971-ben már szereltük az első panellakásokat.

A gyakorlati tapasztalatokkal bíró építész az előző munkakörében termelési főosztályvezetőjeként folytatta a munkát. Szerény irodáját tanácskozásokra is használták. A falakon termelési grafikonok függöttek és Kós Károly nagyméretű fényképe, akit példaképének tartott. A kakukkos óra viszont jelezte a múló időt. Heim János termelési igazgatóval egyeztették a szakmák termelését. Így pl. 1975-ben a hatezer főt meghaladó építők munkáját. Az építkezésekre kijártak, műszaki vezetőkkel, fizikai dolgozókkal közvetlen volt kapcsolatuk. Irodájaik ajtaja nyitva volt a vállalat dolgozói előtt. Szakmai vonalon elismerték őket, emberségükért tisztelték.

Mácsai Lajos az irodaházba elsőnek érkezett, utolsónak távozott. Sok munkája volt. Battonyától - Budapestig, Dunántúlig folytak az építkezések. Irányítani csak ismert alapon lehetett. Szentes építkezéseit is fontosnak tartotta.

1972-ben épült a kórház rendelőintézete. Vasárnap busszal hazajött édesanyját a Szegfű utcai otthonában meglátogatni. Gyalog elment a rendelő építkezését megnézni. Én is arra jártam és mondja, gyere, nézzük meg belől is. A látottak alapján másnap intézkedett. Munkáját Szentes város vezetése értékelte, elismerte. A város fejlesztéséért kitüntették.

Mácsai szerény, pontos, lelkiismeretes, szorgos munkájával ért az építészet lépcsőfokain a felső vezetésbe. Így nem vállalta el a felajánlott magasabb vezetői munkakört, mert ezzel a káderpolitikával nem értett egyet. Majd őt is leváltották. Személyzeti beosztásából ment nyugdíjba. Az évtizedeken át nyílt, kedélyes ember zárkózott lett. Csala János, Nacsa János egyetemi évfolyamtársaival a baráti kapcsolatot súlyos betegen is tartotta. Mácsai Lajos életútja példaértékű lehet. Nem felejtünk el.

Kátai Ferenc


<<< Vissza